11. jun. 2022 ob 19:00 in 12. jun. 2022 ob 18:00

Vrnitev

Zaključna predstava Baletne šole Pirueta
Prireja: Baletna šola Pirueta d.o.o., ravnatelj Luka Žiher

Po dvoletnem premoru se vračamo na oder Linhartove dvorane Cankarjevega doma. 
Ker se vrnitve v gledališče neznansko veselimo, smo letošnjo zaključno predstavo tako tudi poimenovali, hkrati pa smo se spraševali, kam se lahko vračamo.

S koreografijami Georgete Capraroiu, Nadje Černe, Eve Gaberšek, Urške Grad, Urške Markič, Alje Zaletelj in Luka Žiherja, smo sestavili pester in raznolik izbor tematskih točk.

Vrnili se bomo na igrišče, v šolo, na travnik, na maraton, na počitnice, na vožnjo z vlakom … Prikazali bomo vrnitev vrveža, srečanja, druženja, svobode, objema, med drugim pa si boste ogledali tudi vrnitev zdravja, sanj in vrnitve domov.


 

Vrnitev

11. jun. 2022 ob 19:00 in 12. jun. 2022 ob 18:00
Več terminov

15,00 | 20,00 EUR

12. okt. 20:00

Sogodbe: Circuit des Yeux

Posebni gostje: člani Slovenskega godalnega seksteta (SGS)

S koncertom vokalistke, skladateljice in kantavtorice Haley Fohr, ki že deset let ustvarja pod umetniškim imenom Circuit des Yeux (očesni krog), Druga godba nadaljuje serijo koncertov najboljših ženskih vokalov tega planeta. In ko imamo v mislih umetniško popularno glasbo Združenih držav, lahko brezskrbno zatrdimo, da od Diamande Galas še nismo slišali bolj mogočnega glasu. In tako kot pri Galasovi je tudi njena uspešna pot prerasla v eno najuspešnejših ameriških prizadevanj za povezavo osebnega z univerzalnim. Haley Fohr je najbolj prepoznavna po svojem 4-oktavnem glasu in edinstvenem slogu 12-strunske kitare. Njen skrivnostni projekt Jackie Lynn jo je avgusta 2016 pripeljal na naslovnico revije Wire Magazine in tako kot prejšnjih pet albumov je tudi zadnji z naslovom -io požel hvalospeve kritikov in navdušenje vedno širšega kroga občinstva, ki ga Circuit des Yeux pridobiva na številnih turnejah in nastopih na festivalih doma in po svetu. Tako tudi na transžanrskem festivalu Big Ears, kjer so jo organizatorji postavili ob bok starim in novim glasbenim ikonam, kot so Patti Smith, Kim Gordon in Arooj Aftab.  

Še preden je Haley Fohr začela snovati šesti album, je izgubila osebo, ki ji je bila zelo blizu, nato pa je sledila še pandemija. Med zaprtjem javnega življenja je kantavtorstvo namesto skupnega dela postalo solistična praksa. Komponirala je ob klavirju in orglah, glasbilih, večjih od njene običajne kitare, ki sta dajali bolj »trdno podlago«. Besedila so ves čas evocirala podobe črnih lukenj in težnosti, vseobsegajočih pojavov, ki zarežejo v skupno človeško izkušnjo fizične stvarnosti. »Postala sem obsedena s črnimi luknjami, skrajno gravitacijsko silo,« pravi Fohr. »Obenem ponujajo metaforo smrti. Vase vsrkajo vse, kar se jim približa. Iz njih nič more ubežati, vstopi in nikoli več ne izide.«

Iz tega veličastnega portala so se začele porajati skladbe. Sledile so razpadu sveta, ustaljenim ritualom in navadam, ki se krhajo pod pritiski podnebne katastrofe. V skladbi Vanishing se Fohr poslavlja od vseh stvari, ki jih lahko vidi in se jih dotakne. Klavstrofobično razpoloženje artikulira The Chase, z vokalnimi zamahi ga preženeta počasna, objemajoča Walking Toward Winter in melanholična Stranger, posneta v živo z godali in klavirjem v neprekinjenem posnetku.

Na svojem domačem računalniku je Fohr napisala, aranžirala in producirala vsako noto albuma -io. Skladbe je zložila za 23-članski orkester, v nizanju godal, pihal in bobnov okoli drznih vokalnih linij. -io je zastavila bolj velikopotezno kot kateri koli album poprej, v razsežnostih, ustreznih občutjem, ki jih je prestala. Dovolj velikih, da uokvirijo svet v njegovem kaosu. 

Ob covidnih omejitvah je v studiu lahko snemala le s šestimi drugimi glasbeniki naenkrat. S sodelavci – trinajstimi priznanimi glasbeniki jazzovske, klasičnoglasbene in eksperimentalne scene Chicaga – je album -io gradila plast za plastjo, v prepletanju bolečine s hrepenenjem, ki se iskri v njeni temni sredici. Trobila kličejo kot preplašeni in oddaljeni glasovi sredi vrtoglavega valčka Neutron Star. Kitara špageti vesterna doni kot v votlini ob perkusivnem udarjanju skladbe Dogma. Strune tolčejo ena ob drugo kot plahte dežja sredi apokaliptičnega donenja skladbe Vanishing. Sredi njih se glas Haley Fohr razteza v vesolje, nasnet do stopnje, ko postane lastna arhitektura, obenem téma pripovedi in okolica, ki jo obdaja. Učinek je prostran in uničujoč obenem, kot bi te vase posrkal plinski velikan. 

Kaj se zgodi, ko dušečo bolečino srca poustvariš v vesolju? – Razteza se. Postane nekaj, kar lahko prečiš. Ta tih, nevzdržen občutek izgube nenadoma lahko preideš. Telo se premika skozenj. Kar se je nekoč zdelo nepremagljiv zlom, se spremeni v prostor možnosti. Iz razbitin nekaj zraste in ruševine niso več zgolj to. Ob vsem tlenju in teži postanejo prostor novega začetka.  

Circuit des Yeux bo v Ljubljani nastopila s tričlansko zasedbo in posebnimi gosti SGS. Komorna zasedba Slovenski godalni sekstet (SGS) deluje od septembra leta 2017, ko so se sodelujoči glasbeniki v gesti spoštovanja in poklona v spomin delovanju prof. Tomaža Lorenza pod okriljem Glasbene mladine ljubljanske zbrali v Mestnem muzeju v Ljubljani na koncertu, iz katerega je od tedaj nastalo kar tradicionalno muziciranje v ciklu Jesenskih serenad. Zaradi minulih uspehov in vzajemne želje po skupnem muziciranju se je oblikovala stalna zasedba v sestavi: Ana Dolžan in Vid Sajovic na violini, Nejc Mikolič in Anuša Plesničar na violi ter Izak Hudnik in Katarina Kozjek na violončelu. 
 

Polnozvočnost godalnega zvoka je bil tisto, po čemer ima sekstet, ustanovljen kot projektni ansambel leta 2017, že svoj pedigre. Slišati je bilo, kot da imajo glasbeniki za seboj že ne vem koliko desetletij dela in skupnega muziciranja. Na to je opozorilo nenehno pulziranje šesterice, ki je godalne interpretacije zgradila na odličnih tehničnih prvinah, s katerimi razpolaga vsak posamič in vsi skupaj … Franc Križnar, SIGIC — Jesenske serenade 2020

Sogodbe: Circuit des Yeux

12. okt. 20:00
Več terminov

18,00 I 15,00* EUR; na dan koncerta 22,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Koprodukcija Zavod Druga godba in Cankarjev dom

4. jun. 20:00

Big Band RTV Slovenija in Marshall Gilkes

Marshall Gilkes združuje neskončno število različnih vplivov v en sam prepoznaven zvok. Gilkes kombinira džezovsko spontanost z elegantno arhitekturo klasične kompozicije, klasični džezovski sving z raznolikostmi modernizma; virtuozno tehniko s strastnimi čustvi. Njegova glasba, ki temelji na tradiciji glasbe big banda, ima edinstven sodoben zven, ki mu je prinesla svetovno prepoznavnost, med drugim tudi dve nominaciji za gremija. Revija Downbeat jo je opisala kot »lebdečo radost, ki brez omahovanja kljubuje negotovemu času, v katerem smo«. Njegova glasba bo vsekakor pobožala vašo dušo in vas hkrati držala nadvse pozorne. 

Big Band RTV Slovenija in Marshall Gilkes

4. jun. 20:00
Več terminov

15,00 EUR

12,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

22. maj 2022 19:00

"PLEŠEM - POMAGAM", humanitarni koncert - sprememba dvorane

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja
Prirejata: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in Folklorna skupina Emona

SPREMEMBA DVORANE.  
Vstopnice, kupljene za Gallusovo dvorano, veljajo in jih ni treba menjati. Sedežni red ne velja, hostesna služba vam bo v pomoč pri posedanju v parter Linhartove dvorane. 
Pri vstopnicah, kupljenih za Linhartovo dvorano, sedežni red velja.Koncert poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja

Humanitarni koncert je namenjen pomoči otrokom, ki so zaradi vojne v Ukrajini v Sloveniji našli svoj trenutni dom. Na odru se bodo zvrstili različni poustvarjalci ljudskega izročila, instrumentalne in plesne skupine.

Njihov namen in povezovalna nota večera je preko plesa, pesmi in instrumentalne glasbe opozoriti na pomembnost povezovanja ljudi različnih kulturnih in geografskih okolij. Posebno mesto na koncertu bo namenjeno otrokom, ki so bili razlog za idejo in izvedbo tega koncerta.

Nastopili bodo 
1.    PRIFARSKI MUZIKANTJE
2.    MLADINSKA FOLKLORNA SKUPINA MENGEŠ, 
3.    FOLKLORNA SKUPINA ROŽMARIN-VNANJE GORICE,
4.    TAMBURAŠI BOROVNICA, 
5.    FOLKLORNA SKUPINA COF, Klub optimističnih folkloristov, 
6.    FOLKLORNA SKUPINA EMONA,
7.    OTROCI vrtca Christiana Hansa Andersena,
8.    Otroci vrtca Mojca, 
9.    učenci  iz OŠ Vide Pregarc Ljubljana,
10.    učenci iz OŠ Oskarja Kovačiča Ljubljana, 
11.    učenci iz OŠ Franca Rozmana Staneta Ljubljana, 
12.    učenci iz OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika  in 
13.    POLICIJSKI ORKESTER

Dom bi moral biti zaklad, za katerega je vredno živeti.  Le Corbusier


                                                                                            

Trajanje: 90 min, brez odmora 

"PLEŠEM - POMAGAM", humanitarni koncert - sprememba dvorane

22. maj 2022 19:00
22. maj 2022 19:00
SPREMEMBA DVORANE.  Vstopnice, kupljene za Gallusovo dvorano, veljajo in jih ni treba menjati. Sedežni red ne velja, hostesna služba vam bo v pomoč pri posedanju v parter Linhartove dvorane.  Pri vstopnicah, kupljenih za Linhartovo dvorano, sedežni red ve
Več terminov

20,00 EUR

Pretekli dogodek
5. maj 2022 19:00

Georg F. Händel: Agripina

Opera v treh dejanjih
Solisti in Baročni orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

Glasba: Georg Friedrich Händel
Libreto: Vincenzo Grimani

Glasbeni vodja in dirigent: prof. Egon Mihajlović
Režija: doc. Rocc

Mladi Händel je Agripino z velikim uspehom ustvaril za beneško občinstvo, ki se je v tistem času ponašalo z eno najveličastnejših opernih hiš na svetu. Operno delo opisuje zaplete ob nasledstvu rimskega prestola, mladim pevcem pa bo v odličnih zasukih libreta ponudila niz humornih in karakternih izhodišč za iskrive interpretacije.

 

Georg F. Händel: Agripina

23. apr. 2022 19:30
24. apr. 2022 19:00
4. maj 2022 19:00
5. maj 2022 19:00
23. apr. 2022 19:30
24. apr. 2022 19:00
4. maj 2022 19:00
5. maj 2022 19:00
premiera
Več terminov

10,00 | 14,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Solisti (po abecednem vrstnem redu):
Ana Benedik, Sara Briški Cirman (k. g.), Marko Erzar (k. g.), Isabel Gale, Peter Grdadolnik, Talita Sofija Komelj, Martin Kozjek, Žiga Lakner, Antea Poljak, Rebeka Pregelj, Silvija Radjen, Aleksandra Radovanović, Dimitrije Savić, Blaž Stajnko, Nadia Ternifi, Alessandra Tessaro, Klemen Torkar (k. g.), Jan Veljak, Sofija Zavratnik Kain
 

Koprodukcija Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Cankarjevega doma v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto UL, Akademijo za likovno umetnost UL in VIST - Fakulteto za aplikativne vede in Srednjo frizersko šolo Ljubljana.

25. maj 20:00

Retorične vragolije Zdravka Zupančiča

Slovenska politika v pesmi in besedi
Prireja: Šola retorike

"Slovenska politika v pesmi in besedi" je satirična uprizoritev po načelu: "Enako bodic enako globoko - v vsako rit". 

V predstavi nastopajoči razgali mračne skrivnosti javnega nastopanja v politiki. Kabaret je  potresen z modrostjo antike in kratkimi video citati o vrlinah in hibah političnih zvezdnikov. 
Strokovnost vsebine razganja od paradoksov z enim samim poglavitnim namenom - razvedriti občinstvo, ki trpi zaradi silnih bremen volilnega ANNUS MIRABILIS 2022.  

V drugem delu bo izvajalec gostil skrivnostnega izvajalca. Občinstvo bo naprošeno, da kakor v znameniti londonski "Mišelovki" ne izdajo njegovega imena, ko zapustijo prizorišče. 

Na koncu dogodka so bo izvajalec spopadel s pobudami, ki jih bo občinstvo med predstavo na razne načine pošiljalo v zbirko za razpravo. 
 

Dr. ZDRAVKO ZUPANČIČ                                                                            
Fellini je leta 1960 ustvaril Sladko življenje. Dr. Zdravko Zupančič je potemtakem starejši gospod. Z mlajšo frizuro. Ko vrag odnese šalo, jo Zdravko ukrade in prinese ljudem nazaj. Argumentacija je satira. Nespodobno je igrati spodobnega predavatelja. HOMO RHETORICUS tri desetletja govori o govorjenju. Redka vrsta. Z navdihom, ki jemlje dih. Odgovori na vprašanja občinstva, še preden jih zastavijo. Lahko ga tudi kupite. Na voljo je samo v najbolje založeni prodajalni retorike v Sloveniji. V Šoli retorike Zupančič & Zupančič je zaposlen kot besedni žongler. Nenehno govori in nastopa, saj občinstvo nima časa, da bi bralo knjige. Zamesi z ironijo, cinično speče in potrese z blagodejnimi paradoksi. Na televizijo odide razložit, kadar nekateri preveč naložijo. Ko enkrat poslušaš njegovo predavanje, imaš vse življenje prisluhe. Govorce za javnost tako opogumi in usposobi, da spregovorijo tudi takrat, ko jagenjčki obmolknejo. 
 

Retorične vragolije Zdravka Zupančiča

25. maj 20:00
Več terminov

27,00 EUR

19,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Ob obisku prireditve prejmete "vetrni odbitek" 12 evrskih točk - za nakup knjige Politikaka (Slovenska politika v pesmi in besedi) dr. Zdravka Zupančiča.

Pretekli dogodek
2. apr. 2022 19:00

Letna predstava Baletne in Srednje baletne šole KGBL

Na odru Cankarjevega doma se bodo učenci in dijaki baletnega oddelka Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana letos poleg baletnih etud predstavili tudi v baletnih variacijah in sodobni koreografiji.

Letna predstava Baletne in Srednje baletne šole KGBL

1. apr. 2022 19:00
2. apr. 2022 16:00
2. apr. 2022 19:00
1. apr. 2022 19:00
2. apr. 2022 16:00
2. apr. 2022 19:00
Več terminov

16,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
29. mar. 2022 20:00

MN Dance Company: Ikarus

Ikarjeva zgodba nas navdaja z vprašanjem: Je Ikar junak ali lahkomiselnež? Mnenja o tem so bila vedno deljena. V nas se bije boj med razumom in srcem. Nekateri so videli predvsem padec, drugi predvsem polet – odvisno od pogleda. Od malega se učimo, kako se držati točno določenih pravil, ki pripomorejo k našemu preživetju in obstoju družbenega sistema. Ne smemo izstopati in ne pasti pod povprečje. Ikar pa je utelešenje človekovega prizadevanja, da bi prestopil meje mogočega, spoznal nove možnosti, se podal v neznano, odkril nove razsežnosti. In se iz padca morda česa naučil. Ustvarjalne duše se zlahka poistovetijo z likom Ikarja, ki navdihuje. Umetniki si vedno želijo v neznano, nemogoče. Plesalčeve želje so poleteti, se dvigniti k soncu. V času, v katerem živimo, si še posebej želimo svobode, neomejevanega življenja, pogleda čez tesne meje sistema, v katerem živimo, lastnih omejitev in tistih, ki nam jih nalagajo drugi. Mit, ki je navdihnil že veliko umetnikov, navdihuje tudi plesno uprizoritev. 

MN Dance Company: Ikarus

29. mar. 2022 20:00
29. mar. 2022 20:00
Več terminov

12,00 | 15,00 EUR

10,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Koreografa in avtorja izbora glasbe: Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia
Avtorji koncepta: Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia, Ana Kržišnik Blažica
Dramaturginja: Ana Kržišnik Blažica
Scenograf: Aleksander Blažica
Kostumografi: Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia, Tanja Zorn Grželj
Oblikovalca svetlobe: Matjaž Bajc, Samo Oblokar
Oblikovalec zvoka: Matej Čelik
Produkcija: Zavod MN produkcija
Koprodukcija: Cankarjev dom Ljubljana, SNG Nova Gorica, GO! 2025, Artisti Associati Gorizia

Projekt je podprt s strani Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Mestne Občine Nova Gorica. 
 

Plesalci
Nastja Bremec Rynia
Michal Rynia
Tjaša Bucik
Noemi Capuano
David Micu
Eri Nishibara
Matteo Palumbo
Robert Prein
So Yeon Shin
Luka Vodopivec


Posneti glas
Ana Facchini

Pretekli dogodek
8. apr. 2022 18:30

Čudno, čudnejše … čudežno

Letni javni nastop učencev oddelka za sodobni ples in plesnih pripravnic Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana

Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana

Otroška plesna predstava po motivih Alice v čudežni deželi


Alica spi … spi in sanja … čudočudne sanje o čudežni deželi. Vanjo pade, ker je radovedna, ker jo zanima, kam hiti Beli zajček, ki se mu strašansko mudi.

V Čudežni deželi se dogajajo čudne stvari, živijo čudna bitja in predmeti. V tej deželi so vsi malo nori. Le pazite, da ne zaspite, kajti če boste zaspali, se vam lahko zgodi, da vas Beli zajček popelje v čudežni svet, v katerem boste srečali norega Klobučarja, mačko Režalko, ki ves čas izginja in se spet pojavlja na nemogočih krajih, ter se iz čudežnega vrta izgubite v začaranem gozdu ali pa se znajdete na dvoru zoprne Rdeče kraljice, ki vlada kartam in seka glave.

Ne pijte čudnih tekočin in ne jejte kolačkov, lahko se zmanjšate ali nenormalno povečate, morda pa doživite čudovito pustolovščino, nekaj najlepšega, kar se vam zgodi, če le imate kanček pustolovske žilice.

Mi smo se ji prepustili in vabimo tudi vas … z Alico v Čudežno deželo.

Vabljeni na letno predstavo učencev plesnih pripravnic in sodobnega plesa na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Koncept predstave sta pripravili njihovi plesni pedagoginji prof. Jana Kovač Valdés in prof. Anamaria Bagarić. V njunih koreografijah bo zaplesalo 145 mladih plesalcev od 6. do 14. leta,  vizualno podobo predstave je s kostumografijo obogatila Mojca Janželj Tomažič, z video napovedniki pa Petra Hlebš.

Čudno, čudnejše … čudežno

7. apr. 2022 18:30
8. apr. 2022 18:30
7. apr. 2022 18:30
8. apr. 2022 18:30
Več terminov

12,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Pretekli dogodek
10. apr. 2022 19:00

Koroška pesem prek meja

Oktet Suha, vodja Iztok Kocen

•    ljudske z Roža, ar. Pavle Kernjak, JE BIV AN GOSPUED BEBENAV 
•    ljudska z Djekš, ar. Engelbert Logar, OJ PRIŠEL SEM NA OKENCE  
•    koroška ljudska, ar. H. Wulz/F. Mörtl, BIN SCHON ÜBERALL GWESN  
•    Pavle Kernjak, KATRCA  
•    koroška ljudska, ar. Franz Mörtl, POD ROŽNATO PLANINO 
•    Anita Hudl/R. Stropnik, ar. E. Logar, ANZEJ  
 

Tamburaška skupina TAMIKA, vodja Tatjana Pirker

•    Hrvaška ljudska, prir. S. Polzer - Marijana
•    I. Badurina/V. Juretić, prir. T. Zlatić - Vilo moja
•    A. Barriere, prir. I. Muri - Tu t'en vas


Oktet Suha

•    ljudska s Suhe, ar. Edi Oraže, NA SRED VASI  
•    Anita Hudl/Pepej Krop, ar. E.  Logar, ŠT’K NE GRA  
•    Commedian Harmonists, ar. P. Burkhart, WOCHENEND´ UND SONNENSCHEN  
•    G. Pitney/C. Mangiaracina, ar. D. Wright, HELLO, MARY LOU 
•    Vlado Kreslin, ar. Samo Vovk, DEKLEM MOJE POJDI Z MENOJ  
•    Svetlana Makarovič/Jožko Kovačič, KRESNA PESEM  
•    ljudske z Roža, ar. Pavle Kernjak,TI PUEBIČ JA KNA LUMPEJ   
 

Tamburaška skupina TAMIKA

•    M. Traunik, Meni s tobom lijepo je 
•    U. Koder, Cvetje v jeseni 
•    D. Hruza, Savski valovi


Tamburaška skupina TAMIKA in Oktet Suha

•    I. Badurina/F. Bilić, prir. V. L. Lavrenčič, Da te mogu pismom zvati  
•    prir. H. Gabriel, Venček koroških slovenskih pesmic


Oktet Suha

•    J. Mikula/J. Olip, ar. Pavle Kernjak, ROŽ PODJUNA ZILA

Oktet Suha iz občine Suha/Neuhaus na skrajnem vzhodu dvojezične Koroške tretjič nastopa na Koroških kulturnih dnevih v Ljubljani. Nastopil je že letih 2007 in 2012. Ustanovljen je bil leta 1981 in je z izidom jubilejne knjige z naslovom Kam še, kam? Wohin denn noch? pred kratkim obhajal svojo 40. obletnico obstoja. Poleg oživljanja starih, skoraj že pozabljenih ljudskih pesmi člani svoj program vedno popestrijo z ritmičnimi skladbami, deloma v domačem podjunskem narečju. Radi pa segajo tudi po bogatih pevskih zakladnicah drugih narodov in kultur. Oktet je več kot tisoč petsto koncertov in nastopov odpel po skoraj vsej Evropi, ZDA, Avstraliji, Argentini in Kanadi. Večkrat je bil tudi gost radijskih in televizijskih oddaj. Dvanajst lastnih zgoščenk ter dva video filma dokumentirajo angažirano delovanje skupine. Oktet Suha je buditelj in glavni organizator mednarodnega Festivala Suha na suškem gradu. Prejel je evropsko nagrado za ljudsko glasbeno umetnost in srebrno plaketo Javnega sklada RS za kulturno dejavnost. Umetniški vodja okteta Suha je Iztok Kocen. 
 

Tamburaška skupina Tamika iz Železne Kaple je na Koroških kulturnih dnevih v Ljubljani nastopila že v letih 2006 in 2014. Ustanovljena je bila leta 1995, ko je Tatjana Pirker nagovorila dovolj zainteresiranih deklet, da so lahko znova ustanovili današnjo tamburaško skupino Tamika. Skupina je sicer delovala že pred drugo svetovno vojno. Dekleta so se polna optimizma in idealizma srečevala na vajah in skušala sama napredovati, kolikor je bilo mogoče. Po kratkem času so se začeli vrstiti nastopi. Zaradi vztrajnosti uspehi niso izostali. V minulih sedemindvajsetih letih je skupini (pod dolgoletnim mentorstvom pokojnega Hanzija Gabriela) uspelo poživiti to, na avstrijskem Koroškem redko kulturno dejavnost, saj je Tamika ena od le še štirih aktivnih koroških tamburaških skupin. V obliki projektov je sodelovala z različnimi pevskimi in tamburaškimi skupinami ter tako povezovala kulturnike in navezovala prijateljske stike. V minulih letih je imela okoli tristo nastopov po Avstriji, Sloveniji in Italiji ter je posnela štiri zgoščenke. Za minulo 25-letnico, ki je žal zaradi covida ni mogla praznovati, Tamika pripravlja peto zgoščenko, katere predstavitev bo jeseni 2022. Njen repertoar obsega slovenske, grške in ruske narodne pesmi, pa tudi dalmatinske in hrvaške popevke ter moderne in klasične skladbe. Vodja tamburaške skupine Tamika je Tatjana Pirker.
 

Koroška pesem prek meja

10. apr. 2022 19:00
10. apr. 2022 19:00
Več terminov

10,00 EUR

Trajanje: 90 min brez odmora

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI