Pretekli dogodek
29. dec. 2020 20:00

Tatovi podob

Tehnoburleska v živo (15+)


Tehnoburleska je nema komedija telesa, ki parodira okorelost družbenih vlog. Nekritično si prisvaja, posnema in lepi ženstvenost, moškost, družinska razmerja, mačizem in druge izprijene družbene vloge, ki po krivem veljajo za normativne.

Ko se Tatovi povsem razgalijo in sloj za slojem odvržejo družbene preobleke, ne pridejo do bistva, temveč ugotovijo, da je bistvo ništrc, uprizorjene travestije telesa pa so opij, ki dela bivanje znosno. Ta zabavna igra v preoblačenju in njihovo vedenje sta plod velike zgodovinske osvoboditve seksualnosti in teles posameznikov od družbenih spon. Zadovoljni v eklektičnem hrupu medijskega podobja raztegujejo popularne posnetke in jih zgrizejo do nezaslišanih oblik, ki zbujajo krohot ali obup. Tatovi podob ne iščejo smisla, temveč užitek.
Pridružite se nam na posebni novoletni izdaji, ki bo v telematičnem formatu potekala po prostopretočni platformi, ustvarjeni z namenom pretakanja umetniških vsebin. Ogled predstave bo brezplačen, zaradi interaktivnosti pa si boste morali pred vstopom v virtualno klubsko doživetje ustvariti svojo tehnoburleskno osebnost. S tem boste dobili ekskluzivno priložnost, da prvič tudi sami sooblikujete program Tatov podob.

V živem prenosu iz Kluba Cankarjevega doma na https://tatovipodob.emanat.si

 

O kolektivu Feminalz


Feminalz je kolektiv transspolnih entitet, ki se izražajo s svojo koreografsko in performativno prakso v tehnoburleski Tatovi podob. Projekt se je začel razvijati leta 2013 kot sodelovanje med  performerji s skupnim zanimanjem: burlesko. Od takrat avtorji Loup Abramovici, Maja Delak, Luka Prinčič, Urška Vohar, Nataša Živković, Daniel Petković, Katja Kosi, Lana Zdravković, Danijela Zajc z občasnimi gosti kolektivno odpirajo polje sodobne burleske in kabareta. Čeprav so avtorji prepoznana imena slovenske sodobne (predvsem uprizoritvene) umetnosti, jih na odru spoznate pod tehnoburlesknimi imeni: Ariela, Crucial Pink, Dee Dee Void, H.P.D., Mad Jakale, Matilda Buns, Rosa Dolor, Rebellious KITCH Controversy, Tristan Bargeld in podobnimi.Tatove podob so sodelavke in sodelavci, ki so v različnih oblikah sodelovali v prejšnjih letih, vzpostavili kot reden, modularen, presenetljiv, nikoli enak in predvsem umetniško družaben večer. Projekt se razvija in spreminja v času ter nenehno k sodelovanju vabi tudi goste. Posledično nobena ponovitev Tatov podob ni identična predhodni, kar je tudi razlog, da projekt privablja zanimanje vedno novih obiskovalcev in je v zadnjih sedmih letih dosegel že skoraj šestdeset ponovitev. Z večerom Tatovi podob neprenehoma izdelujejo nove umetniške prispevke, komentarje in sporočila, ki neposredno nagovarjajo občinstvo, se vrtijo okoli, znotraj in čez polje »feministične burleske«. Telo in njegove reprezentacije so osrednja tema, okrog katere se vrtita proces in delo pri predstavi. Vprašanja, ki jih Femilaz vedno znova jemlje pod drobnogled, so predpostavka o hierarhičnosti povezav med seksualnostjo in kreativnostjo, kako ubrati transgresivno strategijo odpora nasproti estetskim in socialno diskriminatornim konvencijam, kaj z osebnimi, utelešenimi posebnostmi v socialnem in kulturnem diskurzu, ali so takšne umetniške prakse lahko sploh umestne danes ... Tatovi podob je Emanatova uspešnica, ki je v šestih letih obstoja doživela ponovitve tako doma kot v tujini, a je še vedno privlačna za novo občinstvo. Predstava je bila že izvedena v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Cerknem ter uvrščena v spremljevalni program Tedna slovenske drame in Borštnikovega srečanja.
 

 

Tatovi podob

29. dec. 2020 20:00
Več terminov

V živo iz Kluba Cankarjevega doma

Z vami v živo bodo Feminalz:

Matilda Buns
Tristan Bargeld
H.P.D. (hormonal perturbator in decay)
Crucial Pink
Mad Jakale
Rebellious KITCH Controversy
Dee Dee Void
Ariela
Glitter Ale
Muséecunt

Oblikovanje maske in pričesk: Tinka Prpar
Kostumografija: Urška Recer
Izbor in izvirna glasba: Feminalz in Luka Prinčič

Produkcija: Emanat

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI