← Nazaj
12.01.2017

Festival Tolstoj, iskalec resniceV sredo, 11. januarja, smo slovesno odprli dokumentarno razstavo posvečeno Levu Nikolajeviču Tolstoju. Po pozdravnem nagovoru generalne direktorice CD, Uršule Cetinski, je razstavo odprl minister za kulturo RS, Anton Peršak. V svojem govoru je izpostavil letos vzpostavljeno sodelovanje in izmenjavo kulturnih sezon med Rusijo in Slovenijo. Tolstoja je označil kot najbolj emblematično osebnost ruske kulturne zgodovine in razstavo o Tolstoju kot pomemben dogodek, ob katerem lahko premislimo kaj danes pomeni literatura in kako lahko vpliva na družbo.

Sledil je kratek nagovor dr. Pavla Basinskega, ruskega pisatelja, zgodovinarja in novinarja, ki je zaslovel z dokumentarnim romanom Lev Tolstoj: Pobeg iz raja, za katerega je leta 2010 prejel najprestižnejšo rusko književno nagrado – velika knjiga. V svojem nagovoru je spomnil, da je Tolstojev roman Vojna in mir pravzaprav zgodovina neke družine. Ker so si družine po vsem svetu podobne, se zgodba še danes dotakne vseh ljudi. Sklenil je, da je Tolstoj naš skupni dedek, ne glede na to od kod prihajamo, v kaj verujemo in koga ljubimo. Lev Nikolajevič Tolstoj – naš 'djeduška'.

Z razstavo se je začel festival Tolstoj, iskalec resnice, ki bo v Cankarjevem domu trajal vse do aprila.

Osrednji dogodek festivala bo velika koprodukcija SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma, uprizoritev Tolstojevega romana Vojna in mir, v režiji svetovno prizannega romunskega režiserja Silvia Purcăreteja.

Že v nedeljo, 15. januarja, bo v Štihovi dvorani premiera pripovedovalsko-glasbene predstave Tolstojeve povestice, v izvedbi Anje Štefan, priljubljene pesnice, pisateljice in ene najboljših slovenskih pripovedovalk. S spevnimi ruskimi melodijami bosta besede podkrepila izvrstna glasbenika Aleksej Ermakov in Natalija Ermakova.

Sledilo bo več predavanj, tematska razstava in marca premiera predstave Platnomer.

Program festivala Tolstoj, iskalec resnice

11. 1.–24. 3.
dokumentarna razstava
Lev Nikolajevič Tolstoj

11. 1.
predavanje
dr. Pavel Basinski: Šola za življenje

15. 1.
premieraglasbeno-pripovedovalske predstave
Tolstojeve povestice

20. 1.–13. 3.
gledališka predstava po romanu L. N. Tolstoja
Vojna in mir

17. 1.–14. 2.
predavanja dr. Svetlane Slapšak
Osvobojen bremena vrednot, Tolstoj, kulturni revolucionar

25. 1. do 3. 4.
pogovorni večeri s Carmen L. Oven
Pobeg v raj

25. 1. do 26. 3.
tematska razstava
Vojna in www, Kurdi v Siriji in spletna omrežja

15. 2.
predavanje
dr. Michel Aucouturier: En Tolstoj ali dva

20. 2.
predavanje
dr. Luba Jurgenson: Sodobnost Tolstoja

3. 3.
premiera gledališke predstave za igralca in svetlobo
Platnomer – povest konja