Dnevnik generalne direktorice

Generalna direktorica CD, Uršula Cetinski, enkrat tedensko svoje misli o prireditvah in drugem aktualnem dogajanju v CD in širše strne v kratke zapise. Vabljeni k branju.

 

Mariborska izvedba Puccinijeve opere Turandot je ganila do solz (foto: U. C.)

30.01.2019

TUDI JUTRI BO MARIBOR NAŠ

Ko smo napovedali, da bomo lep del januarskega programa naslovili MARIBOR JE NAŠ in opozorili na 100. obletnico Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru, se je vnelo kar nekaj razprav o naslovu našega festivala. V resnici v... več »

Valentina Turcu po ljubljanski premieri (foto: arhiv CD)

25.01.2019

SMRT V BENETKAH

V torek smo v Gallusovi dvorani doživeli premiero baleta Smrt v Benetkah. Polna Gallusova dvorana je d... več »

Direktorja Danilo Rošker in Uršula Cetinski. (Foto: arhiv CD)

11.01.2019

MARIBOR JE NAŠ

November in december sta v Cankarjevem domu prava nora meseca. Najprej začnemo novembra z Liffom, ki ga obišče več kot 40.000 ljudi, potem na tisoče ljudi brska p... več »

30.11.2018

MEJE TELESA

V Cankarjevem domu trenutno poteka pomembna mednarodna konferenca EPH (Evropska konferenca o javnem zdravju), na kateri je bilo včeraj približno 1650 delegatov iz petinšestdesetih držav, največ iz sosednje Italije. Včeraj so udeležence na otvori... več »

Japonski navdih v evropskem slikarstvu (foto: osebni arhiv)

09.11.2018

OD DUNAJA DO PREKMURJA

Za konec tedna sem se odpravila na dunajske razstave. V galeriji Kunstforum razstavljajo Moneta, Maneta, van Gogha, Degaja, zgodnjega Toulouse-Lautreca in še vrsto drugih ključnih evropskih slikarjev, ki so jih navdihovali japonski lesorezi, paravani, r... več »

Uršula Cetinski in 29. Liffe (foto: I. Verdinek)

29.10.2018

LIFFE ANTE PORTAS!

Prihodnji teden v sredo začnemo 29. Liffe, festival za filmske sladokusce. Odprl ga bo dokumentarec Mirana Zupaniča Poj mi pesem o Vladu Kreslinu, ki se na svoji glasbeni poti že vrsto let vsak december ustavi tudi v Ga... več »

Uršula na Kariernem sejmu (foto: Mojca Vanelli)

19.10.2018

URŠULINI KARIERNI NASVETI

Na Kariernem sejmu se je včeraj trlo obiskovalcev. Mladih, seveda. Karierni sejem omogoča srečevanja med delodajalci in delojemalci. Največ zanimanja pri mladih je za ugledna podjetja, med katerimi je tudi veliko naših pokroviteljev, sa... več »

Predsednik Državnega zbora Dejan Židan si je danes ogledal razstavo Ivan Cankar in Evropa (foto: B. Pečovnik)

12.10.2018

TRIFONOV IN DRUGE ZGODE

Tudi ta teden je bil hiter kot vlak. Tisti japonski, namreč, s katerim sem se peljala le enkrat, in sicer iz Tokia v Kjoto. Mimo najvišje japonske gore Fudži. Prečudovito! Prejšnji teden se me je globoko dotaknil koncert ruskega pianista več »

F3ŽO: Kristina Jermančič in Uršula Cetinski na stojnici CD (foto: S. Globačnik)

01.10.2018

DOŽIVETI STOTO

Pravkar v Cankarjevem domu vrvi. Dvorane in preddverja so polna obiskovalcev 18. Festivala za tretje življenjsko obdobje, ki so ga pred nekaj urami odprli premier Šarec, župan Janković ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in... več »

Cankarjev dom v pričakovanju nove bakrene strehe (foto: K. Klučar)

24.09.2018

CANKARJEV DOM POD NOVO STREHO

Že prvi pogled na našo hišo je to sezono nekoliko drugačen. Na Erjavčevi stoji velikanski žerjav, kar 91 ton ima, pa seveda ne gre za ogromnega ptiča, temveč za stroj, ki pomaga pri prenovi naše bakrene strehe. Stara je namreč štirideset let in leta 201... več »