13. maj 2021 ob 19:30

SMS 6: Odtenki tišine - spletni koncert

Orkester Slovenske filharmonije
Dirigent: Philipp von Steinaecker

Solist: Blaž Šparovec, clarinet

Program:
Nana Forte, Odtenki moje tišine*
Aaron Copland, Koncert za klarinet, godala, harfo in klavir
Anton Bruckner,  Simfonija št. 4 v Es-duru, WAB 104, »Romantična« 

*Prva izvedba, naročilo Slovenske filharmonije

 

Šesti koncert Samih mogočnih skladb bo Orkester Slovenske filharmonije izvedel pod taktirko glavnega gostujočega dirigenta Philippa von Steinaeckerja. Prva na sporedu bo skladba Odtenki moje tišine Nane Forte, ki velja za eno najvidnejših slovenskih skladateljic mlajše generacije. Tako pravi o svoji novi kompoziciji: »Kot že naslov skladbe nakazuje, se v njej posvečam raziskovanju tišine. Tišine, ki ,zazveni', ko zaprem oči in v stanju daljšega mirovanja opazujem tok svoje zavesti, ki potuje od razpršenosti do popolne osredotočenosti in odsotnosti misli. V stanju takšnega miselnega ,brezvetrja' se začnejo odpirati nove dimenzije in občutja. Odprejo se notranji svetovi, ki v tempu vsakdanjega življenja ne morejo zazveneti niti biti slišani, saj jih vsakodnevne misli in skrbi preglasijo.« 
Koncert za klarinet, godala, harfo in klavir Aarona Coplanda sestavljata dva stavka, ki ju neprekinjeno povezuje solistična kadenca. Delo je leta 1947 naročil jazzovski klarinetist Benny Goodman in že po prvi izvedbi leta 1950 je delo doživelo velik uspeh. Orkestru Slovenske filharmonije se bo pridružil klarinetist Blaž Šparovec. Od leta 2015 je prvi klarinetist v Orkestru Gürzenich iz Kölna in docent na Univerzi za umetnost v Berlinu. Kot solist nastopa z vodilnimi nemškimi in drugimi orkestri.
Večer bo sklenila Simfonija št. 4 v Es-duru Antona Brucknerja, ki sodi med največkrat izvajana skladateljeva dela. Bruckner sam jo je podnaslovil »Romantična«, čeprav še danes ni povsem jasno, na kaj točno naj bi se podnaslov nanašal.

v živo na www.filharmonija.si

 

SMS 6: Odtenki tišine - spletni koncert

13. maj 2021 ob 19:30
Več terminov

Spletni koncert

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI