8. nov. 2020 19:30

Faso Danse Théâtre: Kalakuta republika (Kalakuta Republik) - prestavljeno

Skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev drugega vala epidemije koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve in začasno zaprli vse razstave.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>


Plesalec in koreograf Serge Aimé Coulibaly je bil rojen v Burkina Fasu (Bobo Dioulasso), od leta 2002 deluje po Evropi in drugod po svetu. Navdihuje se pri afriški kulturi, njegovo umetnost pa zaznamuje misel o nujnosti mogočnega sodobnega plesa, utemeljenega v čustvovanju, ter večnega nosilca refleksije in upanja.

V delu belgijsko-burkinafaškega koreografa Sergea Aiméja Coulibalyja, ki se glasbeno navdihuje pri Fela Kutiju, nigerijskem skladatelju, saksofonistu, dirigentu, političnem aktivistu in očetu glasbene zvrsti afrobeat, je politika veliko več kot samo pridušen dramaturški podton. Na odru je šest plesalcev, ki se jim kmalu pridruži sedmi. Iz njih vzbrsti brezkončen niz variacij likov in gibov, ki služijo kot metafore za nezadržno slo po življenju … Politična refleksija, ki naelektri telo.

Jezik giba, zaznamovan s tradicionalnim repertoarjem, s predajanjem plesu v nočnih lokalih in z jazzom, ki pa se zlagoma prelije v popolnoma nov ples. Pljuskajoč, neobremenjen s svojim izvorom.

Kalakuta republika ni ne Kutijev biografski popis ne glasbeni pregled njegove umetniške poti. Je razburljiva študija umetniškega angažmaja in kaj ta lahko sproži. Podobno kot druga Coulibalyjeva dela Kalakuta republika ne ponuja odgovorov, temveč jasna vprašanja. Kateri svetovni dogodki ljudi spodbudijo k združevanju, množičnemu izražanju nezadovoljstva in iskanju rešitev? Kdaj ljudje poiščejo karizmatične vodje? Kakšno moč pravzaprav ti imajo in pod kakšnimi pogoji? Koliko svobode je mogoče v okviru gibanja?

Kalakuta republika Sergea Aiméja Coulibalyja je čarobno zlitje glasbe, plesa in afriške revolucije. Guy Duplat, La Libre Belgique

Kalakuta republika pleše na ognjeniku izgubljenih revolucij in ljudstev, ki se bodo sčasoma uprla. Politična in poetična uprizoritev v drugem delu postane še živahnejša, ob slavljenju upora v ozračju, ki spominja na disko klub – ali apokalipso. Nekateri od prizorov so absolutno magični …
Philippe Noisette, Sceneweb.fr

Faso Danse Théâtre: Kalakuta republika (Kalakuta Republik) - prestavljeno

8. nov. 2020 19:30
8. nov. 2020 19:30
Več terminov

17, 21, 25, 28 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Koncept in koreografija: Serge Aimé Coulibaly 
Kreacija in poustvaritev: Adonis Nebié, Marion Alzieu, Sayouba Sigué, Serge Aimé Coulibaly, Ahmed Soura, Ida Faho, Antonia Naouele 
Glasba: Yvan Talbot 
Video: Eve Martin 
Dramaturgija: Sara Vanderieck 
Asistent koreografa: Sayouba Sigué 
Scenografija in kostumi: Catherine Cosme 
Luč: Hermann Coulibaly 
Tehnični direktor: Sam Serruys 
Produkcija: Faso Danse Théâtre & Halles de Schaerbeek 


 

Trajanje: 1 uro in 30 minut

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI