14 - 30 jan

Festival Maribor je naš

Cankarjev dom ob 100. obletnici SNG Maribor

Turandot
Past event
25 Jan, 1 Jan 0019 - 1 Jan 2019
16, 18, 25, 30 EUR

Past event
22 Jan
15, 18, 20, 24 EUR

Past event
14 Jan, 16 Jan
16, 18, 25, 30

G. VERDI: AIDA, velika opera v štirih dejanjih

Past event
19 Jan
15, 18, 20, 24 EUR

PEER GYNT, balet po motivih drame Henrika Ibsena

Past event
30. Jan.
15, 20 EUR

Leto 1919. Morija prve svetovne vojne je končana. Januarja se v Versajski palači zgodi Pariška mirovna konferenca. Ljubljana dobi Univerzo. Tudi Hamburg. V Los Angelesu ustanovijo filmsko podjetje Columbia Pictures, Chaplin pa s somišljeniki United Artists. Prokofjev napiše opero Zaljubljen v tri oranže. Tavčar v Ljubljanskem zvonu objavlja Visoško kroniko. V Iranu se rodi mojstrica peresa, angleška Nobelovka Doris Lessing, v Oyster Bayu umre Theodor Roosevelt. V Mariboru ustanovijo prvo slovensko poklicno gledališče s stalnim dramskim in občasnim glasbenim ansamblom. Prvi ravnatelj postane igralec in režiser Hinko Nučič. 27. septembra 1919 režira Jurčičevega Tugomerja.

Med Slovenskim narodnim gledališčem Maribor in Cankarjevim domom obstaja posebna kemija. Zmag na domačih in tujih odrih, ki jih doživlja ta kremeniti umetniški korpus z dramo, opero in baletom pod eno streho, se veselimo, kot da bi bile naše lastne. Nekako tudi so. Še posebej, ko zaživijo na odrskih deskah naših dvoran. Tako jih doživlja tudi ljubljansko občinstvo. S kakšnim prisrčnim veseljem Clugovi oboževalci v dolgi jari kači, ki se vije po našem preddverju, čakajo na umetnikov avtogram!

Odločili smo se, da bomo januarja predstavili bogato paleto operne, baletne, plesne in dramske ustvarjalnosti SNG Maribor, s katero bomo pospremili 100. rojstni dan naših štajerskih kolegov, sorodnih umetniških duš. V SNG Maribor že več kot pol stoletja domuje tudi Borštnikovo srečanje.

Balet se bo predstavil s Clugovim Peerom Gyntom, Valentina Turcu pa bo v plesni jezik prenesla mojstrovino Smrt v Benetkah Thomasa Manna, ki jo je na filmu tako ganljivo upodobil Luchino Visconti. Edward Clug pripravlja tudi plesno poslastico za vse starosti, saj se bo lotil vragolij Vandotovega Kekca. Opera bo odzvanjala z Verdijem (Aida) in Puccinijem (Turandot). Za mariborsko obarvani festival pogovore z zanimivimi sogovorniki pripravlja pisatelj in komediograf Tone Partljič, med drugim tudi avtor romana Ljudje iz Maribora, v katerem z izvrstno pisavo slika podobe štajerske prestolnice, ki se zrcalijo v usodah različnih ljudi kot zagonetne sence na valovih Drave.

 

Uršula Cetinski

Your event in our venue

So much more than just four walls – It’s creating experiences

 

Blog written by Uršula Cetinski, CD Director General

CD Director General, Uršula Cetinski, expresses her thoughts on CD events and other affairs of current interest, of in-house and broader relevance. The blog is written in Slovenian.

© Cankarjev dom

Cookies   Production: ENKI