Doživeti stoto

01.10.2018

Pravkar v Cankarjevem domu vrvi. Dvorane in preddverja so polna obiskovalcev 18. Festivala za tretje življenjsko obdobje, ki so ga pred nekaj urami odprli premier Šarec, župan Janković ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Klampfer.

Ko smo pred desetletji poslušali glasbeno skupino Bjelo dugme, ki je prepevala, da je treba paziti na srce, pljuča in holesterol ter da je »doživeti stoto«, kot so naslovili tudi svojo duhovito skladbo, grozna reč, smo bili še rosno mladi; zdelo se nam je, da imajo morda celo prav in da starost za nas nikoli ne bo prišla. Danes smo ji vsak dan bližje.

Pa ne le kot naravno starajoči se posamezniki, temveč tudi kot družba v celoti. V četrtek in petek sem bila na Kongresu združenja menedžer v Portorožu, kjer smo slišali, da je Slovenija po starosti prebivalstva trenutno na trinajstem mestu na svetu, leta 2030, če se bodo sedanje smernice nadaljevale, pa bomo že na petem mestu. Vse skupaj bo zagotovo velik izziv, pa ne le za pokojninsko blagajno, temveč tudi za način bivanja in življenja v Sloveniji.

V tem smislu se spreminja tudi Festival za tretje življenjsko obdobje, ki je največja evropska prireditev svoje vrste. Vse bolj postaja namreč prireditev, ki spodbuja medgeneracijski dialog.

Ta dogodek uspešno podira stereotipe o tem, da starejši prebivalci družbi ne morejo več prispevati ničesar pomembnega, energija prireditve je namreč vihrava, radoživa, polna pozitivnega naboja, vsega, kar navadno povezujemo zgolj z mladostjo. Starejši prebivalci zagotovo ne smejo biti na družbeni rob odrinjena manjšina, kar bi bil grozljiv paradoks glede na to, da zavzemajo vse večji del naše skupnosti.

Na družbeno izključenost opozarja tudi predstava Hlapec Jernej in njegova pravica v režiji Žige Divjaka. Krstno je bila uprizorjena prejšnji teden, Cankarjeva zgodba pa ji je zgolj v navdih. Pripoveduje namreč o najrazličnejših fizičnih delavcih, predvsem prekarcih, ki si želijo boljših delovnih pogojev. Večje varnosti, bolj človeških norm in človeka vrednega plačila, predvsem pa redne zaposlitve. Presunljiva je tudi igralska zasedba, saj Minca Lorenci, Gregor Zorc in Iztok Drabnik Jug presunljive zgodbe podajajo med nenehnim gibanjem in celo tekom v krogu, potne kaplje pa jim s pregretih teles curljajo po odrskih deskah Štihove dvorane. Vsaka kapljica je esenca njihove bolečine.

Priporočila za prihodnost: 3. oktobra koncert vrhunskega ruskega pianista Daniila Trifonova, 9. oktobra pa Brel 40, koncert Branka Završana, ravno na dan, ko se spominjamo 40. obletnice smrti tega vrhunskega pevca in avtorja francoskega šansona.

Most read

Visitor's notice

Summer Museum Night at Cankarjev dom

Be The Flow!

© Cankarjev dom

Cookies   Production: ENKI