Dnevnik generalne direktorice

Generalna direktorica CD, Uršula Cetinski, enkrat tedensko svoje misli o prireditvah in drugem aktualnem dogajanju v CD in širše strne v kratke zapise. Vabljeni k branju.

 
30.11.2018

MEJE TELESA

V Cankarjevem domu trenutno poteka pomembna mednarodna konferenca EPH (Evropska konferenca o javnem zdravju), na kateri je bilo včeraj približno 1650 delegatov iz petinšestdesetih držav, največ iz sosednje Italije. Včeraj so udeležence na otvori... več »

Japonski navdih v evropskem slikarstvu (foto: osebni arhiv)

09.11.2018

OD DUNAJA DO PREKMURJA

Za konec tedna sem se odpravila na dunajske razstave. V galeriji Kunstforum razstavljajo Moneta, Maneta, van Gogha, Degaja, zgodnjega Toulouse-Lautreca in še vrsto drugih ključnih evropskih slikarjev, ki so jih navdihovali japonski lesorezi, paravani, r... več »

Uršula Cetinski in 29. Liffe (foto: I. Verdinek)

29.10.2018

LIFFE ANTE PORTAS!

Prihodnji teden v sredo začnemo 29. Liffe, festival za filmske sladokusce. Odprl ga bo dokumentarec Mirana Zupaniča Poj mi pesem o Vladu Kreslinu, ki se na svoji glasbeni poti že vrsto let vsak december ustavi tudi v Ga... več »

Uršula na Kariernem sejmu (foto: Mojca Vanelli)

19.10.2018

URŠULINI KARIERNI NASVETI

Na Kariernem sejmu se je včeraj trlo obiskovalcev. Mladih, seveda. Karierni sejem omogoča srečevanja med delodajalci in delojemalci. Največ zanimanja pri mladih je za ugledna podjetja, med katerimi je tudi veliko naših pokroviteljev, sa... več »

Predsednik Državnega zbora Dejan Židan si je danes ogledal razstavo Ivan Cankar in Evropa (foto: B. Pečovnik)

12.10.2018

TRIFONOV IN DRUGE ZGODE

Tudi ta teden je bil hiter kot vlak. Tisti japonski, namreč, s katerim sem se peljala le enkrat, in sicer iz Tokia v Kjoto. Mimo najvišje japonske gore Fudži. Prečudovito! Prejšnji teden se me je globoko dotaknil koncert ruskega pianista več »

F3ŽO: Kristina Jermančič in Uršula Cetinski na stojnici CD (foto: S. Globačnik)

01.10.2018

DOŽIVETI STOTO

Pravkar v Cankarjevem domu vrvi. Dvorane in preddverja so polna obiskovalcev 18. Festivala za tretje življenjsko obdobje, ki so ga pred nekaj urami odprli premier Šarec, župan Janković ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in... več »

Cankarjev dom v pričakovanju nove bakrene strehe (foto: K. Klučar)

24.09.2018

CANKARJEV DOM POD NOVO STREHO

Že prvi pogled na našo hišo je to sezono nekoliko drugačen. Na Erjavčevi stoji velikanski žerjav, kar 91 ton ima, pa seveda ne gre za ogromnega ptiča, temveč za stroj, ki pomaga pri prenovi naše bakrene strehe. Stara je namreč štirideset let in leta 201... več »

Foto: T. Vignjević

30.05.2018

PLESATI S SABO

Takole sem v nedeljo plesala pred beneško galerijo Punta della Dogana. Z vonjem po morju v nosnicah in s sončnimi žarki na obrazu. Čudovita stavba, končana leta 1682, prav tako kot slovita Palazzo Grassi v lasti bilijonarja in kolekcionarja Françoisa Pi... več »

Jo Nesbø  © foto Thron Ullberg

14.05.2018

Gostujoče pero - Barbara Rogelj: DAN ZA NESBA

Ko sem se v soboto zvečer po Večni poti vračala domov, me je spreletavalo, kako sem pravzaprav lahko hvaležna za oblije endorfinov, ki mi jih ponujajo veličastni trenutki – kadar se po napornih pripravah usedem v dvorano in je vse prav. Takšnih je bilo... več »

Uršula Cetinski (foto Aleš Rosa)

10.05.2018

Vse najboljše, dragi Ivan!

Če bi bilo življenje neskončno, bi Ivan Cankar danes praznoval 142 let. Tako pa se ga spominjamo mi, in sicer v letu, ko obhajamo tudi 100. obletnico konca njegovega kratkega, a veličastnega življenja. V enem od pisem srnjeoki Anici Lušinovi, v... več »