Pretekli dogodek
20. okt. 2020 19:30

Thierry Escaich, orgle - odpovedano oz. prestavljeno

Zrcalni plesi

Skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev drugega vala epidemije koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve in začasno zaprli razstave, razen razstave Henrija Cartier-Bressona: Iz oči v oči (Tête à tête), ki bo odprta v običajnem delovnem času. Vstop na razstavo je s Prešernove ceste.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>

Program
Jean-Baptiste Lully, Uvertura k igri Žlahtni meščan (prir. Th. Escaich)
Johann S. Bach, Fuga v G-duru (à la Gigue), BWV 577
Béla Bartok, Romunski plesi (prir. Th. Escaich)
Jehan Alain, Variacije na temo Clémenta Jannequina
Litanije
Nicolas de Grigny, Récit de tierce en taille
Thierry Escaich, Evokacija I in II
Maurice Duruflé, Toccata iz Suite za orgle, op. 5
Improvizacija – plesna suita

Skladatelj, organist in improvizator: v prepletu treh umetniških dejavnosti, ki sobivajo in se med seboj neizogibno dopolnjujejo, se zrcali plodovit notranji svet Thierryja Escaicha, enega najosupljivejših kameleonov te generacije. Ambasador velike francoske šole improviziranja je enako prepričljiv v vlogi briljantnega poustvarjalca, ki sledi stoletni tradiciji pariške orgelske šole, kot tudi navdihnjenega avtorja, čigar edinstveni, nadvse samosvoj skladateljski slog spaja neverjetno slogovno in žanrsko pahljačo preteklosti in sedanjosti.

Program s pomenljivim naslovom Zrcalni plesi ponuja zanimivo glasbeno potovanje, ki visoko umetnost baroka sooča z odzveni sodobnosti – pod črto poustvarjalčevih lastnih (improvizacijskih) mojstrovin.

Usujejo se slapovi tonov, ki s silno energijo in živostjo nezadržno vlečejo poslušalca v svoj tok. Kot protiutež tej skorajda nezaustavljivi sili se Escaich osredotoči na strukturo ter v značilno francoskem slogu raziskuje barvo in zven zvoka, ki ponekod doseže apokaliptične vrhunce.
The Guardian, 2015

Njegova izvedba tega navdihujočega tristavčnega dela najbolj izkoristi zvočno in barvno paleto orkestra in orgel ... Tako v drugem stavku doseže veličasten vrhunec, ki ga preseže le še pretresljiva sklepna koda.
Gramophone, 2014

V teh delih je mogoče prepoznati osnovne poteze Escaichove glasbe: izvirnost harmonij, bogastvo orkestracije in popolno razumevanje oblike. Thierryja Escaicha danes prepoznamo kot vodilnega skladatelja svoje generacije predvsem zaradi poetičnih idej in zmožnosti ustvarjanja veličastnega razpoloženja, ki ga preplavljajo lirična občutja.
L’Express, 2011

Thierry Escaich, orgle - odpovedano oz. prestavljeno

20. okt. 2020 19:30
20. okt. 2020 19:30
Več terminov

15, 18, 20, 24 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI