Dnevnik generalne direktorice

Generalna direktorica CD, Uršula Cetinski, enkrat tedensko svoje misli o prireditvah in drugem aktualnem dogajanju v CD in širše strne v kratke zapise. Vabljeni k branju.

 

Slikarka Thea in pisateljica Alma (foto: zasebni arhiv)

14.11.2016

ŽENSKE ZGODBE

Kako ostanem lepa in svobodna sta svojo predstavo naslovili Tina Vrbnjak in Maja Sever... več »

Foto arhiv CD

08.11.2016

TESLA IN ETIKA

Gibanje Svetovni etos vsako leto pri nas pripravi posvet, letošnji, ki se je zgodil včeraj, 7. novembra 2016, je bil na temo Etika poslovanja. Dobre prakse. Po pozdravnem nagovoru dr. Mira Cerarja, predsednika vlade, sem bila k besedi povabljena tudi ja... več »

Marín včeraj v Cankarju (foto: arhiv CD)

27.10.2016

ANDALUZIJSKI PLESNI MATADOR

»Kobila črna, luna velikain olive v moji bisagi.Čeprav poznam vse ceste, nikdar ne pridem v Kordovo.« (Lorca) Še nikoli nisem bila v Andaluziji, pa se mi zdi, da se mi je to zgodilo včeraj zvečer. Na ples... več »

Na včerajšnji tiskovni konferenci za 27. Liffe. (Foto: Iztok Dimc)

19.10.2016

LIFFE JE STRAST

Včeraj smo izpeljali tiskovno konferenco, na kateri je Simon Popek napovedal 27. ljubljanski filmski festival (Liffe). Vsakoletna tiskovna konferenca za Liffe vedno dodobra napolni Klub Cankarjevega doma in je po obiskanosti absolutna favoritinja. Gospo... več »

Gortan, Carpenter, Cetinski (Foto: arhiv CD)

11.10.2016

Orgle kot ljubezen

O orglah nisem kaj dosti intenzivneje razmišljala kot o drugih glasbilih. Čeprav imamo izjemen inštrument tudi v naši Gallusovi dvorani. Orgle, ki jih je prejela kot donacijo Akademija za glasbo, in sicer kot darilo Župnije sv. Jožefa iz Horgena, Švica,... več »

Scholten, Cetinski in Greco – po desetih letih spet skupaj. (Foto: arhiv CD)

05.10.2016

Veličastno v veličastne

Včeraj smo doživeli prvega izmed večerov v okviru abonmaja Veličastnih 7. Narodni balet iz Marseilla s koreografijama Extremalism in Bolero na Ravelovo glasbo. Balet vodita Emio Greco in Pieter C. Scholten, ki sem ju spoznala pred več kot dvema desetlet... več »

27.09.2016

Drugačen pogled

V novo sezono Cankarjevega doma smo vstopili s sloganom Drugačen pogled. Spodbudila nas je fotografija, ki krasi naslovnico naše programske knjižice; ta vam je na voljo, da v njej razberete, kaj prinaša nova sezona. Fotografi Čeak, Pal in Maček so v pre... več »

Včeraj v Gallusovi dvorani: José Cura kot Otello. (Foto: arhiv Festivala Ljubljana)

07.07.2016

O veselju in razsvetljenju

Nekje na začetku te sezone je bilo, ko se je prodorna šefinja naših stikov z javnostjo Saša Globačnik domislila, da bi za spletno stran Cankarjevega doma začela pisati blog. Nisem si prav dobro predstavljala, kako bo šlo. Pišem pa rada. In ribe ni težko... več »

Cirkuška diva Moira Orfei. (Foto: Wikipedia)

13.06.2016

Kam gre ta cirkus?

Ena od največjih atrakcij mojega otroštva je bil obisk cirkusa. Oče nama je z bratom celo priskrbel vstopnici v prvi vrsti, nekakšna loža je bila to, z žametom prekrita. Kateri od cirkusov je bil, ne vem več. Morda je bil celo cirkus slovite Moire Orfei... več »

07.06.2016

Veličastne dame

Za nami je Zadnji tango v Berlinu z Ute Lemper. Kako je bilo? Veličastno! Dvourni koncert za vse življenje. Nepozaben. Izjemna gospa. Inteligentna, talentirana in angažirana. Prva dama šansona. Tudi ona je bila fascinirana. Nad ljubljanskim občin... več »