26. jun. 2023 20:00

Veliki Gatsby

SNG Opera in balet Ljubljana
Pripovedni balet v dveh dejanjih

Odrska priredba in koreografija: Leo Mujić

Priznani koreograf Leo Mujić, avtor niza uspešnih pripovednih baletov, jemlje snov za svojo novo koreografijo iz znamenite romaneskne predloge Veliki Gatsby (1925) F. S. Fitzgeralda. Prepoznavno delo iz zakladnice klasične ameriške literature s kritičnim podtonom osvetljuje vse razsežnosti velikega ameriškega sna in dekadentne newyorške visoke družbe med obema vojnama, ki ni dopuščala prehajanja med razrednimi sloji. 

Razkošna pripoved o skrivnostnem bogatašu, ki postane žrtev lastne ljubezni in prepričanja, je hkrati tudi zgodba o ljubimcih, ki si nista usojena. Dogaja se v svetu nepredstavljivega bogastva, omame in obsesij, v katerem vlada moralna praznina. 

Ob izvirni scenski podobi dvajsetih let prejšnjega stoletja ter v čaru Art Decoja in sproščene flapperske mode se v glasbi Glassa, Gershwina, Bernsteina in jazzu Glena Millerja spretno prepleteta klasičen in moderen balet, plesalci pa vso predstavo ohranjajo razigranost in veder utrip tega razvpitega ameriškega obdobja. 


Glasbeno podobo koreografsko razkošne predstave Veliki Gatsby navdihuje živa, dinamična in svetovljanska energija izjemnih ameriških skladateljskih imen.

Sponzor sezone 2022/23 SNG Opera in baleta Ljubljana: SKB Banka

 

 

Druženje (afterparty) po baletnih predstavah festivala Plesne noči 

Zadnji večer festivala, v ponedeljek, 26. junija, bomo za eno leto Plesnim nočem v slovo pomahali z druženjem v ljubljanski Operi oz. pred njo po predstavi Veliki Gatsby.

Naj Plesne noči združijo ustvarjalce in ljubitelje baleta tudi potem, ko soji odrskih luči ugasnejo. 
Vabljeni! 

Veliki Gatsby

26. jun. 2023 20:00
26. jun. 2023 20:00
Predstava ima en odmor. Predviden konec ob 22.00.
Več terminov

10,00 I 16,00 I 23,00 I 29,00 I 37,00 I 45,00 EUR

15-odstotni popust pri nakupu vstopnic za vsaj dve različni prireditvi

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI