Pretekli dogodek
22. nov. 2019 19:30

Oranžni 3: Pozdrav iz Egipta

Orkester Slovenske filharmonije
Dirigent: James Judd, solistka: Jasminka Stančul, klavir


Program:
Ludwig van Beethoven, Wellingtonova zmaga, op. 91
Camille Saint-Saëns, Koncert za klavir in orkester št. 5 v F-duru, op. 103, »Egiptovski«
Robert Schumann, Simfonija št. 3 v Es-duru, op. 97, »Renska«


Mednarodno uveljavljena srbska pianistka Jasminka Stančul od 2013 poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Orkester Slovenske filharmonije jo je kot solistko prvič povabil že leta 1991. Tokrat bo s filharmoniki poustvarila Koncert za klavir in orkester št. 5 v F-duru Camilla Saint-Saënsa. Francoski romantični skladatelj ga je pisal v egiptovskem Luxorju in ga kot pianist krstno izvedel leta 1896 v Parizu.

S tem koncertom je obeležil 50-letnico svojega pianističnega debija v pariški Salle Pleyel, ko je pri rosnih enajstih letih navdušil občinstvo, med drugim tudi z Beethovnovimi deli. Wellingtonovo zmago je Ludwig van Beethoven leta 1813 sprva napisal za harmonikon na prošnjo izumitelja tega prvega avtomatskega glasbenega mehanizma, delo pa tudi orkestriral za veliki orkester. Z zvoki, ki oponašajo fanfare, topove, vojaško marširanje in sploh vojskovanje, vključno s citati patriotskih pesmi Anglije in Francije, se Beethoven pridružuje tedaj modnim »vojnim skladbam«, ki obeležujejo zmagovalne bitke nad Napoleonom.

Koncert pod taktirko Jamesa Judda, šefa dirigenta Orkestra Slovaške filharmonije in umetniškega vodje ter šefa dirigenta Filharmoničnega orkestra iz Daedžeona, bo zaokrožila znamenita »Renska« simfonija Roberta Schumanna iz leta 1850. Nastala je v zgolj dobrem mesecu dni, v njej pa, po skladateljevih besedah, fantazija sestrsko podaja roko fugi.
---------

Oranžni 3: Pozdrav iz Egipta

21. nov. 2019 19:30
22. nov. 2019 19:30
Več terminov

12, 18, 23, 28 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI