Pretekli dogodek
28. feb. 2020 19:30

Oranžni 5: Dunajski klasiki

Orkester Slovenske filharmonije
Dirigent: Ibrahim Yazici, solist: Fazil Say, klavir

Program
Wolfgang Amadeus Mozart, Uvertura k operi Figarova svatba, K. 492
Ludwig van Beethoven, Koncert za klavir in orkester št. 3 v c-molu, op. 37
Joseph Haydn, Simfonija št. 104 v D-duru, Hob. I: 104

Tokratni koncertni program nudi v poslušanje trojico velikanov dunajskega klasicizma. Wolfgang Amadeus Mozart in Joseph Haydn sta se globoko spoštovala in gojila prijateljski odnos. Mozart je Haydnu posvetil šest godalnih kvartetov, pri katerih je »papa« Haydn v mladem skladatelju prepoznal mojstra. »Pred Bogom vam iskreno povem, da je vaš sin največji skladatelj, kar jih poznam,« so znane Haydnove besede Wolfgangovemu očetu Leopoldu iz leta 1785.

Leto kasneje je Mozart v sodelovanju z libretistom Lorenzom da Pontejem slavil izjemen uspeh z opero Figarova svatba, ki je požela ovacije sprva maja na Dunaju, decembra pa razvnela občinstvo v Pragi. Ludwig van Beethoven, ki je leta 1792 prišel na Dunaj, da bi poglobil svoje kompozicijsko znanje pri Haydnu, se z mentorjem ni najbolje ujel; Haydn je bil zelo zaposlen s svojimi skladbami in vezmi z Londonom, Beethovnov glasbeni jezik pa je že utirjal nove in drznejše glasbene poti.

Leta 1795 je Haydn ovenčal svojo slavo na Angleškem z avtorskim koncertom v Londonu, na katerem so izvedli tudi njegovo poslednjo Simfonijo št. 104, krono dvanajsterice Haydnovih Londonskih simfonij. Beethovnov Klavirski koncert št. 3 bo s svojstvenim slogom poustvaril mednarodno cenjeni turški pianist in skladatelj Fazil Say, priznan interpret Beethovnovih del. Večkrat je sodeloval z mednarodno dejavnim dirigentom in pianistom Ibrahimom Yazicijem, ki bo tokrat prvič stal pred Orkestrom Slovenske filharmonije. Yazici je svojo dirigentsko kariero začel leta 1995 v operni hiši v Ankari, od leta 2014 pa je glasbeni vodja Filharmonije Olten iz Izmirja.

Oranžni 5: Dunajski klasiki

27. feb. 2020 19:30
28. feb. 2020 19:30
27. feb. 2020 19:30
28. feb. 2020 19:30
Več terminov

16, 22, 28, 35 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI