Slovaška filharmonija
Pretekli dogodek
20. jan. 2019 20:00

Slovaška filharmonija in Slovaški filharmonični zbor

Mrtvec pride po ljubico

Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor

Dirigent: Rastislav Štúr

Solisti:
Kateřina Kněžíková, sopran
Ludovít Ludha, tenor 
Adam Plachetka, basbariton 

Program:
Antonín Dvořák, Mrtvaški ženin, kantata op. 69

Gostovanje slovaške nacionalne filharmonije in zbora bo priklicalo v spomin zmagovito epizodo slovenskega zborovstva. Prihajajo namreč z Dvořákovo dramatično kantato Mrtvaški ženin za zbor, tri soliste in orkester, s katero je ljubljanska Glasbena matica leta 1896, ko je bila poustvarjalnost pri nas še v povojih, gostovala na Dunaju. Pod taktirko samega Dvořáka so slovenski pevci navdušili razvajeno dunajsko občinstvo in zahtevno glasbeno kritiko.

Orkester Slovaške filharmonije (1949) se ponaša z mednarodnim ugledom, ki ga redno vodi v osrednje evropske glasbene centre in na festivale. Tudi Filharmonični zbor (1946) se je v desetletjih delovanja razvil v poustvarjalno telo izjemnih odlik: zavidljivih tehničnih zmožnosti, uravnoteženih glasov, interpretativne širine, kreativnega entuziazma in izrazne moči. Glasbeniki bodo nastopili pod vodstvom Rastislava Štúra, ki se dokazuje kot izjemno nadarjen umetnik in sodi med najodličnejše slovaške operne dirigente. Solistične vloge bodo prevzeli tehnično in izrazno prepričljiva sopranistka Kateřina Kněžíková, mednarodno uveljavljen tenorist Ludovít Ludha in Adam Plachetka, basbaritonist zvenečega glasu in izrazite odrske prezence.

Dvořákova kantata, v kateri se prepletajo hrepenenje, upanje, obup, groza in naposled olajšanje, je odlično zlitje Erbenove presunljive poezije in skladateljeve neusahljive glasbene invencije.

Slovaška filharmonija in Slovaški filharmonični zbor

20. jan. 2019 20:00
20. jan. 2019 20:00
Več terminov

25, 38, 52, 62 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI