Pretekli dogodek
11. in 12. mar. 2021 odpovedano, 13. mar. 2021 neposredni prenos

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 6

Big band RTV Slovenija
Dirigent in solo trobenta: Marco Pierobon

Namesto odpadlega koncerta Kromatika 6 Simfonični orkester RTV Slovenija v sodelovanju z Glasbenim uredništvom Prvega programa Radia Slovenija pripravlja spomladanski radijski koncert klasičnih broadwayskih in hollywoodskih skladb v Studiu 26.

Sobotni glasbeni večer boste lahko spremljali 13. marca ob 20. uri v neposrednem prenosu na valovih Prvega programa, pa tudi v videoprenosu na portalu RTV 4D, na spletni strani Prvega ter na Facebook straneh Prvega in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.




Program:
Peter Iljič Čajkovski in Duke Ellington, prir. Marco Pierobon, Dva Hrestača, za trobento, simfonični orkester in big band
*
Robert Plant in Jimmy Page, prir. Marco Pierobon, Klasični hommage Led Zeppelinu, za trobento, orkester in bobne
Gallusova dvorana, 8, 11, 15, 19, 6* EUR


Marco Pierobon je italijanski trobentač in dirigent svetovnega slovesa. Sodeloval je s slovitimi orkestri, kot so Angleški in Dunajski komorni orkester, Filharmoniki gledališča La Scala, Orkester Akademije sv. Cecilije, Chicaški simfoniki, nastopa pa pod vodstvom uglednih dirigentov, med katerimi je tudi Zubin Mehta. Ob klasičnem repertoarju Pierobon izvaja džez, poleg tega pa je krstno izvedel ravno njemu posvečene skladbe Giancarla Aquilantija, Angela Sormanija, Giuseppa Bonafineja in Micheleja Manganija. Leta 2014 je kot dirigent debitiral s Simfoničnim orkestrom iz San Rema in Haydnovimi simfoniki iz Bolzana. Pierobon se lahko pohvali z bogato diskografijo in mentorstvom na številnih mednarodnih mojstrskih tečajih. Dejaven je tudi kot aranžer in avtor izvirnih projektov.

Enega takšnih projektov je zasnoval tudi za letošnjo Kromatiko, z obema orkestroma RTV Slovenija v mislih. »Rad bi se poigral z izmenjavanjem dveh Hrestačev – prvotne, izvirne baletne suite Čajkovskega ter suite za solo trobento in big band Duka Ellingtona. Poleg tega se želim pokloniti tudi po mojem mnenju najboljši rokenrol zasedbi vseh časov, skupini Led Zeppelin, in sicer s klasičnimi orkestrskimi priredbami nekaterih izmed njenih uspešnic.«

Čaka nas doživetje, v katerem bo klasična glasba združena z džezom in rokom. Pustimo se zapeljati glasbi nekaterih izmed najbolj navdihnjenih ustvarjalcev 19. in 20. stoletja, skozi katero se bomo lahko prepričali, da kakovostna glasba presega meje žanrov in z lahkoto nagovori najširši krog poslušalcev.

 

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 6

11. in 12. mar. 2021 odpovedano, 13. mar. 2021 neposredni prenos
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI