Pretekli dogodek
1. dec. 2022 19:30

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 4

Dirigent in solist: Lio Kuokman

Program:
George Gershwin, Rapsodija v modrem
*
Aaron Copland, Simfonija št. 3


Američan George Gershwin (1898-1937) se je v zgodovino glasbe zapisal kot eden prvih, ki so klasično glasbo združili z jazzom. Ustvaril je simfonični jazz, utemeljil ameriško opero ter s svojimi prispevki filmski glasbi zapustil jazzovski zakladnici neštete uspešnice. Najpogosteje izvajana so orkestrska dela Amerikanec v Parizu in Kubanska uvertura, opera Porgy in Bess, predvsem pa Rapsodija v modrem za klavir in orkester. Krstno izvedbo je doživela leta 1924 na koncertu z naslovom Eksperiment sodobne glasbe, požela navdušenja poln aplavz ter od takrat velja za eno najbolj ikoničnih del ameriške klasične glasbe.

Aaron Copland (1900-1990) je bil skladatelj in dirigent, čigar ustvarjalni opus imajo številni za najbolj prepoznavno »ameriškega« - v svoja slogovno eklektična, dostopna, slikovita dela je znal ujeti duha svoje domovine, lepote ameriških prostranstev ter optimizem, ponos in radovednost njenih prebivalcev. Copland je poleg mogočnih orkestrskih partitur, kot so Appalachian Spring in Fanfare for the Common Man, kakršne sestavljajo glavnino njegovega opusa, ustvaril tudi peščico del za glas in klavir. Zadnja med njegovimi simfonijami, Tretja simfonija, je nastala leta 1946 ter se ponaša z lirično naravo in razkošno orkestracijo.

Kot dirigent in hkrati solist na klavirju se bo predstavil Lio Kuokman (1982), umetniški vodja Glasbenega festivala v Macau ter rezidenčni dirigent Hongkonške filharmonije. Kuokman je študiral na Hongkonški akademiji za uprizoritvene umetnosti, na Šoli Julliard, Curtis inštitutu za glasbo ter Konservatoriju Nove Anglije.

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 4

1. dec. 2022 19:30
1. dec. 2022 19:30
Več terminov

9,00 | 12,00 | 16,00 | 20,00 EUR

7,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI