Dnevnik generalne direktorice

Generalna direktorica CD, Uršula Cetinski, enkrat tedensko svoje misli o prireditvah in drugem aktualnem dogajanju v CD in širše strne v kratke zapise. Vabljeni k branju.

 
26.05.2016

Zame bo prvič

Ni malo takšnih, ki me sprašujejo, kje za vraga je Park Sveta Evrope. Pred Cankarjevim domom ob Prešernovi cesti. Nekdaj smo mu rekli Kidričev park. Kakšno leto je od tega, odkar nam je bil zaupan v upravljanje. Kar za kulturno ustanovo brez botanikov i... več »

Ute Lemper (foto: arhiv CD)

19.05.2016

OD BERLINA DO BUENOS AIRESA

Po ulicah od Berlina (Brecht, Weil), prek Pariza (Brel, Piaf, Ferre), New Yorka, kjer živi, do Buenos Airesa (Piazzolla) nas bo 1. junija popeljala čarobna Ute Lemper. Glasbenica, pevka in igralka. Sodelovala je s Petrom Greenawayem pri Prosperovih k... več »

10.05.2016

Danes praznuje Ivan Cankar

Spomnimo se na leto 1876. Kaj se je dogajalo pred sto štiridesetimi leti? V Franciji so ustvarjali impresionistični slikarji, v polnem zamahu je bilo tudi Rodinovo kiparstvo. Tesla je študiral na graški univerzi. Izumitelj telefona Graham Bell je... več »

13.04.2016

KAKO OMAMNA JE STRAST

Odprtje razstave o Nikoli Tesli (foto: Sunčan Stone) Zadnji dnevi so bili polni vznemirjenja. Ni lahko delati v kulturi. Življenje je pogosto polno najrazličnejših razočaranj nad umetniškimi dosežki, ki včasih nimajo pričakovanega dometa, ali nad... več »

(Foto: arhiv CD)

04.04.2016

NIKOLA TESLA – POET ZNANOSTI

V Galeriji Cankarjevega doma prve obrise dobiva razstava Nikola Tesla – človek prihodnosti, ki jo bomo odprli čez teden dni. Cankarjev dom razstavo pripravlja v sodelovanju z Muzejem Nikole Tesle iz Beograda, prav posebej za Cankarje... več »

Pred premiero Shakesonetov (foto: arhiv CD)

29.03.2016

Kaj nam gledališče lahko pove?

V nedeljo, 27. marca, smo obhajali svetovni dan gledališča. Pisanje poslanice je tokrat pripadlo režiserju Anatoliju Vasiljevu. »Kaj nam gledališče danes lahko pove?« se je vprašal. »Gledališče nam lahko pove vse. To, kako žive bogovi... več »

Irina Nistor (vir: Wikipedia)

18.03.2016

Kdo je Irina Nistor?

Irina Margareta Nistor je bila v osemdesetih letih najbolj znan romunski glas. Po vseprisotnosti jo je prekosil le Ceausescu, ki je redno prihajal v romunske domove prek uradne javne televizije. Na tej je bila kot prevajalka zaposlena tudi Nistorjeva, k... več »

Helmut Berger (vir: Wikipedia)

08.03.2016

OD HELMUTA BERGERJA DO ROBERTA WILSONA

Jutri nas čaka otvoritev Festivala dokumentarnega filma, ob katerem bomo uživali vsak večer do 17. marca. S posebnim veseljem pričakujem predvsem dva filma, in sicer Helmut Berger, igralec v režiji Andreasa Horvatha in Selfie brez retuše v... več »

Foto Matej Kerec

23.02.2016

Macbeth in njegova vroča lady

Nekaj čez polnoč je, vrnila sem se z večerne generalke za današnjo uprizoritev Macbetha, kot si ga je zamislil južnoafriški režiser Brett Bailey. Že veliko oper se je v zadnjih štirih desetletjih zgodilo na našem največjem odru, še nikoli pa nismo gosti... več »

Foto Iztok Dimc

04.02.2016

Še vedno živ ...

... je Reinhold Messner, sloviti alpinist in pustolovec, ki se je v življenju soočal z neizprosnostjo narave, predvsem pa s samim seboj. V Cankarjevem domu smo na našega gosta čakali s primerno mero spoštovanja, ki pritiče človeku s takšno življenjsko z... več »