Komorni orkester Franza Liszta
Pretekli dogodek
11. dec. 2019 20:00

Komorni orkester Franza Liszta

Dirigent: Gábor Takács-Nagy

Obvestilo za obiskovalce koncerta
Prvi del koncerta bo zaradi dveh dodanih skladb daljši od napovedanega, celoten koncert bo predvidoma trajal do 22.15 (v to niso všteti morebitni dodatki solistov in orkestra).



Solistka: Martha Argerich, klavir

Program
Wolfgang A. Mozart, Simfonija št. 39 v Es-duru, K 543
Robert Schumann/C. Debussy, Šest študij v kanonski obliki, op. 56, transkripcija za dva klavirja
Claude Debussy, Preludij k favnovemu popoldnevu, priredba za dva klavirja
*
Wolfgang A. Mozart, Simfonija št. 32 v G-duru, K 318
Ludwig van Beethoven, Koncert za klavir in orkester št. 1 v C-duru, op. 15
 

Pianistka nedoumljive tehnične spretnosti; karizmatična oseba s skrivnostnim slovesom; pristna poustvarjalka, katere materni jezik je glasba.
Alexander Ross

Legenda svetovnega pianizma Martha Argerich je nase opozorila leta 1965 kot prva zmagovalka Chopinovega tekmovanja (Varšava) z zahodne poloble. Od tedaj so njeni nastopi sinonim osupljivih, v tančico skrivnostnosti ovitih izvedb.

Že desetletja eden vodilnih ansamblov, Komorni orkester Franza Liszta, slovi po interpretativni simbiozi, izrazni preciznosti, vsestranskosti in prilagodljivosti. Violinist z bogato in zavidljivo uspešno potjo komornega glasbenika, Gábor Takács-Nagy (dobitnik prestižne nagrade Bartók–Pásztory 2017), navdušuje tudi v vlogi dirigenta z domiselnim, svojskim in živahnih pristopom do glasbene poustvarjalnosti.

Redkeje slišane mojstrovine velikanov glasbenega klasicizma: Beethovnov zgodnji klavirski koncert, ki še išče vzore pri Mozartu, ter zreli simfoniji, nastali na vrhuncu salzburžanove ustvarjalne moči.

Martha Argerich ceni glasbena prijateljstva in na odru rada ustvarja dogodke vrhunske muzikalne vzajemnosti. Zato nismo pomišljali, ko je predlagala razširitev programa z deloma za dva klavirja. S pianistom Eduardom Hubertom sta prijatelja, oba sta se napajala pri pianističnem znanju mojstra Vittoria Sacaramuzze, v minulih desetletjih pa sta skupaj nastopila na dogodkih najrazličnejših koncertnih formatov po Evropi, Argentini in na Japonskem.
 
 

 

Komorni orkester Franza Liszta

11. dec. 2019 20:00
11. dec. 2019 20:00
Več terminov

30, 42, 56, 65 EUR

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI