Dnevnik generalne direktorice

Generalna direktorica CD, Uršula Cetinski, enkrat tedensko svoje misli o prireditvah in drugem aktualnem dogajanju v CD in širše strne v kratke zapise. Vabljeni k branju.

 

Predsednik Državnega zbora Dejan Židan si je danes ogledal razstavo Ivan Cankar in Evropa (foto: B. Pečovnik)

12.10.2018

TRIFONOV IN DRUGE ZGODE

Tudi ta teden je bil hiter kot vlak. Tisti japonski, namreč, s katerim sem se peljala le enkrat, in sicer iz Tokia v Kjoto. Mimo najvišje japonske gore Fudži. Prečudovito! Prejšnji teden se me je globoko dotaknil koncert ruskega pianista več »

F3ŽO: Kristina Jermančič in Uršula Cetinski na stojnici CD (foto: S. Globačnik)

01.10.2018

DOŽIVETI STOTO

Pravkar v Cankarjevem domu vrvi. Dvorane in preddverja so polna obiskovalcev 18. Festivala za tretje življenjsko obdobje, ki so ga pred nekaj urami odprli premier Šarec, župan Janković ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in... več »

Cankarjev dom v pričakovanju nove bakrene strehe (foto: K. Klučar)

24.09.2018

CANKARJEV DOM POD NOVO STREHO

Že prvi pogled na našo hišo je to sezono nekoliko drugačen. Na Erjavčevi stoji velikanski žerjav, kar 91 ton ima, pa seveda ne gre za ogromnega ptiča, temveč za stroj, ki pomaga pri prenovi naše bakrene strehe. Stara je namreč štirideset let in leta 201... več »

Foto: T. Vignjević

30.05.2018

PLESATI S SABO

Takole sem v nedeljo plesala pred beneško galerijo Punta della Dogana. Z vonjem po morju v nosnicah in s sončnimi žarki na obrazu. Čudovita stavba, končana leta 1682, prav tako kot slovita Palazzo Grassi v lasti bilijonarja in kolekcionarja Françoisa Pi... več »

Jo Nesbø  © foto Thron Ullberg

14.05.2018

Gostujoče pero - Barbara Rogelj: DAN ZA NESBA

Ko sem se v soboto zvečer po Večni poti vračala domov, me je spreletavalo, kako sem pravzaprav lahko hvaležna za oblije endorfinov, ki mi jih ponujajo veličastni trenutki – kadar se po napornih pripravah usedem v dvorano in je vse prav. Takšnih je bilo... več »

Uršula Cetinski (foto Aleš Rosa)

10.05.2018

Vse najboljše, dragi Ivan!

Če bi bilo življenje neskončno, bi Ivan Cankar danes praznoval 142 let. Tako pa se ga spominjamo mi, in sicer v letu, ko obhajamo tudi 100. obletnico konca njegovega kratkega, a veličastnega življenja. V enem od pisem srnjeoki Anici Lušinovi, v... več »

Anica Lušin (Foto: Saleški biografski leksikon)

26.04.2018

ZALJUBLJENI CANKAR

Vsakič, ko se odpravim na Žale na grob mojega očeta, grem mimo groba Milene Rohrmann, ki je umrla leta 1945. Na njem piše: Milena Rohrmann, Cankarjeva nevesta. Pa mi je nekoliko tesno pri srcu. V Cankarjevem življenju je bilo kar nekaj žensk, ki so verj... več »

Po nastopu Sydney Dance Company: Dominic Chang, Andrej Jaklič, Uršula Cetinski, Rafael Bonachela (foto: arhiv CD)

12.04.2018

BALET ZA UMRET

Pravkar sem se vrnila iz predsedniške palače, kjer je predsednik republike gostil baletno občestvo in predal listino o častnem pokroviteljstvu 100. obletnice slovenskega baleta. V prelepi Kristalni dvorani so z odlomki iz klasičnih in sodobnih bal... več »

Violončelist Steven Isserlis se po koncertu Mlade nemške filharmonije vpisuje v našo knjigo vtisov (foto: Anže Petkovšek)

29.03.2018

V PRIČAKOVANJU AVSTRALCEV

Koncert Mlade nemške filharmonije je bil glasbeno in tudi siceršnje doživetje. Naravnost očaral me je nastop violončelista Stevena Isserlisa, predvsem pa srčnost mladih filharmonikov, ki so se po koncertu objemali kot s... več »

Uršula Cetinski: »Ljudje iz Maribora je odlična knjiga!« (foto: S. Globačnik)

23.03.2018

LJUDJE IZ MARIBORA

Zaključili smo Festival dokumentarnega filma. Pa je za nami! Ekipa iz Cankarjevega doma, ki ga je pripravljala, ima za seboj spet lep uspeh! Zmaga je pripadla dokumentarcu O očetih in sinovih Talala Derkija, ki ga je v Berlinu... več »