Johannes Kalitzke
20. feb. 19:00

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 5

Dirigent: Johannes Kalitzke
Solist: Klemen Leben, harmonika

Program:
F. Liszt, Od zibelke do groba
U. Pompe, Drevo med drevesi, krstna izvedba
P. Hindemith, Slikar Mathis

Nemški skladatelj in dirigent Johannes Kalitzke (1959) je študiral klavir, dirigiranje, kompozicijo in elektronsko glasbo na Visoki šoli za glasbo v rojstnem Kölnu ter se izpopolnjeval na znanem pariškem glasbenem inštitutu IRCAM, kjer je bil med njegovimi mentorji tudi Vinko Globokar. Kot skladatelj se po večini posveča operi, ustvarjal je po naročilu Münchenskega bienala in dunajskega gledališča Theater an der Wien. Soustanovil in vodil je ansambel MusikFabrik, kot dirigent gostuje pri Münchenskih filharmonikih in BBC-jevih simfonikih ter pri uglednih zasedbah, ki se posvečajo sodobni glasbi, kot so Klangforum Wien, Collegium Novum Zürich, Ensemble Modern. Od leta 2015 deluje kot profesor dirigiranja na salzburškem Mozarteumu.

Z veseljem smo mu zaupali vodenje nekoliko sodobneje zasnovanega sporeda: začenjamo ga z zadnjo izmed trinajstih Lisztovih simfoničnih pesnitev, glasbeno obliko, ki jo je ta veliki glasbeni inovator 19. stoletja vpeljal in razvil v eno najpomembnejših glasbenih oblik romantike.

V nadaljevanju bomo predstavili novo delo slovenske skladateljice in glasbene pedagoginje Urške Pompe, ki je študirala na glasbenih akademijah v Ljubljani, Budimpešti in Baslu. Od leta 1997 poučuje solfeggio na Akademiji za glasbo v Ljubljani, leta 2007 pa je za svoje skladateljske stvaritve prejela državno nagrado Prešernovega sklada.

Spored bomo končali s programsko simfonijo nemškega neoklasičnega skladatelja Paula Hindemitha. Glasbeno gradivo iz simfonije Slikar Mathis je Hindemith uporabil tudi v sočasno nastali operi z enakim naslovom, katere protagonist je nemški renesančni slikar Matthias Grünewald.
 

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 5

20. feb. 19:00
Več terminov

8, 11, 15, 19 EUR
6* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI