Pretekli dogodek
14. maj 2021 20:00

Džoha Alharti: Nebesna telesa

Nebesna telesa so zakladnica: zapleteno umerjen kaos družinskih orbit in konjunkcij ter gravitacijskega siljenja skrivnosti.
The New York Times Book Review
 

 

Nebesna telesa so večplastna zgodba o pričakovanjih družine in družbe, na katera se ljudje različno odzovemo: nekateri z uklonitvijo, drugi z odporom. V ospredju pripovedi so tri sestre ter njihove odločitve za zakon in negovanje ljubezni. Maja se poroči, zato da bi hitreje pozabila na prvo zaljubljenost, in svoj zakon spremeni v čustveno emigracijo; Asma se poroči racionalno, z moškim, v katerega ni zaljubljena, a ve, da sta oba zmožna razvijati ljubezen; Havla pa se poroči iz zaljubljenosti, o kateri je jasno, da bo prinesla nesrečo, a jo je v imenu predstave o romantični ljubezni pripravljena sprejeti. Ob treh sestrah spoznavamo njihove družine, kraj in svet, ki jim pripadajo. Nebesna telesa so čustvena, zgodovinska, geografska in politična študija mikrookolja, ki razpira panoramsko sliko širše družbe.

Roman je prevedla Barbara Skubic.

Džoha Alharti je omanska avtorica dveh zbirk kratke proze in treh romanov, v vrh sodobne literature pa so jo ponesla prav Nebesna telesa, ki so leta 2019 prejela mednarodno nagrado man booker. Gre za prvi v arabščini napisani roman, ki je kdaj prejel to prestižno nagrado, in prva knjiga omanske avtorice, ki je bila prevedena v angleščino – pa tudi v slovenščino.

Literarni dogodek z Džoho Alharti bo zaradi pandemije in ukrepov za zajezitev širjenja covida 19 potekal virtualno. Posnetek virtualnega pogovora z avtorico, ki ga je pripravila filmska ekipa Fabula, bo vodila slovenska pisateljica, literarna kritičarka in novinarka Ana Schnabl. Posnetek bo opremljen s slovenskimi podnapisi ter premierno prikazan na spletni strani www.cd-cc.si in na družbenih omrežjih Cankarjevega doma.

Džoha Alharti: Nebesna telesa

14. maj 2021 20:00
14. maj 2021 20:00
Posnetek pogovora bo opremljen s slovenskimi podnapisi ter premierno prikazan na spletni strani www.cd-cc.si in na družbenih omrežjih Cankarjevega doma.
Več terminov

Brezplačen ogled

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI