10. maj 2021 20:00

Claudia Durastanti: Tujka

Claudia Durastanti je napisala čustveno delo izjemne elegance.
Books Hunters Blog

Tujka je zgodba o odraščanju z gluhimi, čustveno neuravnovešenimi in deprivilegiranimi starši, s katerimi se pripovedovalka premika skozi življenje: od otroštva v italijanski emigraciji v New Yorku in obubožani južnoitalijanski Bazilikati do študija ter intelektualnega in umetniškega razvoja v Rimu in Londonu. A Tujka ni le intimna, pač pa tudi generacijska pripoved mlade ženske, rojene sredi osemdesetih let, ki se je pred neznosnostjo vsakdana zatekala v glasbo, filme in umetnost ter si tako nadela oklep, ki ji pomaga pri prebijanju skozi sedanjost. Je pripoved o generaciji varčevalnih ukrepov in globaliziranega okusa, ki hodi po tanki meji med depresijo in zabavo. Tujka se ne skriva za fikcijo – skozi razmisleke o identiteti, razredu, umetnosti in ljubezni skuša osmisliti lastno življenje.

Roman je prevedla Vera Troha.

Pisateljica in prevajalka Claudia Durastanti velja za eno najprodornejših sodobnih italijanskih avtoric. Že za svoj prvenec Nekega dne bom metala kamne v okno (2010) je prejela nagrado mondello giovani. S Tujko (2019) se je prebila v finale za najprestižnejšo italijansko literarno nagrado strega in doživela odličen mednarodni sprejem.

Literarni dogodek z Claudio Durastanti bo zaradi pandemije in ukrepov za zajezitev širjenja covida 19 potekal virtualno. Posnetek živega pogovora z avtorico, ki ga je v Rimu pripravila filmska ekipa Fabula, bo vodila slovenska novinarka Klara Krapež. Posnetek bo opremljen s slovenskimi podnapisi ter premierno prikazan na spletni strani www.cd-cc.si in družbenih omrežjih Cankarjevega doma.

Gostovanje Claudie Durastanti na Fabuli je podprl Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji.

 

Claudia Durastanti: Tujka

10. maj 2021 20:00
10. maj 2021 20:00
Posnetek pogovora bo opremljen s slovenskimi podnapisi ter premierno prikazan na spletni strani www.cd-cc.si in na družbenih omrežjih Cankarjevega doma.
Več terminov

Brezplačen ogled

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI