Past event
31 Jan 2023 20:00

Martin Martian and the Universe

Martin Vogrič Dežman, vocals, guitar; Sonia Melocco, vocals, guitar, ukulele; Nina Virant, vocals, keyboards; Klara Skaza, bass guitar; Robert Rebolj, drums

A pop universe of fine-spun lyrics.

Martin Martian, also known as Martin Vogrič Dežman, is a Martian who took up temporary residence on Earth. Reflecting his life on our planet, his lyrics also touch upon – with complete sincerity but also playfulness – the issues of memory and haphazardness. Despite the prevailing pop rhythms, Martin does not restrict his music universe to a specific genre. In some of his compositions, many of which show traces of funk and electronica, the ukulele takes centre stage. 

His first single, Moje napake, was Best Song Release in 2020, and Roadtrip, recorded in collaboration with Neomi, was radio station Val 202’s “Popevka tedna” (The Pick of the Week). The Cankarjevi torki show marks the launch of Martin’s debut album, Slamnate poti, to be released on the day of the concert.
 

Martin Martian – Slamnate poti (samozaložba, 2023)
Album uglasbljenih ljubezenskih pisem

Bil je april leta 2020 in zgodile so se Moje napake, avtorsko delo Martina Vogriča Dežmana in Tomaža Mariča. To je bila najbolj predvajana skladba slovenskega izvajalca leta 2020 na Valu 202, ki ima že 53.000 ogledov na YouTube. Kakšna lepa popotnica za mladega kantavtorja in še večje breme. A ni kar tako padlo z neba. Martin Vogrič Dežman (letnik 1990) živi z glasbo že od dneva, ko je vstopil v glasbeno šolo, kjer se je izučil igranja klasične kitare in to znanje danes posreduje naprej. Hkrati je poslušal najrazličnejše zvoke, ki so prihajali do njega, ne samo tiste producirane z nosilcev zvoka, ampak tudi zvok narave, kamor tako rad zahaja. In morda je prav ta odločilno vplival nanj, ko se je loteval ljubezenskih tem, usodnih trenutkov srečevanj, ki jih je z ljubeznijo prelil na papir. 

Slamnate poti se pri Martinu raztezajo in nimajo končnega cilja. So kot njegove odlične fotografije, ki za trenutek ulovijo krhkost ljudi in veličino narave. Glasbeno se gibljejo po polju elektronskega popa, a imajo žuboreče odvode in se napajajo iz različnih vodnjakov. Martin jih je z izpiljeno producentsko žilico, kot najboljši kirurg zašil v 11 enakovrednih celot, zgodb, ki lahko v transu zaplešejo v diskoteki ali pa lagodno poležavajo ob obali. A oboje s premislekom. Ušesu ne uide decentno in občuteno dodajanje akustične kitare in drugih inštrumentov v prevladujoči elektronski zvok, zelo hitro pa pridemo do najbolj prepričljivega in privlačnega. To pa je uporaba vokalov. Na tej točki se MM izkaže kot zrel glasbeni mislec, ki svojo osebno, največkrat ljubezensko pripoved, odpre nasprotnemu spolu. Uporaba ženskega vokala v njegovi glasbi ni podrejena ali dopolnilo zvočni podobi, ampak ga preizkuša v ogledalu lastnih čustvenih izkušenj. Tip domišljeno pusti ženski, da mu odgovori na izpovedano ljubezen. Srečno združena občasno odpojeta skupaj. Zdi se, da je Martin v duetih našel odgovore, ki jih je iskal. In kdo jih ne bi, če odgovarjata tako lepa glasova kot jih imata Saša Vipotnik aka Neomi, ki gostuje v komadu Roadtrip in Sonia Melloco, vokalna družica v večini preostalih skladb. Če album odpre omenjeni Roadtrip, z naracijo, po kateri prihajajoči songi padajo kot snežinke, ki se lepijo ena na drugo, se zaključi s komadom Mir, kot da bi se lahko samo v miru besedilo in glasba združili do popolnosti in zaključili prvenec.  A nič ni zares tako popolno, da ne bi moglo biti še bolje. In ta nosilec zvoka kar kliče po živi interpretaciji. Martin Martian nas bo v njegovo vesolje pesmi in zvokov odpeljal na dan izida albuma, 31. januarja 2023. Pridružili se mu bodo Sonia Melocco, glas, kitara, ukulele; Nina Virant, glas, klaviature; Klara Skaza, bas kitara in Robert Rebolj, bobni. 
Bogdan Benigar

PS
Slamnate poti bodo izšle v samozaložbi. Album je produciral Martin Martian, miksi in mastri pa so delo treh studijskih mušketirjev, ki slišijo na imena: Robi Bulešič, Krešimir Tomič in Jure Matoz.
 

Martin Martian and the Universe

31 Jan 2023 20:00
31 Jan 2023 20:00
Show more

12,00 EUR

8,00 EUR * * EUR for younger than 25 and older than 65, as well as pensioners, discounted prices for the lowest seat category

Ivanka

Ivanka

The Card of Cankarjev dom 

© Cankarjev dom

Cookies   Production: ENKI