Dnevnik generalne direktorice

Generalna direktorica CD, Uršula Cetinski, enkrat tedensko svoje misli o prireditvah in drugem aktualnem dogajanju v CD in širše strne v kratke zapise. Vabljeni k branju.

 

Uršula Cetinski (Foto: Tina Ramujkič)

21.07.2017

ADIEU!

Kako naj se poslovim do konca avgusta. Prva beseda, ki mi pade na pamet, je »adieu«. Takoj se spomnim na dramski monolog z istim naslovom, ki sem ga prevajala v slovenščino. Avtorica je Nobelova nagrajenka Elfriede Jelinek, razburljiva dama avstrijske l... več »

Prokurist Steklarne Rogaška Jim Walsh in Uršula Cetinski (foto: Tina Kramberger)

26.06.2017

CANKAR V ROGAŠKI

V četrtek sem skupaj sodelavci obiskala Steklarno Rogaška. Vsako leto spoznamo eno od podjetij, s katerim sodelujemo. Lani smo se odpravili v Revoz, letos pa Rogaško Slatino. Spoznavanje organizacije proizvodnje v gospodarstvu je za zaposlene v kulturni... več »

Maestro Gintaras Rinčevisius je dirigiral zadnji koncert letošnjega Zlatega abonmaja. Na fotografiji z I. Gortan in U. Cetinski. (foto: arhiv CD)

29.05.2017

ČLOVEČNOST V OBJEKTIVU

Že nekaj časa nisem na teh straneh prav ničesar objavila. Maj je divjal mimo kot nekakšen kreativen orkan. Zgodilo se je toliko, da se misli niso imele časa ustaviti in urediti. Doživeli smo koncert Filharmoničnega orkestra iz Novosibirska več »

Gregory Porter in oboževalci (foto: arhiv CD)

26.04.2017

Trubadurji o ljubezni

V zadnjem tednu so se s pesmimi o ljubezni v Gallusovi dvorani predstavili eminentni moški vokali. Začelo se je s soul'n'blues mojstrom Gregoryjem Porterjem, ki ga je v Ljubljano drugič pripeljal moj kolega Bogdan Benigar. Prvič v okviru Jazz fe... več »

Na strehi Cankarjevega doma: čebele so naše sodelavke (foto: arhiv CD)

21.04.2017

Pikanje - čebele in likovni kritiki

Včeraj je bilo v Cankarjevem domu prijetno in živahno hkrati. V Parku Sveta Evrope ob Prešernovi cesti, ki ga imamo že dve leti v upravljanju ter ga pridno obrezujemo in kosimo, smo postavili piramidni vrt avtohtonih medovitih rastlin. Izbrali so... več »

Andrea Holzherr, Nina Pirnat Spahić in Uršula Cetinski na otvoritvi razstave Roberta Cape. Foto: Iztok Dimc

07.04.2017

Kapo dol pred Capo!

V sredo zvečer je bilo zelo slovesno. Odprli smo razstavo enega izmed najvidnejših vojnih fotoreporterjev v zgodovini fotografije Roberta Cape, ustanovitelja agencije Magnum, ki letos praznuje 70. obletnico obstoja. Rodil se je v Budimpešti leta... več »

V družbi z Robertom Capo. (Foto: S. Globačnik)

29.03.2017

Območje medveda in drugi kulturni posladki

V petek sta nas na pobudo Foruma slovanskih kultur obiskali predstavnici Muzeja Leva Tolstoja v Jasni Poljani. Dr. Galina Aleksejeva je spregovorila o družbenih utopijah na Finskem, v Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike, o filozofih in... več »

Z reškim intendantom Marinom Blaževićem po ljubljanski premieri (foto: arhiv CD)

21.03.2017

Stendhalov sindrom

Ali veste, da obstaja psihosomatska bolezen, ki ji pravijo Stendhalov sindrom? Znaki te bolezni so povečan srčni utrip, zmedenost, halucinacije in podobno. Kaj jo povzroča? Preveč umetnosti. Pa tudi preveč lepote, ki jo posreduje umetnost. V zadnjem ted... več »

Z izjemnim umetnikom Ravilom Sultanovom po premieri Platnomera (foto: Hana Radovan)

13.03.2017

Ruska sobota

Sobota je bila v Cankarjevem domu rusko obarvana. Popoldne smo v Štihovi dvorani premierno izvedli predstavo Platnomer po Tolstojevi povestici za otroke v režiji Ivana Peternelja. Predstava je primerna za otroke od drugega razreda osnovne... več »

Foto: Saša Globačnik

08.03.2017

Od Trsta do New Yorka in nazaj

Bliža se moj priljubljeni festival. V sredo, 15. marca, začnemo Festival dokumentarnega filma, ki ima tudi letos veliko težavo: prav vsi filmi so po opisih sodeč tako skrajno zanimivi, da bi si človek želel ogledati kar vse, pa je zaradi drugih o... več »