← Nazaj
07.12.2016

Zaključila se je ena najuspešnejših razstav v Cankarjevem domu NIKOLA TESLA – ČLOVEK PRIHODNOSTI

V nedeljo, 4. decembra 2016, se je v Galeriji Cankarjevega doma končala ena najuspešnejših razstav v CD, Nikola Tesla – človek prihodnosti. Nastala je v sodelovanju z Muzejem Nikole Tesle iz Beograda, kustos razstave pa je bil direktor muzeja dr. Branimir Jovanović. Razstava je bila zasnovana prav za Galerijo Cankarjevega doma in se je v taki obliki predstavljala prvič.

Na ogled je bila od 11. aprila do 6. novembra 2016, zaradi izjemnega zanimanja pa je bila podaljšana še do 4. decembra.

Na razstavi je bila poleg duha, dela in vizije Tesle predstavljena tudi zgodovina nekaterih njegovih ključnih znanstvenih in tehnoloških zamisli, vprašanja ustvarjalnosti in inovacije ter zlasti razmerja med tehnologijo, kulturo in izobraževanjem v sodobni družbi.

V osmih mesecih si je razstavo ogledalo okrog trideset tisoč obiskovalcev, ki so s pozitivnimi in duhovitimi zapisi napolnili štiri knjige vtisov. V vsem tem času se je zvrstilo več kot štirideset javnih vodenj, dvesto šolskih ogledov razstave in več kot dvajset razprodanih vodenj za predšolske otroke.

Ob razstavi smo v Cankarjevem domu zasnovali tudi številne druge dogodke; med drugimi se je zvrstilo osem predavanj mednarodno priznanih strokovnjakov. O življenju, delu in vizionarstvu Nikole Tesle so predavali dr. Branimir Jovanović, kustos razstave in direktor Muzeja Nikola Tesla v Beogradu, Jane Alcorn, predsednica Teslovega znanstvenega središča v Wardenclyffu, dr. Neil Bagett, član upravnega odbora Teslovega znanstvenega središča v Wardenclyffu in dosmrtni član Ameriškega združenja za fiziko ter Ameriške zveze za napredek znanosti, dr. Violeta Bulc, evropska komisarka za mobilnost in promet, Andrej Detela, teoretski fizik in tudi svetovno priznan inovator za robotiko ter za električne avtomobile nove generacije, Tibor Hrs Pandur, pisatelj in pesnik, ter prof. dr. Stanislav Južnič, slovensko-ameriški fizik in zgodovinar. Ob razstavi smo v program uvrstili tudi projekcijo filma Skrivnost Nikole Tesle (Tajna Nikole Tesle, 1980).

V jesenskem času je v koprodukciji s Cankarjevim domom nastal glasbeno-gledališki projekt TESLA. Predstava je avtorsko delo vsestranskega glasbenika Janeza Dovča ter v sebi združuje njegova najljubša svetova: fiziko in glasbo.

Andrej Detela je po premieri zapisal:
»Zaradi vsega naštetega predstava deluje izjemno močnó in prepričljivo, zaradi čistosti umetniškega izraza pa je primerna za vse generacije, od najmlajše do najstarejše. Upajmo, da bo doživela še veliko ponovitev. Umetniška moč predstave zlahka seže tudi čez meje Slovenije, zato bo prej ali slej kdo razmišljal o priredbah za govorce drugih jezikov. Mi pa smo gotovo lahko pred vsem svetom ponosni, da je eden od nas iznašel nov umetniški jezik in v njem izrazil sporočila, še kako pomembna za naš čas.«

Ponovitev predstave bo 22. decembra ob 18. uri v Štihovi dvorani.

Galerija Cankarjevega doma bo v naslednjih dneh zaprta za javnost, saj v njej že pripravljamo 12. Slovenski bienale ilustracije, ki bo trajal od 21. decembra 2016 do 19. marca 2017.


Iz knjige vtisov:
»Hvala, Nikola, za elektriko.«
»Da je bil človek genij, sem vedel, vendar presenečen opažam, da vse njegove veličine še nismo odkrili.«