17. mar. 19:30

Faso Danse Théâtre: Kalakuta republika

V delu belgijsko-burkinafaškega koreografa Sergea Aiméja Coulibalyja, ki se glasbeno navdihuje pri Fela Kutiju, nigerijskem skladatelju, saksofonistu, dirigentu, političnem aktivistu in očetu glasbene zvrsti afrobeat, je politika veliko več kot samo pridušen dramaturški podton.

Na odru je šest plesalcev, ki se jim kmalu pridruži sedmi. Iz njih vzbrsti brezkončen niz variacij figur in gibov, ki služijo kot metafore za nezadržno slo po življenju …

Politična refleksija, ki naelektri telo. Jezik giba, zaznamovan s tradicionalnim repertoarjem, s predajanjem plesu v nočnih lokalih in z jazzom, ki pa se zlagoma prelije v popolnoma nov ples. Pljuskajoč, neobremenjen s svojim izvorom.

Republika Kalkuta ni ne Kutijev biografski popis ne glasbeni pregled njegove umetniške poti. Je razburljiva študija umetniškega angažmaja in kaj ta lahko sproži.

Predstava z nalezljivo energijo. Delček Afrike brez klišejev.
 

Podobno kot druga Coulibalyjeva dela Republika Kalakuta ne ponuja odgovorov, temveč jasna vprašanja. Kateri svetovni dogodki ljudi spodbudijo k združevanju, množičnemu izražanju nezadovoljstva in iskanju rešitev? Kdaj ljudje poiščejo karizmatične vodje? Kakšno moč pravzaprav ti imajo in pod kakšnimi pogoji? Koliko svobode je mogoče v okviru gibanja?

Plesalec in koreograf Serge Aimé Coulibaly je bil rojen v Burkina Fasu (Bobo Dioulasso), od leta 2002 deluje po Evropi in preostalem svetu. Navdihuje se pri afriški kulturi, njegovo umetnost pa zaznamuje misel o nujnosti mogočnega sodobnega plesa, utemeljenega v čustvovanju ter večnega nosilca refleksije in upanja.

Faso Danse Théâtre: Kalakuta republika

17. mar. 19:30
Več terminov

17, 21, 25, 28 EUR
14* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Koreografija: Serge Aimé Coulibaly
Glasba: Yvan Talbot

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI