Pretekli dogodek
29. jan. 2022 19:30

Gimnastika ne/smisla II

Skladatelj Matej Bonin nadaljuje zastavljene izzive pri projektu Gimnastika ne/smisla (2014–16), kjer je že preizpraševal konvencionalne načine ustvarjanja glasbene kompozicije in iskal tiste manj očitne potenciale glasbe. V prvem projektu sta se povezovala dva medija – poezija in glasba. A ne kot ločeni sestavini, torej kot besedilo in zvočna spremljava, temveč kot soodvisna medija, pri čemer se beseda »zarašča« v glasbo in se tako »ozvočuje«, ter glasba, ki išče svojo identiteto že v samem zvenu in pojavnosti zlogov/besed.

Pri prvem projektu je bila tekstovna predloga spisana vnaprej in je zajemala iz pesniške zbirke Krčrk (2012) Karla Hmeljaka, tudi odrska postavitev je bila precej statična. Gimnastika ne/smisla II svojega predhodnika nadgrajuje. Po eni strani je Hmeljakovo besedilo ustvarjeno izključno za ta projekt in nastaja vzporedno z zvočnim gradivom, po drugi pa Bonin izhaja iz predpostavke, da je vsak koncert pravzaprav predstava, saj je v trenutku javne predstavitve podvržen tisti ključni prvini – to je poslušalcu/gledalcu – ki s svojo naključnostjo in avtonomnostjo povezuje vse, kar ga obdaja, v potencialno koherentne ideje. Projekt v tej luči presega statičnost in upošteva tudi telo v prostoru, ki ga izvaja, ter daje posledično fokus trem medijem: zvoku, besedi in gibu.

Projekt Gimnastika ne/smisla II je nastajal januarja 2021 v prostorih Stare mestne elektrarne kot umetniški laboratorij v produkciji Zavoda Sploh in partnerja Zavoda Bunker. 


 

Gimnastika ne/smisla II

29. jan. 2022 19:30
29. jan. 2022 19:30
Več terminov

10,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Zamisel in glasba: Matej Bonin
Besedilo: Karlo Hmeljak
Dramaturgija: Matej Bonin, Karlo Hmeljak, Marko Čeh
 

Soavtorji in izvajalci: Irena Z. Tomažin, glas; Špela Mastnak, Lola Mlačnik, Jože Bogolin, Jan Čibej, Simon Klavžar, Luka Poljanec, tolkala
Voajerski pogled/prisluh: Sploh
Oblikovanje luči: Marko Turkuš

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI