7. okt. 2023 19:30

Maksim Gorki: Otroci sonca

Vsak dan je treba znova postreči čaj, pospraviti, skuhati, kaj popraviti. Vsak dan se moraš na vsak klic urno odzvati. In ta nenehni smrad iz zasebnega laboratorija družinskega patriarha, prepričanega, da lahko razvije novo organsko snov. Nihče od njih ne ve, kako ravnati z denarjem. Najhujše pa je, da moraš nenehno poslušati brezdelneže med kratkočasenjem  s svojimi ljubezenskimi razmerji, svojim slikanjem in znanstvenim diletantstvom v poskusu odprave zaostalosti ljudskih množic ...

To je domnevno razmišljanje služničadi v hiši Protasova, brez katere tu ne bi nič delovalo. Znanstvenik Protasov ne more izgubljati časa za profanost, kot je vsakdanje življenje. Prizadeva si za napredek, z laboratorijskim in umskim delom. V središču njegovih prizadevanj je nič manj kot dokončna osvoboditev človeštva. Tako se niti ne utegne posvetiti vdovi Melaniji, vanj zaljubljeni do ušes, niti – kar je še huje – svoji osamljeni ženi, ki uteho išče pri družinskem prijatelju Vaginu. Prav tako mu uidejo zametki nežne ljubezni med sestro Lizo, globoko pretreseno zaradi krvavih uličnih izgredov, in moralno labilnim veterinarjem Cepurnojem ter poguben konec, ki se jima obeta. Vendar na ulicah razsaja kolera, oglaša se smrt, in nenadoma ozračje v slonokoščenem stolpu postane nevarno zadušljivo.

Avtor Maksim Gorki - psevdonim, ki v prevodu pomeni »trpko« - je igro napisal med zaporno kaznijo v Petropavlovski trdnjavi, kjer je bil zaprt tudi Dostojevski.

Mojstrska režija Mateje Koležnik dela, nastalega po t. i. sanktpeterburški krvavi nedelji, uvodu v rusko revolucijo leta 1905, je tragikomični popis globoko razklane družbe, ki za preživetje potrebuje samoprenovo.
 

Igralska zasedba je tako popolna, da je skoraj vsaka posamezna vloga odigrana malenkost bolje, bolj dinamično ali bolj sofisticirano, kot bi si med branjem predstavljali. In tega seveda ne zmore vsako gledališče.

Odmevna predstava Otroci sonca v režiji slovenske režiserke Mateje Koležnik in produkciji nemškega gledališča Schauspielhaus Bochum, bo le tri dni pred gostovanjem v Cankarjevem domu odprla letošnji beograjski festival Bitef.

Maksim Gorki: Otroci sonca

7. okt. 2023 19:30
7. okt. 2023 19:30
Več terminov

18,00 | 24,00 | 29,00 EUR

15,00 | 20,00 | 25,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

Avtor: Maksim Gorki
Režija: Mateja Koležnik
Dramaturgija: Angela Obst
 

Igrajo: Anna Blomeier, Jele Brückner, Konstantin Bühler, Christoph Lux, Christian Paul, Taner Yen, Meral Pektaş, Marta Grabski, Tim Brockmann, Anna Trier, Guy Clemens, Dominik Dos-Reis, Victor IJdens, Michael Lippold, Emily Lück, Karin Moog, Anne Rietmeijer, Alexander Wertmann, Amelie Willberg
 

Produkcija: Schauspielhaus Bochum

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI