← Nazaj
03.02.2017

Dogajanje v zaodrju velike koprodukcije Vojna in mir

25 kozacev, 25 skled, 50 krožnikov, 75 kosov jedilnega pribora, 3 velike omare, 2 mizici, 2 postelji in 150 kg gledališkega snega

Ste se kdaj spraševali, kaj se dogaja v zaodrju Gallusove dvorane med predstavo? Da je na odru, med predstavo Vojna in mir, vse kot mora biti, skrbi 6 odrskih mojstrov in tehnikov, 3 mojstri luči in tehniki, 1 video oblikovalec in asistent, 2 tonska mojstra, 1 vodja predstave.

Glede na ogromno število in raznovrstnost rekvizitov (25 kozacev, 25 skled, 3 jušniki, 50 krožnikov, 75 kosov jedilnega pribora, 3 velike omare, 2 mizici, 2 postelji …) je bilo potrebno zagotoviti kar 3 osebe, ki skrbijo, da so vsi rekviziti pripravljeni na svojih mestih oz. jih v pravem in točno določenem trenutku podajo igralcem.

Kostumi so zasnovani tako, da ima ženski in moški del zasedbe osnovni kostum, čez katerega je mogoče dodajati nova oblačila ali del le-teh in tako nastane popolnoma nova preobleka.


Igralci imajo v povprečju tri preobleke, kar pomeni najmanj 75 kostumov. Veliko je res hitrih preoblek, saj traja le par sekund, da se igralec znova pojavi na odru v popolnoma drugi preobleki. Poleg kostumov pa si je kostumograf zamislil še vrsto modnih dodatkov, ki kostume zaokrožijo v popolo celoto. Tudi nakit se mora ujemati z obleko. Za skladnost vseh kostumov in pomoč pri preoblekah skrbijo 4 garderoberke in garderober.

Oblikovanje maske ni posebej zahtevno, pač pa oblikovanje pričesk, lasulj, lasnih dodatkov, brk, brad, zalizcev zahteva prave mojstre svojega poklica, in to kar 3.
Materiale, potrebne za izdelavo scenografije, kostumov in maske ter nabavo rekvizitov je omogočilo 96 dobaviteljev.
Posebni efekti so odrska in atmosferska megla, patent za razbitje steklenic in dve pripravi za sneženje. Za slednji je potrebnih kar 150 kg (ali 7 kubičnih metrov) gledališkega snega.

Preberite tudi zapis Karmen Klučar, direktorice tehničnega sektorja in tehnične vodje predstave, o pripravah in delu pri tej veliki koprodukciji treh osrednjih ljubljanskih gledališko-kulturnih ustanov>>