Pretekli dogodek
26. mar. 2024 19:30

Ann O'Aro

Bolečina in duša Reuniona!

Koncert zasedbe Ann O'Aro je iz Kluba CD prestavljen v Linhartovo dvorano.
Vstopnic, kupljenih za Klub CD, ni treba menjati – za kupce  bodo rezervirani sedeži v prvih vrstah parterja Linhartove dvorane. 
Za vstopnice, kupljene (od 24. 1. naprej) za Linhartovo dvorano, sedežni red velja.

Vhod v Cankarjev dom bo možen iz pasaže Maxi (vhod 3) in z Erjavčeve ceste (vhod 5). Ostali vhodi v Cankarjev dom ne bodo dostopni.



Ann O'Aro, glas, klavir; Bino Waro, tolkala, glas; Teddy Doris, pozavna, glas; Brice Nauroy, elektronika




O otoku Reunion v Indijskem oceanu ponavadi slišimo, ko od tam pridejo novice o odličnih glasbenikih in glasbenicah ter njihovih novih albumih pa tudi ko govorimo o tradicionalni glasbeni zvrsti maloya, ki je nastala pod vplivom malgaških in indijskih korenin ter se poje v reunionski kreolščini. Njen najprepoznavnejši glas tega stoletja je oče moderne maloye Danyel Waro, ki smo ga doslej edinkrat spoznali pri nas na Drugi godbi leta 2005. Ann O'aro je med najmlajšimi, a tudi najbolj posebnimi izvajalci te glasbe, tako po inštrumentalni plati kot po besedilih, v katerih odpira tabu teme, vezane predvsem na odraščanje mladih žensk v nasilnih družinah.  

Ann O'aro se je rodila kot Anne-Gaëlle Hoarau na Reunionu leta 1990. Zaradi incesta in nasilnega očeta (ta je pozneje storil samomor) je po končani šoli za štiri leta zapustila otok in nekaj časa preživela v Parizu in Quebecu. Ko se je vrnila domov, jo je odkril Philippe Conrath, ustanovitelj festivala Africolor v Parizu ter eden največjih poznavalcev glasb sveta in jazza, ki je že v sedemdesetih delal kot glasbeni novinar pri francoskem dnevniku Libération. Pri svoji založbi Cobalt je izdal tako njen prvenec kot tudi drugi album Langoz in z njegovo pomočjo je Ann O'aro postala priznana mednarodna umetnica.

Ann O'aro, ki je že v zgodnji mladosti igrala na klavir, orgle in flavto, se v svojem umetniškem izrazu opira na tradicijo reunionske oralne poezije fonkker, ki je značilna tudi za Danyela Waroja. Z njim je tudi večkrat nastopala, v njenem bendu pa igra tudi Danyelov sin Bino. Njena glasba izžareva srhljivo ranljivost in neomajno samozavest. Njena odrska prezenca je kljub mladosti nadvse karizmatična ter ob glasbeni spremljavi tradicionalnih tolkal, pozavne in elektronike tako nenavadno lepa, da ob njenem zvenu obmolknejo tudi najbolj glasne ptice pevke. 


 

Leta 2019 je O'aro izdala dvojezično francosko-reunionsko kreolsko zbirko pesniških dialogov z naslovom Saplë lo shien – Ca, na koncertu v Ljubljani pa bo predstavila svoj tretji album, ki bo izšel spomladi.

Ann O'Aro

26. mar. 2024 19:30
26. mar. 2024 19:30
Več terminov

18,00 EUR

12,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI