18. jun. 20:00

Latvijski narodni balet: Nižinski

Koreografija: Marco Goecke
Glasba: Frédéric Chopin, Claude Debussy
Scenografija in kostumografija: Michaela Springer
Realizacija scenografije in kostumografije za Latvijski narodni balet: Marvin Ott
Oblikovanje luči: Udo Haberland
Dramaturgija: Esther Dreesen-Schaback
Postavitev koreografije: Fabio Palombo 
Balet bo izveden na posneto glasbo.

Predstava traja poldrugo uro.

 

Koreografija Marca Goeckeja presega biografske vidike življenja Nižinskega ter obravnava temeljna vprašanja, artikulira in odslikava čarobnost in vrednost umetnosti ter naslavlja visoko ceno, ki jo zahteva od vseh ustvarjalnih umov. 

Nižinski je sodobna baletna predstava koreografa Marca Goeckeja, ki razkriva najpomembnejše trenutke v življenju Nižinskega na odru in zunaj njega ter prikazuje, kako tesno sta umetnost in norost povezani.

Nižinski je bil eden najbolj nenavadnih umetnikov prejšnjega stoletja, ki se je zapisal v zgodovino plesa z vlogami, kot so Klovn v Petruški, Roža v Duhu vrtnice (Le Spectre de la rose) in Zlati suženj v Šeherezadi. Njegove revolucionarne, vizionarsko izvirne koreografije so postavile nove umetniške standarde. 

Pariška premiera Pomladnega obredja Nižinskega leta 1913 je povzročila razburjenje, ki še danes velja za enega največjih škandalov v zgodovini gledališča. Komaj kaj manj vznemirjenja je povzročila neprikrita erotičnost njegovega baleta Favnovo popoldne na glasbo Clauda Debussyja. Umetniška pot Nižinskega je bila tesno povezana s potjo k norosti. Boril se je s shizofrenijo in se je moral postopoma umakniti iz javnega življenja. Zadnjih trideset let življenja je preživel v psihiatričnih bolnišnicah.

Koreografija Marca Goeckeja presega biografske vidike in obravnava temeljna vprašanja, artikulira ter odslikava čarobnost in vrednost umetnosti ter naslavlja visoko ceno, ki jo zahteva od vseh ustvarjalnih umov. 

Predstava Nižinski je bila premierno uprizorjena leta 2016 na Gautierjevem plesnem festivalu v Stuttgartu; od takrat so jo izvajali na številnih turnejah po svetu z izjemnimi odzivi. Leta 2017 je Marco Goecke prejel italijansko nagrado danza & danza za balet Nižinski kot najboljšo koreografijo leta.

Latvijski narodni balet: Nižinski

18. jun. 20:00
Več terminov

18,00 I 24,00 I 28,00 EUR

15,00 I 20,00 I 25,00 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

10-odstotni družinski popust ob nakupu vsaj dveh vstopnic za isto predstavo

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI