Pretekli dogodek
9. nov. 2019 20:00

Ne joči, Peter

Režija: France Štiglic
V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom

Partizanska otroška komedija, ki se na humoren način posveča usodi vojnih sirot in junaštvu preprostih borcev v uporu proti okupatorju. Partizanska minerja Dane in Lovro, obupno željna velike akcije, dobita častno, a zanju ponižujočo nalogo, da v času nemške hajke na osvobojeno ozemlje prepeljeta tri otroke. Za nameček kot »okrepitev« dobita še na novo mobiliziranega, povsem neizkušenega kmečkega fanta Dolfeta. A na videz robata minerja imata dobro srce, zato se kmalu spoprijateljita z otroki, zlasti z najmlajšim Petrom, ki ju vselej spravlja v smešne zagate in nevarne situacije. Spotoma po spletu naključij minerja razstrelita veliko skladišče orožja in otroke uspešno pripeljeta na varno. Na misiji jima pomaga partizanka Magda, za katero se izkaže, da je skrivnostni kapetan Brina, pomemben obveščevalni oficir na ogroženem območju.
 

Ob stoti obletnici rojstva Franceta Štiglica (1919–1993) so se Slovenski filmski center (SFC), Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije (SFA) in Slovenska kinoteka (SK) združili pri organizaciji in izvedbi projekta »100 let Franceta Štiglica«. Obširen projekt z vrsto različnih dejavnosti in prireditev širom Slovenije je posvečen življenju in delu enega najvidnejših domačih filmskih ustvarjalcev, ki je kot kulturni politik odigral tudi pionirsko vlogo pri nastajanju slovenskega profesionalnega filma. Stota obletnica njegovega rojstva predstavlja edinstveno priložnost za ponovno, podrobnejše preučevanje njegovega filmskega opusa, časa in prostora njegovega delovanja ter tudi vpliva, ki ga je imel na slovensko filmsko krajino.

 

Projekcija digitalno restavriranega filma bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

 

Ne joči, Peter

9. nov. 2019 20:00
9. nov. 2019 20:00
Več terminov

6 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Scenarij: Ivan Ribič
Nastopajo: Maks Bajc, Danilo Bezlaj, Leopold Polde Bibič, Metka Bučar, Miha Derganc, Andrej Kurent, Bogdan Lubej, Marjanca Mavec, Branko Miklavc, Kristijan Muck, Vinko Podgoršek, Karel Pogorelec, Majda Potokar, Franci Prus, Lojze Rozman, Tone Slodnjak, Bert Sotlar, Dušan Škedl, Zlatko Šugman, Dare Ulaga, Aleksander Valič
 

Sodelavci scenarista: Andrej Hieng, Vladimir Koch, France Štiglic
Direktor fotografije: Ivan Marinček
Avtor glasbe: Alojz Srebotnjak
Scenograf: Mirko Lipužič
Kostumografinja: Nada Souvan
Montažerka: Milka Badjura

Oblikovalka maske: Berta Meglič
Asistent režije: Andrej Hieng
Snemalec: Ivan Ivo Belec
Snemalec zvoka: Herman Kokove
Direktor filma: France Marolt
Produkcijska hiša: Filmski studio Viba film Ljubljana

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI