Rain forest
6. okt. 2019 19:30

CCN – Ballet de Lorraine: Histoires sans Histoires(s) - Stoletje Mercea Cunninghama

Andy Warhol je Cunninghamu dovolil uporabo svoje instalacije Srebrni oblaki – več s helijem napolnjenih prosto lebdečih blazin iz aluminijaste folije.

Za uvod v plesni večer bo poskrbel Rok Vevar, publicist na področju teorije in zgodovine sodobnih scenskih umetnosti ter zgodovinar in arhivar sodobnega plesa. Predavanje o Merceu Cunninghamu bo ob 17. uri v Štihovi dvorani.

Merce Cunningham je na svoji dolgi uspešni poti koreografiral več kot sto petdeset del in oblikoval gib za vsaj osemsto prireditev. Zaznamovalo ga je umetniško partnerstvo s številnimi pomembnimi imeni; najbolj je na njegovo praktično metodo vplivalo sodelovanje z Johnom Cageom.

Merce Cunningham je monument. Je neomajen postulat sodobnega plesa.

Ansambel skupine CCN – Ballet de Lorraine nam bo ponudil vpogled v drobce njegovega genija. Prva sta Zvočni ples in Deževni gozd, zadnji, na novo poustvarjeni drobec, ki nosi njegove ≫prstne odtise≪, se imenuje Za štiri stene.

Zvočni ples je eno najbolj priljubljenih del Mercea Cunninghama. Ustvaril ga je leta 1973, silovita stvaritev glasbenika in skladatelja Davida Tudorja prispeva idealno energično spremljavo hitremu tempu Cunninghamove koreografije. 

Delo Deževni gozd navdihujejo Cunninghamovi spomini na otroštvo na tihomorskem severozahodu. Od drugih se koreografija razlikuje tudi v tem, da se razen Cunninghama nobeden od šestih izvajalcev po odplesani vlogi na oder ni več vrnil. Andy Warhol je Cunninghamu dovolil uporabo svoje instalacije Srebrni oblaki – več s helijem napolnjenih prosto lebdečih blazin iz aluminijaste folije.

Projekt Za štiri stene je besedilo in koreografijo Mercea Cunninghama spajal z glasbo za solo klavir Johna Cagea. Po premieri in edini izvedbi leta 1944 je bilo delo izgubljeno in pozabljeno, a na srečo pozneje najdeno med Cageovimi rokopisi. Sveža koreografija Za štiri stene ni obnovitev izgubljenega izvirnika, temveč stanje, ki odseva Merceov odtis tako v lastni kot tudi človeški zgodovini. S tokratnimi ≫prstnimi odtisi≪ kreativnega dvojca CCN – Ballet de Lorraine, Pettrom Jacobssonom in Thomasom Caleyjem.

CCN – Ballet de Lorraine: Histoires sans Histoires(s) - Stoletje Mercea Cunninghama

6. okt. 2019 19:30
6. okt. 2019 19:30
Več terminov

17, 21, 25, 28 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Za štiri stene (For Four Walls)
Koreografija: Petter Jacobsson in Thomas Caley
Glasba: John Cage, Štiri stene, 1. stavek

 

Trajanje: 35 minut

Deževni gozd (RainForest)
Koreografija: Merce Cunningham
Glasba: David Tudor, Deževni gozd

 

Trajanje: 20 minut

Zvočni ples (Sounddance)
Koreografija: Merce Cunningham
Glasba: David Tudor, Brez naslova 1975/1994*

 

Trajanje: 17 minut

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI