7. maj 18:00

Veljaš, kar (ne)znaš – Izobrazba v Chat-GPT-časih

Sredi revolucionarne preobrazbe medijev, v kateri se je znašla naša družba, se bomo vprašali, kam jo ubira diskurz o izobrazbi. Kaj moramo vedeti? Kaj naj poučujeta univerza in šola? Na čem naj gradimo in čemu se lahko odrečemo? Kakšen pomen še sploh ima danes humanistična izobrazba? Naj se nemara učimo in poučujemo, kako programirati in kako ravnati z umetno inteligenco? Odgovore na ta in podobna vprašanja bomo iskali s pisateljem Toniem Schachingerjem, profesorico didaktike in germanistike dr. Andrejo Retelj, gimnazijskim učiteljem Michaelom Steberjem ter avtorico in skladateljico dr. Nino Dragičević. Moderiral bo Bernhard Winkler.

O avtorju in avtorici
Tonio Schachinger, rojen leta 1992 v New Delhiju, je študiral nemški jezik in književnost na Univerzi na Dunaju ter kreativno pisanje na Univerzi za uporabne umetnosti na Dunaju. Za svoj prvi roman Nicht wie ihr je prejel nagrado za mlade avtorje mesta Bremen in se leta 2019 uvrstil v ožji izbor za nemško knjižno nagrado, ki jo je leta 2023 prejel za svoj drugi roman Echtzeitalter. Tonio Schachinger živi na Dunaju.
Dr. Nina Dragičević (1984) je pesnica, esejistka in skladateljica. Je avtorica knjig Kdo ima druge skrbi (Škuc, 2014), Slavne neznane (Škuc, 2016), Med njima je glasba (Parada ponosa, 2017), Ljubav reče greva (Škuc, 2019), To telo, pokončno (Škuc, 2021), Kako zveni oblast (Založba /*cf, 2022), Ampak, kdo? (Škuc, 2023) in Auditory Poverty and Its Discontents (Errant Bodies Press, 2024). Za svoje delo je prejela štipendijo Werner Düttmann 2023 (Akademie der Künste, Berlin), nagrado dr. Ane Mayer Kansky 2023, Jenkovo nagrado 2021, Župančičevo nagrado 2020, dve nagradi vitez poezije 2018 ter bila finalistka za nagrado Palma Ars Acustica. 
 

Soorganizatorji: DAAD, Goethe-Institut Ljubljana, Avstrijski kulturni forum, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani in CD
 

Veljaš, kar (ne)znaš – Izobrazba v Chat-GPT-časih

7. maj 18:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI