10. maj 2020 – Cankarjev 144. rojstni dan

Ivan Cankar se je rodil na današnji dan leta 1876. Zapisal je: “Povem vam tudi, da tistih veselih in žalostnih zgodb nisem pisal jaz, ki govorim z vami in ki vas imam od srca rad, pisal jih je človek, ki ga ne poznate in ga ne boste nikoli poznali.”

Res je. Pisca veselih in žalostnih zgodb, ki jih danes prištevamo v vrh slovenske literature ne bomo nikoli do konca spoznali. To je vesela usoda vseh velikih umetnikov in njihovih umetniških del. Ravno v tem je pravzaprav vsa skrivnost. Tudi pri Cankarju. V gledališču ga lahko uprizarjamo v neskončnost, ker se zdi, da bomo v njegovih dramah vedno znova našli še nekaj neodkritega, neizpovedanega kot nekakšna slutnja …

S Cankarjem se prvič srečamo kot otroci in beremo o hruškah, ki jih je grešno pohrustal, zato ga peče vest. Tudi kot najstniki Cankarju ne moremo čisto ubežati; radi smo svobodni in kar je predpisano, nam ni zelo pri srcu. Ko pa odrastemo, si Cankarja, če le hočemo, končno lahko privoščimo samo zato, da bi uživali. Isto črtico lahko preberemo petič ali dvajsetič, pa jo bomo vsakič doživeli kot skrivnost, ki je ni mogoče do konca doumeti.

Dragi Ivan, še nikoli nas za tvoj rojstni dan na tem mestu ni bilo tako malo. Smo sredi epidemije. Smo na pragu novega življenja in drugačnega sveta. Spremenili smo se. Oči, ki te berejo, so drugačne. Zato bomo v tvojih delih poslej odkrili marsikaj, česar še ne poznamo.

Vse najboljše!

 

Uršula Cetinski

 

 

Tags
Most read

Visitor's notice

Summer Museum Night at Cankarjev dom

Be The Flow!

© Cankarjev dom

Cookies   Production: ENKI