Hartmut Haenchen
Pretekli dogodek
13. dec. 2019 19:30

Oranžni 4: V spomin Ivu Petriću

Orkester Slovenske filharmonije
Dirigent: Hartmut Haenchen

Program
Ivo Petrić, Dresdner Konzert | Dresdenski koncert
Ludwig van Beethoven, ork. Gustav Mahler, Godalni kvartet št. 11 v f-molu, op. 95, »Serioso«
Anton Bruckner, Simfonija št. 6 v A-duru, WAB 106

Septembra 2018 preminuli Ivo Petrić je kot umetniški vodja Slovenske filharmonije med letoma 1979–1995 vizionarsko usmerjal delovanje, umetniško pot in rast filharmoničnega orkestra in ga popeljal na številne turneje po Evropi.

Pomembno sled je pustil ne samo v Slovenski filharmoniji, pač pa kot ena ključnih osebnosti sodobne glasbe na Slovenskem s številnimi stiki v mednarodnem prostoru. Bil je med pobudniki Kluba komponistov, soustanovitelj skladateljske skupine Pro musica viva, dve desetletji dirigent Ansambla Slavko Osterc, dolgoletni urednik Edicij DSS in nenazadnje avtor raznolikega in obsežnega opusa predvsem instrumentalnih del.

Leta 1987 je za godalni orkester napisal Dresdner Konzert (Dresdenski koncert), ki odpira tokratni glasbeni večer, posvečen spominu na Petrića. Leta 1980 je kot gosta na dirigentski podij Orkestra Slovenske filharmonije povabil v Dresdnu rojenega Hartmuta Haenchena, danes uglednega maestra najprestižnejših opernih odrov ter simfoničnih in vokalno-instrumentalnih koncertov, ki v svoji diskografiji šteje več kot 135 izdaj. Haenchen, tudi »dirigent leta 2017« po izboru priznane nemške glasbene revije Opernwelt, bo z Orkestrom Slovenske filharmonije ob Petrićevem delu predstavil še Godalni kvartet »Serioso« Ludwiga van Beethovna, ki ga je orkestriral Gustav Mahler in je po katastrofalnem sprejemu krstne izvedbe za skoraj sto let obležal v arhivu Dunajskih filharmonikov, ter Simfonijo št. 6 Antona Brucknerja, ki jo je skladatelj označil za najdrznejšo (»die keckste«).

Oranžni 4: V spomin Ivu Petriću

12. dec. 2019 19:30
13. dec. 2019 19:30
Več terminov

16, 22, 28, 35 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI