28. feb. - 18. avg. 2024

Maria Lassnig: Risbe in slike

Prva samostojna razstava Marie Lassnig v Sloveniji

Kuratorja razstave: Peter Pakesch (Maria Lassnig Foundation), Katarina Hergouth (Cankarjev dom)
Arhitektka razstave: Sara Badovinac 
 

Ob 10. obletnici smrti Marie Lassnig, ene najpomembnejših avstrijskih in mednarodno priznanih umetnic, je v Cankarjevem domu na ogled njena prva samostojna razstava v Sloveniji.

Maria Lassnig  (1919–2014) sodi med osrednje osebnosti evropskega likovnega sveta 20. stoletja, poznana je zlasti po svojih psihološko ekspresivnih avtoportretih in konceptu Body Awareness (zavedanje telesa:  z introspektivnim odkrivanjem resnične narave lastnega stanja je fizična občutja izražala z uporabo umetniških medijev. Številni avtoportreti pričajo o obliki samoanalize, ki se ji je nadvse občutljiva umetnica nenehno izpostavljala. Ker je pustila osebni pečat na več umetniških smereh, velja za eno od utemeljiteljic informela v Avstriji in pionirko ženske emancipacije v svetu umetnosti, v katerem prevladujejo moški. Njeno vizionarsko delo je močno vplivalo na naslednje generacije umetnikov. 

Svetovno slavo je dosegla razmeroma pozno, ko je dopolnila sedemdeset let. Velja za eno najpomembnejših avstrijskih in v svetovnem merilu prepoznavnih umetnic. Na svoji izjemni umetniški poti je ustvarila izjemno bogat slikarski in risarski opus, posvečala pa se je tudi filmskemu ustvarjanju. Njena dela so del zbirk največjih muzejev, kot so MoMA v New Yorku, dunajska Albertina in Stedelijk v Amsterdamu.

Risba je najbližja ideji.
Maria Lassnig, 1992

Razstava v Cankarjevem domu v fokus postavlja risbe, ki predstavljajo tudi najštevilčnejši del njenega opusa in ki jim je umetnica pripisovala velik pomen v svojem ustvarjanju. Zanjo to niso bile skice ali študije, temveč samostojna umetniška dela. 

V Galeriji CD je do sredine avgusta na ogled 78 risb, 4 oljne slike in 2 filma.

Po besedah Petra Pakescha, sokuratorja ljubljanske razstave in direktorja fundacije, ki hrani njeno zapuščino, lahko Mario Lassnig štejemo za eno najvidnejših umetnic poznega 20. in začetka 21. stol., še danes pa ostaja nadvse aktualna, zlasti med mladimi umetniki. »Odločitev za razstavo, osredinjeno na risbe, je prišla ob ugotovitvi, kakšno tehtnost ima ta del njenega opusa, saj prikazuje umetnico najvišje celovitosti in aktualnosti. To bo odlična uvodna predstavitev umetnice v tem delu sveta, ki je tako blizu njenemu rodnemu kraju,« še dodaja Pakesch. 

Moja umetnost se začne z ljudmi in je namenjena ljudem.
Maria Lassnig, 2009 

Ob razstavi je Cankarjev dom izdal obsežen katalog, ki ponudi strokovni komentar o umetniškem delovanju in slogovnem razvoju umetnice s poudarkom na risbi, razstavljena dela pa umesti v njen bogati ustvarjalni opus. V katalogu so objavljeni prispevki avtorjev dr. Tomislava Vignjevića, dr. Claire Hoffman in dr. Petra Assmana; urednica je Katja Ogrin, vodja projektov razstavnega programa Cankarjevega doma.

Spremljevalni program 
Od marca do junija bodo mednarodni strokovnjaki in poznavalci dela in življenja Marie Lassnig v več dogodkih predstavili njeno ustvarjanje. Prvi bo literarni večer ob razstavi Marie Lassnig  (v sredo, 10. aprila 2024, ob 18. uri) v Dvorani Alme Karlin, na katerem bosta spregovorila Lojze Wieser in Barbara Maier – sourednika (tretji sourednik je Peter Handke) knjige Am Fenster klebt noch eine Feder (Založba Wieser, 2023 Celovec), ki govori o literarnem ustvarjanju Marie Lassnig.
 

Cene vstopnic

Vstopnica odrasli: 6 EUR/osebo 
Vstopnica znižana: 4 EUR/osebo (*za mlajše od 25 in starejše od 65 let in upokojence)
Brezplačen vstop: otroci do 12. leta, imetniki EU kartice ugodnosti za invalide, imetniki veljavnih muzejskih kartic.

Javno vodenje: cena vstopnice, BREZ doplačila za vodenje

Šolski obisk (10 ali več oseb):
Vstopnina: 3 EUR/osebo
Vodenje po razstavi: vstopnina + 20 EUR (doplačilo za vodenje)

Skupine odraslih (10 ali več oseb):
Vodenje po razstavi: vstopnina + 20 EUR (doplačilo za vodenje)

Katalog: 20 EUR
Maria Lassnig: Film works: 24 EUR

 


 

katalog

Ob razstavi Maria Lassnig: Risbe in slike je Cankarjev dom izdal obsežen dvojezični katalog (slo/angl.), ki bralcu ponudi strokovni komentar o umetniškem delovanju in slogovnem razvoju umetnice s poudarkom na risbi, razstavljena dela pa umesti v njen bogati ustvarjalni opus. Ob prvi celostni predstavitvi Marie Lassnig pri nas, je del kataloga posvečen tudi biografski predstavitvi njenega življenja in dela. V katalogu so objavljeni prispevki avtorjev dr. Tomislava Vignjevića, dr. Claire Hoffmann in dr. Petra Assmanna.
Obseg: 168 strani
Cena: 20 EUR 

Katalog je na voljo pri Galeriji CD, v Informacijskem središču (blagajni) CD, z naročilom na vstopnice@cd-cc.si ter prek spleta.

 

Maria Lassnig: Risbe in slike

28. feb. - 18. avg. 2024
Več terminov

6,00 EUR

4,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

katalog

Katalog ob razstavi Maria Lassnig: Risbe in slike/ Drawings and paintings

Pispevki avtorjev dr. Tomislava Vignjevića, dr. Claire Hoffmann in dr. Petra Assmanna.
 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI