28. dec. 2022 19:30

Opera SNG Maribor: Tesla

Tesla poleg sodobnih glasbenih impulzov prinaša družbenokritični pogled in iskanje odgovorov na vprašanje, kako lahko – če sploh – stopimo z drvečega vlaka, ki nas z vse večjo hitrostjo pelje proti lastnemu propadu, uničenju planeta in s tem celotne civilizacije.

Nikola Tesla (1856–1943) velja za enega najbriljantnejših znanstvenikov sodobne ere, ki je s svojimi »čudodelnimi« izumi, od katerih jih je patentiranih več kot sedemsto, in raziskavami – od indukcijskega motorja na izmenični tok, magnetizma, rentgenskih žarkov, letečih naprav, brezžičnega prenosa elektromagnetne energije itn. – za vedno spremenil podobo sveta. Tesla je postal znan kot izumitelj, ki je svoje dosežke pokazal slavnim osebam in bogatim pokroviteljem svojega laboratorija. Bil je znan po predstavitvah na javnih predavanjih. V devetdesetih letih 19. stoletja je Tesla s svojimi visokonapetostnimi in visokofrekvenčnimi eksperimenti v New Yorku in Colorado Springsu sledil svojim idejam za brezžično razsvetljavo in svetovno brezžično distribucijo električne energije. Leta 1893 je podal izjave o možnosti brezžične komunikacije s svojimi napravami. Tesla je poskušal te zamisli uporabiti v svojem nedokončanem projektu stolp Wardenclyffe, interkontinentalni brezžični komunikaciji in oddajniku moči, vendar mu je zmanjkalo sredstev, preden ga je lahko dokončal.


Ob neprekosljivem impulzu do raziskovanja pa je bil Tesla v prvi vrsti človek in človekoljub, ki je zaradi svojega utopičnega idealizma večkrat prihajal v navzkrižje z dehumanizirajočimi interesi kapitala. Prav Teslova visoka etična osebnost in njegovo človekoljubje, usmerjena v iskanje dobrega za vse ljudi, se kažeta kot osnovno izhodišče novega opernega spektakla, ki ga soustvarjata libretist Nejc Gazvoda in skladatelj Slavko Avsenik mlajši


Uprizoritev spektakla Tesla poleg sodobnih glasbenih impulzov prinaša svež in obenem družbenokritični pogled na človekovo (praviloma kapitalistično in mačehovsko) upravljanje in eksploatacijo s človeško družbo, državo in naravo, prav tako pa je projekt v okviru angažmaja širše mednarodne javnosti ter v kontekstu raziskovalnega in človekoljubnega duha Nikola Tesle usmerjen v iskanje odgovorov na vprašanje, kako lahko pravočasno – če sploh – stopimo s tega drvečega vlaka, ki nas z vse večjo hitrostjo pelje proti lastnemu propadu, uničenju planeta in s tem celotne civilizacije.
 

Opera SNG Maribor: Tesla

28. dec. 2022 19:30
28. dec. 2022 19:30
Več terminov

17,00 | 21,00 | 25,00 | 28,00 EUR

15,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Predstava traja 1 uro in 35 minut brez odmora.

Avtor glasbe: Slavko Avsenik ml.
Libreto: Nejc Gazvoda

Dirigent: Simon Krečič
Režiser: Aleksandar Popovski
Scenografa: Sven Jonke in Katarina Ivana Jonke
Kostumograf: Leo Kulaš
Asistent režiserja: Tim Ribič
Asistent scenografa: Matic Kašnik
 

Nikola Tesla: Klemen Slakonja
Katherine McMahon Johnoson: Sabina Cvilak
Thomas Edison: Jaki Jurgec
Caroline Schemerhorn Astor: Dada Kladenik
Thomas Commeford Martin: Martin Sušnik
Xavier: Dušan Topolovec
Hugh: Mihael Mikluš
Turistka 1: Lucija Krašovec
Turistka 2: Petra Crnjac
Turistka 3: Mojca Potrč
Turist 1: Marko Škofič
Turist 2: Mihael Roškar
Turist 3: Sebastijan Čelofiga
Prodajalec 1: Bogdan Stopar
Prodajalec 2: Tomaž Planinc
 

Simfonični orkester SNG Maribor
Koncertni mojster: Saša Olenjuk 

Zbor Opere SNG Maribor

Baletni ansambel SNG Maribor
 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI