10. apr. 2022 20:00

Fabulin literarni večer - Marieke Lucas Rijneveld: Nelagodje večera





Nastop Marieke Lucas Rijneveld bo zavoljo avtorjevih obveznosti potekal virtualno, 10. aprila, ob 20. uri in sicer na spletnih straneh Fabule in Cankarjevega doma. Pogovor z avtorjem, ki bo podnaslovljen v slovenščino, bo vodila Petra Meterc.



Roman Nelagodje večera je brezkompromisna in napeta zgodba desetletne deklice Jas, ki odrašča v globoko verni družini na duhamornem podeželju, kjer sta zapravljanje in lahkomiselnost enakovredna grehu. Nekega ledenega jutra se ustaljeno družinsko življenje poruši ob tragični nesreči, za katero deklica Jas še najbolj krivi sama sebe. Po njej seveda v družini ni nič več, kot je bilo, starša in otroci pa se na smrt ožjega družinskega člana odzovejo na različne načine. Jas, skupaj z brati in sestrami do vprašanja smrti razvije radovednost, v vrtincu vse bolj motečih fantazij pa sanja o »drugi strani« in odrešitvi, ne da bi vedela, kam jo bodo te sanje nazadnje privedle. »Izjemno«, »vznemirljivo«, »sijajno«, »prelepo« so le nekateri od presežnikov, s katerimi so osrednji svetovni mediji pospremili osupljiv prvenec, fascinantno študijo žalovanja, navdihnjeno z resnično avtorjevo izkušnjo ob izgubi brata.

Roman je prevedla Mateja Seliškar Kenda.

Marieke Lucas Rijneveld (1991) je eno najopaznejših novih peres nizozemske književnosti. Njegova pesniška zbirka, objavljena leta 2015, je bila ovenčana z nagrado C. Buddingha za najboljši pesniški prvenec, časopis de Volkskrant pa jo je označil za literarni vrhunec leta. Leta 2018 je pri ugledni nizozemski založbi Atlas Contact objavil svoj prvi roman Nelagodje večera, ki je bil prav tako nagrajen in je postal nizozemska uspešnica. V deloma avtobiografski zgodbi, ki jo je navdihnila tragična smrt avtorjevega brata, z brutalno neposrednostjo in v nadrealističnih podobah pripoveduje o posledicah družinske travme, zanjo pa je leta 2020 kot prvi nizozemski avtor prejel tudi prestižno nagrado mednarodni booker.

Intenzivno surov, nepozaben prvenec. Delo, ki ob moderno sodobnost drzno sopostavlja drugačen čas dogmatskega verskega prepričanja in brezpogojnega verovanja: brezmejnost in skrivnostnost vesolja, ki soobstaja ob klavstrofobični skupnosti kmetije, cerkve in šole. Rijneveldova pripoved o vsakdanjem življenju deklice Jas, ki je hkrati prispodoba za osamljenost in strah, je izjemno delo. Financial Times

Fabulin literarni večer - Marieke Lucas Rijneveld: Nelagodje večera

10. apr. 2022 20:00
10. apr. 2022 20:00
Več terminov

Pogovor bo v nizozemskem jeziku, poskrbljeno bo za tolmačenje v slovenščino.

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI