Dnevnik generalne direktorice

Generalna direktorica CD, Uršula Cetinski, enkrat tedensko svoje misli o prireditvah in drugem aktualnem dogajanju v CD in širše strne v kratke zapise. Vabljeni k branju.

 

Po nastopu Sydney Dance Company: Dominic Chang, Andrej Jaklič, Uršula Cetinski, Rafael Bonachela (foto: arhiv CD)

12.04.2018

BALET ZA UMRET

Pravkar sem se vrnila iz predsedniške palače, kjer je predsednik republike gostil baletno občestvo in predal listino o častnem pokroviteljstvu 100. obletnice slovenskega baleta. V prelepi Kristalni dvorani so z odlomki iz klasičnih in sodobnih bal... več »

Violončelist Steven Isserlis se po koncertu Mlade nemške filharmonije vpisuje v našo knjigo vtisov (foto: Anže Petkovšek)

29.03.2018

V PRIČAKOVANJU AVSTRALCEV

Koncert Mlade nemške filharmonije je bil glasbeno in tudi siceršnje doživetje. Naravnost očaral me je nastop violončelista Stevena Isserlisa, predvsem pa srčnost mladih filharmonikov, ki so se po koncertu objemali kot s... več »

Uršula Cetinski: »Ljudje iz Maribora je odlična knjiga!« (foto: S. Globačnik)

23.03.2018

LJUDJE IZ MARIBORA

Zaključili smo Festival dokumentarnega filma. Pa je za nami! Ekipa iz Cankarjevega doma, ki ga je pripravljala, ima za seboj spet lep uspeh! Zmaga je pripadla dokumentarcu O očetih in sinovih Talala Derkija, ki ga je v Berlinu... več »

Srbijanka in Mila Turajlić sta odprli 20. Festival dokumentarnega filma (foto: arhiv CD)

16.03.2018

DRUGA STRAN VSEGA

V sredo smo zakorakali v naš Festival dokumentarnega filma. Pravzaprav jubilejni, 20. po vrsti. Nekako otožen film nas je osrečil. Za to je zaslužna režiserka Mila Turajlić, ki je lastno družino snemala pet let, da je nastalo dvesto ur filmskih za... več »

Uršula Cetinski na otvoritvi razstave Ivana Meštrovića (foto: Mare Vaupotič)

23.02.2018

OD MEŠTROVIĆEVE EROTIKE DO UPANJA

V torek, 13. februarja 2018, smo v naši Galeriji Cankarjevega doma odprli čudovito razstavo Ivan Meštrović: telesnost in erotika v kiparstvu, za katero sem prepričana, da si jo bo marsikdo ogledal večkrat. Razstava hrvaškega kipar... več »

Jernej Šugman v predstavi Vojna in mir. (Foto: Peter Uhan)

12.12.2017

TJA IN SPET NAZAJ

  Le nekaj dni je minilo od premiere opere za otroke Hobit. Po priljubljenem romanu Hobit ali Tja in spet nazaj R. R. Tolkiena jo je uglasbil skladatelj Dean Burry, ki živi v Torontu. Na premieri je bil sk... več »

Tik pred srečnim koncem 28. Liffa. (Foto: arhiv CD)

27.11.2017

ZABAVA

Najbolj zahtevna novembrska projekta sta za nami: Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe in Slovenski knjižni sejem. Letošnji, 28. Liffe je potekal v skladu s pričakovanji. Obilje dobrih filmov in privrženih obiskovalcev. Sklenili smo ga... več »

28. Liffe sta odprla Milena in Radko (foto: arhiv CD)

10.11.2017

VONJ JABOLK

Vonj Eurosadovih jabolk, ki nam gre prijetno v nos, vsako leto naznani, da je spet tu Liffe, praznik dobrega filma, med katerim se bodo naši obiskovalci naužili obilja filmskih zgodb, zraven pa pohrustali še tono jabolk, ki so postala razpoznavni znak f... več »

Branko Završan in Senca tvojga psa (foto: Žiga Koritnik/arhiv SMG)

02.11.2017

BRELOVI FANTJE

Letošnji program v Klubu Cankarjevega doma, ki je eno najlepših prizorišč za intimne koncerte, literarne večere in prijetna druženja, bomo zaključili s koncertoma, ki ju zagotovo povezuje tudi spomin na belgijskega mojstra šansona Jacquesa Brela... več »

Uršula Cetinski in Grigorij Sokolov po koncertu. (Foto: arhiv CD)

27.10.2017

RUSKI SOKOL, TURŠKI VIRTUOZI, SLOVENSKE GAZELE, RAVNIKARJEVA LINIJA

Naporen teden je za mano. Ampak lep. Začelo se je z nastopom Filharmoničnega orkestra Borusan iz Istanbula. Po čem si bom zapomnila naš začetek Zlatega abonmaja? Po tem, da so me resnično presenetili. Izvedba Bartókove suite iz pantomim... več »