← Nazaj
29.12.2016

POD VIETNAMSKO LUNO

Veselo druženje po včerajšnji premieri z vietnamskimi umetniki. (Foto: arhiv CD)

Včeraj zvečer smo premierno izvedli predstavo Med mestom in deželo. Bilo je zelo, zelo lepo. Kot lahko razberete s fotografije, je bilo temu primerno tudi veselo druženje z vietnamskimi umetniki po ljubljanski premieri. Redke so predstave, katerim ni mogoče prav ničesar očitati. Predstava v koreografiji Tuan Leja je prav takšna. Navdihuje jo ruralna čarobnost vietnamskega podeželja in radoživ utrip vietnamskih mest in velemest. Kaj inspirira umetnike iz Vietnama, lahko razberete tudi s kratkega filmčka, ki je nastal ob gostovanju v Operni hiši v Saigonu:

https://www.youtube.com/watch?v=Ky_MUX6RMTA

V predstavi umetniki, ki so plesalci, akrobati, gimnastiki, mojstri borilnih veščin, uporabljajo rekvizite, izdelane iz bambusa, ki spremlja vsakdan vietnamskega človeka. Tu so pletene košare vseh velikosti, s katerimi tudi ribarijo, saj največje uporabljajo za ribiške čolne. Zato se nam zdi, da kar vonjamo morje, čigar valovanje ponazarjajo z gibanjem bambusovih palic. Manjše košare jim omogočajo, da se spremenijo v različne živalske figure: pajka, žabe, kokoši. Prizori podeželske pokrajine, obsijani z luno, se spreminjajo v prizore iz mestnega življenja, kukamo v stanovanja visokih hiš iz bambusa, kjer se pred našimi očmi odvijajo intimni prizori iz vsakdanjega življenja. Predstavi res ni kaj očitati. Je izvrstna predstavnica svojega žanra: novega cirkusa. Novi cirkus po vietnamsko, pospremljen z vietnamsko glasbo, ki jo glasbeniki na odru izvajajo v živo. Včeraj je občinstvo vseh starosti zares uživalo in umetnike nagradilo z dolgim aplavzom in skandiranjem, zaradi česar so po predstavi izvedli še dve dodatni točki.

Za umetnike iz Vietnama smo pripravili posebno kuhinjo, saj jim evropska hrana prav nič ne diši, iz njihove kuhinje pa se po Cankarjevem domu širijo omamno eksotične dišave, ki božajo naše brbončice. Za Ljubljano pravijo, da je lepa, ljudje pa prijazni, pa tudi naša Gallusova dvorana jim je zelo všeč. Pri njih doma je sedaj 30 stopinj Celzija in za božič se kopajo v morju. Del tega sentimenta so s seboj prinesli tudi pod Alpe. Med mestom in deželo si lahko ogledate še danes, jutri in pojutrišnjem in zagotovo vam ne bo žal. Takšni dogodki so redki.

V zadnjih dneh letošnjega leta pričakujemo še umetnike iz Maribora, ki bodo jutri in pojutrišnjem uprizorili predstavo Glorius!, potem pa korak v 2017, leto petelina. Prav zanima me, kako bomo 2017 pričakali v našem Klubu, kjer naj bi se vrteli ob živahni glasbi in poskusili nekaj dobrot. Nekaj miz za naše silvestrovanje je še prostih.

Če se ozrem nazaj, lahko ugotovim, da smo se v Cankarjevem domu letos pošteno nagarali. Pripravili smo več kot 2.000 dogodkov, nekatere je v teh zapisih zabeležila tudi moja malenkost. Bili smo drzni in pogumni. Uspelo nam je: tako programsko kot poslovno. Dosegli smo večino zastavljenih ciljev, včasih pa smo presenetili tudi sami sebe. Naša največja nagrada za vse, kar smo počeli, pa so bili zadovoljni obiskovalci – in takšnih ni bilo malo.

V novem letu vam želim, da bi doživeli veliko lepega. Nekaj od tega tudi v dvoranah Cankarjevega doma. Srečno!

Uršula Cetinski