Dostop osebam s posebnimi potrebami

 

Prihod obiskovalcev na invalidskem vozičku je najpozneje uro pred začetkom prireditve treba napovedati recepciji CD 01 24 17 100. Tako bomo lahko poskrbeli za spremstvo oz. vodenje do dvoran in v njih do prostorov, predvidenih za invalidske vozičke.

Obiskovalcem, ki uporabljajo hojco, svetujemo, da to omenijo že pri nakupu vstopnice. Pred prireditvijo pa naj se za pomoč pri dostopu do sedeža napovejo hostesni ali varnostni službi.

Najprimernejši dostop za invalide je vhod s Prešernove ceste, kjer je urejena klančina za invalidske vozičke. Vstop je mogoč skozi samodejna drsna vrata (širina 105 cm) ali dvokrilna nihajna vrata (širina 220 cm). S tega vhoda je mogoče priti do vseh dvoran in drugih prostorov.

Vhod iz podhoda Maxija ima dvojna dvokrilna nihajna vrata (širina 190 cm) ter v notranjosti Prvega preddverja dokaj strmi klančini za premostitev stopnic, zato je nujno potrebno spremstvo.

Vhod s ploščadi Trga republike je brez stopnic in z dvokrilnimi nihajnimi vrati (širina 190 cm).

Z dvigalom iz pritličja vas lahko prepeljemo v vsa preddverja in dvorane. Širina vrat dvigala meri 110 cm (širina kabine 110 cm, dolžina kabine 230 cm).

V dvoranah je obiskovalcem na invalidskem vozičku namenjen poseben, primerno dostopen in dovolj velik prostor. Zaradi postavitve sedežev je število prostorov za invalidske vozičke omejeno, in sicer:

Gallusova dvorana 4 (na I. balkonu, vhod A2)

Linhartova dvorana 4 (2 v parterju zgoraj, 2 na balkonu zgoraj)

Kosovelova dvorana 4 v parterju

Štihova dvorana 4 prostori (pri vhodu)

Klub CD 3 prostori

Obiskovalcem na invalidskem vozičku ali s hojco priporočamo spremstvo ter izbiro sedeža v neposredni bližini izhoda iz dvorane; v pomoč je naša hostesna služba, ki tudi poskrbi za hojco med prireditvijo.

Za vstop na prireditve potrebujejo vstopnice tako obiskovalci na invalidskem vozičku kot njihovi spremljevalci, ki med predstavo sedijo na sedežu, označenem na vstopnici.

Vstopnice za obiskovalce na invalidskem vozičku so brezplačne in jih lahko prevzamete le v Informacijskem središču CD.

Toaletni prostori, primerno urejeni za osebe na invalidskih vozičkih, so pri garderobi v Veliki sprejemni dvorani ter v Prvem in Drugem preddverju.

Obiskovalci s slušnim aparatom

Linhartova in Kosovelova dvorana ter Klub CD so opremljeni z induktivno zanko za sprejem dvoranskega oz. prostorskega zvoka.

Pred vstopom v dvorano je slušni aparat treba preklopiti na t. i. način T.

Psi vodniki slepih

V prostore Cankarjevega doma psom, razen vodnikom slepih, vstop ni dovoljen.