Johannes Kalitzke
Pretekli dogodek
20. feb. 2020 19:30

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 5

Dirigent: Johannes Kalitzke

Program:
F. Liszt, Od zibelke do groba
N. Šenk, Koncert za orkester
P. Hindemith, Slikar Mathis

Nemški skladatelj in dirigent Johannes Kalitzke (1959) je študiral klavir, dirigiranje, kompozicijo in elektronsko glasbo na Visoki šoli za glasbo v rojstnem Kölnu ter se izpopolnjeval na znanem pariškem glasbenem inštitutu IRCAM, kjer je bil med njegovimi mentorji tudi Vinko Globokar. Kot skladatelj se po večini posveča operi, ustvarjal je po naročilu Münchenskega bienala in dunajskega gledališča Theater an der Wien. Soustanovil in vodil je ansambel MusikFabrik, kot dirigent gostuje pri Münchenskih filharmonikih in BBC-jevih simfonikih ter pri uglednih zasedbah, ki se posvečajo sodobni glasbi, kot so Klangforum Wien, Collegium Novum Zürich, Ensemble Modern. Od leta 2015 deluje kot profesor dirigiranja na salzburškem Mozarteumu.

Z veseljem smo mu zaupali vodenje nekoliko sodobneje zasnovanega sporeda: začenjamo ga z zadnjo izmed trinajstih Lisztovih simfoničnih pesnitev, glasbeno obliko, ki jo je ta veliki glasbeni inovator 19. stoletja vpeljal in razvil v eno najpomembnejših glasbenih oblik romantike.

Spored bomo končali s programsko simfonijo nemškega neoklasičnega skladatelja Paula Hindemitha. Glasbeno gradivo iz simfonije Slikar Mathis je Hindemith uporabil tudi v sočasno nastali operi z enakim naslovom, katere protagonist je nemški renesančni slikar Matthias Grünewald.
 

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 5

20. feb. 2020 19:30
20. feb. 2020 19:30
Več terminov

8, 11, 15, 19 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI