29. apr. 2022 20:00

Fabula v teoriji s Chimamando Ngozi Adichie

Prevzete vstopnice za prvotno napovedani termin 15. 3. veljajo tudi za nadomestni termin 29. 4. 2022 in jih ni treba menjati.  Imetnike vstopnic, ki se ne bodo mogli udeležiti prireditve v novem terminu, prosimo, naj to sporočijo na vstopnice@cd-cc.si. 



Program Fabula v teoriji v dveh teoretičnih omizjih pretresa stanje človeške ranljivosti oziroma občutljivosti. Kako gledati na posameznika in na družbo, kako v sodobnem času obravnavamo ranljive skupine, manjšine in njihove življenjske situacije, kako majhni in krhki smo v resnici nasproti vsemogočnemu sistemu in koliko ranljivosti si v sodobnem času človeške odsotnosti in družbene apatičnosti sploh še dopustimo, so le nekatera od vprašanj, na katera bomo odgovore iskali skupaj z enim največjih francoskih avtorjev sedanjega časa, Didierjem Eribonom, in trenutno najbolj izstopajočim imenom nigerijske literature, Chimamando Ngozi Adichie, ki je s svojimi deli osvojila tako anglofonsko kot širšo svetovno javnost.

Nigerijska pisateljica Chimamanda Ngozi Adichie (1977) bo spregovorila o ranljivosti posameznika ob izgubi bližnjega in odtujenosti, ki smo jo občutili med krizo korona pandemije. Predavanju bo sledil pogovor o temah, kot so osvetljevanje raznolikih zgodb znotraj različnih kultur, konstrukcija človeške identitete, spola in spolnosti, ki jih pisateljica pogosto obravnava v svojih delih. Med avtoričinimi dosedanjimi deli, nekatera od teh so že prevedena tudi v slovenščino, naj omenimo romane Škrlatni hibiskus (2003), Polovica rumenega sonca (2006) in Amerikanka (2013), zbirko kratkih zgodb The Thing Around Your Neck (2009) in esej Vsi moramo biti feministi (2014). Med zadnjimi deli pa so bili največ odziva svetovne bralske javnosti deležni Ljuba Ijeawele: feministični manifest v petnajstih predlogih (2017), Zikora (2020) in Zapiski o žalovanju (2021). Adicihie je bila za svoje ustvarjanje večkrat nagrajena, redno pa je predlagana tudi za Nobelovo nagrado za literaturo. Njeno pisanje in predavanja po svetu doživljajo izjemen odmev, dele njenega govora na konferenci TEDx je denimo v svoji pesmi Flawless uporabila tudi pop ikona Beyoncé.

V okviru avtoričinega gostovanja bo v knjižni zbirki Fabula in v sodelovanju z založbo Umco izšlo delo Zapiski o žalovanju.

Častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Fabula v teoriji s Chimamando Ngozi Adichie

29. apr. 2022 20:00
29. apr. 2022 20:00
Več terminov

Pogovor bo v angleškem jeziku, poskrbljeno bo za tolmačenje v slovenščino.

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI