Aziz Šohakimov
Pretekli dogodek
20. mar. 2020 19:30

Oranžni 6: Metamorfoze - odpovedano

Prireditev je skladno z uredbo Ministrstva za zdravje odpovedana.

Prireditev je skladno z uredbo Ministrstva za zdravje odpovedana.

Več o prestavljenih/odpovedanih prireditvah>>

Za vse informacije smo obiskovalcem na voljo na info@cd-cc.si, vstopnice@cd-cc.si in prek zasebnih sporočil na družbenih omrežjih CD.

 

Orkester Slovenske filharmonije 
Dirigent: Aziz Šohakimov

Program
Richard Strauss, Metamorfoze, TrV 290
Ludwig van Beethoven, Simfonija št. 3 v Es-duru, op. 55, »Eroica«

Dirigent Aziz Šohakimov, rojen leta 1988 v Taškentu, navdušuje javnost že od svojega trinajstega leta, ko je debitiral z Uzbekistanskim nacionalnim simfoničnim orkestrom. Leta 2010 je osvojil drugo nagrado na prestižnem Mahlerjevem dirigentskem tekmovanju, leta 2016 pa zmagal na tekmovanju za mlade dirigente na Salzburškem festivalu. Lani je izjemno uspešno debitiral z Orkestrom Slovenske filharmonije, vnovič povabljen bo oblikoval interpretacijo herojske Simfonije št. 3 Ludwiga van Beethovna.

Skladatelj je ogorčeno uničil posvetilo Napoleonu, ki je kot samookronani cesar oskrunil republikanske ideje svobode, enakosti in bratstva, in naslov simfonije spremenil v »Eroica«. Kljub temu je v tej epohalni simfonični mojstrovini čutiti skladateljeve človekoljubne ideje, prepletene v očarljivo dramatiko in liriko glasbenega tkiva. Citat iz drugega stavka, pogrebnega marša, je Richard Strauss uporabil v Metamorfozah za 23 solističnih godal, ki jih je napisal proti koncu druge svetovne vojne. Goste melodične linije se kontrapunktsko prepletajo v pretežno temnem in izrazito elegičnem podtonu. Med osrednjimi petimi temami je tudi znameniti ritmični »motiv usode« Beethovnove Pete simfonije. Glede na tragično vojno obdobje in skladateljeve zapise o propadu nemške kulture je mogoče delo razumeti kot tožbo nad vojnimi grozodejstvi, ki so pokončala več stoletij (nemške) kulturne evolucije (v vojni so bile med drugim porušene oz. poškodovane berlinska, münchenska in tik pred nastankom Metamorfoz tudi dunajska operna hiša). »In memoriam!« je zapisal skladatelj v partituro na mestu zadnjega citata pogrebne koračnice.

Oranžni 6: Metamorfoze - odpovedano

19. mar. 2020 19:30
20. mar. 2020 19:30
19. mar. 2020 19:30
20. mar. 2020 19:30
Več terminov

10, 14, 18, 22 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI