← Nazaj
19.10.2016

LIFFE JE STRAST

Na včerajšnji tiskovni konferenci za 27. Liffe. (Foto: Iztok Dimc)

Včeraj smo izpeljali tiskovno konferenco, na kateri je Simon Popek napovedal 27. ljubljanski filmski festival (Liffe). Vsakoletna tiskovna konferenca za Liffe vedno dodobra napolni Klub Cankarjevega doma in je po obiskanosti absolutna favoritinja. Gospod Simon Furlan, predstavnik generalnega pokrovitelja Telekoma, ki Liffe podpira že od leta 1996, je opozoril, da bo novembrski festival deseti po vrsti, kar zadeva programsko vodenje Simona Popka, ki mu je žezlo predala Jelka Stergel, letos poleg filmske novinarke in festivalske selektorice Mariole Wiktor s Poljskega in režiserja Pjera Žalice iz Sarajeva članica mednarodne žirije, ki bo izmed desetih filmov v sklopu Perspektive izbrala najboljši film za nagrado vodomec. Sodelovanje s Telekomom je pri Liffu že zdavnaj preraslo okvire običajnega pokroviteljskega odnosa, saj je nastalo pravo programsko partnerstvo, dragoceno sopotništvo, pri katerem oba partnerja strastno sledita istemu cilju: promociji dobrega umetniškega filma.

Pred nami je tako več kot 160 strani obsegajoč katalog, ki opisuje filmsko bogastvo 27. Liffa. V petek smo se ravno tako v našem Klubu na javni seji Nacionalnega sveta za kulturo pogovarjali o usodi slovenskih umetniških festivalov. Festivali manjšega tipa se vsakič znova borijo za preživetje, malo večji in obsežnejši, med njimi tudi Liffe, pa se spogledujejo z željo po odločnejši mednarodni uveljavitvi, za kar pa je potreben širši družbeni konsenz, močna kulturnopolitična volja, na katero še čakamo in do katere bo prišlo, če bo, ko bo kultura prepoznana za eno prednostnih dejavnosti javnega življenja v Sloveniji.

Kako in zakaj je Liffe sploh preživel? Za to je zaslužnih več dejavnikov. Predvsem inteligentno programsko vodstvo v vseh sedemindvajsetih letih obstoja. Neprekosljiva privlačnost in moč umetniškega filma. Požrtvovalnost ljudi, ki se vsako leto znova s srcem in pametjo v Cankarjevem domu lotevajo organizacije tega, za nas vendarle zahtevnega in izstopajočega festivala. Zagnanost novinarjev, ki z veliko predanosti spremljajo festival v najrazličnejših medijih in širijo dober glas o festivalskem programu. Predanost pokroviteljev, za katere je festival postal del lastnega poslanstva. Pa naklonjenost obiskovalcev, ki vsako leto znova kupijo približno 45.000 vstopnic za filmske projekcije, ki se letos poleg Maribora širijo tudi v Celje in Novo mesto. Liffe presega oglede filmskih mojstrovin, je način življenja, srečevanje s podobnimi ljudmi, ki v filmu uživajo in ga cenijo. Skupna vrednota. Skupna strast. Skupni užitek.

Kaj naj si ogledamo na 27. Liffu, je težka odločitev. Še veliko hujša kot v slaščičarni, v kateri je pred mano ogromno tort, pa je ena bolj slastna od druge. Simon Popek je pripravil seznam sugestij, razdeljenih v osem vsebinskih poglavij, seznam pa je na voljo v našem Informacijskem središču: Filmi o mladih za mlade, Filmi za romantike in nostalgike, Eksotični filmi z vseh koncev sveta, Filmi z aktualnim sporočilom, Če bi se radi nasmejali, Za gledalce, ki si utirajo pot v art film, Filmi, ki odpirajo pot domišljiji, Nagrajenci vidnejših festivalov.

Všeč mi je, da si bomo v sklopu Perspektive med desetimi umetninami ogledali štiri, ki so jih ustvarile ženske. Anne Zohra Berrached, rojena v Nemški demokratični republiki, je režiserka filma 24 tednov; Astrid, njena filmska junakinja, se spogleduje z mislijo na splav, potem ko izve za možnost, da bi se njen drugi otrok lahko rodil z resno okvaro. Fenomenalna igralka Mirjana Karanović je posnela režijski prvenec Dobra žena, ki ga je predstavila tudi na festivalu Sundance; petdesetletna Milena odkriva krvavo preteklost svojega moža. V hudi zagati po očetovem infarktu se znajde tudi Marijana, junakinja filma Ne glej mi v krožnik hrvaške režiserke Hane Jušić. Kristina Grozeva pa je skupaj s Petrom Valčanovom posnela film Slava, menda odličen bolgarski film o poštenem železniškem delavcu Cnaku Petrovu. Čisto malo manjka, pa bi imeli v Perspektivah odlično žensko kvoto.

Naj bo 27. Liffe naša skupna strast!

Uršula Cetinski