← Nazaj
05.09.2017

Dan odprtih vrat Cankarjevega doma

Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana
www.cd-cc.si

V Ljubljani, 5. septembra 2017

SPOROČILO MEDIJEM

 

Dan odprtih vrat Cankarjevega doma

 

 

V četrtek, 14. septembra 2017, Cankarjev dom odpira vrata prijateljem kulture. Cankarjev dom med letom gosti več kot dva tisoč prireditev in kulturnih dogodkov, od glasbe, gledališča, plesa, filma, vizualnih umetnosti, literature, humanistike in vzgoje za kulturo. Na dan odprtih vrat bomo razkrili vrhunce, ki jih pripravljamo v novi sezoni, in odprli skrite kotičke naše hiše, brezplačno pa si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi veliko uspešnico lanske sezone – predstavo Tesla v izvedbi Janeza Dovča.

Osrednji dogodek dneva odprtih vrat CD bo projekcija filma Boris Pahor: Portret svobodnega človeka ob 19. uri v Linhartovi dvorani, na kateri bosta navzoča Boris Pahor in režiserka Fabienne Issartel.

Ob 11. uri bomo v Veliki sprejemni dvorani predstavili poudarke prihajajoče sezone. Program 2017/18 bodo razkrili:

Uršula Cetinski, generalna direktoric
Ingrid Gortan, vodja programa resne glasbe, opere in baleta
Bogdan Benigar, vodja programa jazza in glasb sveta
Simon Popek, vodja filmskega programa
Nina Pirnat-Spahić, vodja razstavnega programa
Barbara Rogelj, vodja kulturnovzgojnih in humanističnih programov
Andrej Jaklič, vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa
Jana Kramberger, direktorica poslovnega sektorja
mag. Breda Pečovnik, direktorica kongresno-komercialnega programa
Karmen Klučar, direktorica tehničnega sektorja

 

Gostujoči govorci:
Barbara Trnovec, kustosinja, etnologinja in kulturna antropologinja, bo povedala nekaj besed o razstavi Kolumbova hči Alma M. Karlin v Galeriji CD, ki jo bomo odprli 21. septembra. 
Edin Zubčević, direktor Jazz Fest Sarajevo in novi sovodja Jazz festivala Ljubljana, bo predstavil vizijo ljubljanskega jazz festivala v naslednjih letih 
Ernestina van de Noort, direktorica Flamenko Biennala v Amsterdamu in programska sovodja mednarodnega festivala Bi flamenko, bo orisala prvi bienalni festival flamenka v širši regiji, ki bo v Cankarjevem domu potekal februarja 2018.
Ali Žerdin, urednik Sobotne priloge, in Patricija Maličev, novinarka Sobotne priloge, bosta predstavila knjigo intervjujev Patricije Maličev z ustvarjalci predstav iz cikla Veličastnih 7 lanske sezone v Cankarjevem domu.

Uspešnica minule sezone Tesla Janeza Dovča, ki bo na ogled ob 18. uri v Štihovi dvorani, bo privabila šolarje zadnje triade, dijake in tudi starejše.   

Najmlajše obiskovalce do 10. leta ob 10. in 17. uri vabimo na kreativni delavnici izdelovanja pahljač in origamijev pod vodstvom akademskega slikarja Noriakija Sangawe.

Večkrat dnevno bomo pripravili oglede CD in zaodrja Gallusove dvorane, predstavili bomo tudi mogočne, nekaj desetmetrske orgle v Gallusovi dvorani in čebelje panje na strehi Cankarjevega doma.

Vsi dogodki bodo brezplačni.

Dan odprtih vrat Cankarjevega doma
ČE, 14. septembra, od 10. ure naprej

10.00: Izdelovanje origamija
Kreativna delavnica za otroke do 10. leta
Vodi akademski slikar Noriaki Sangawa, član umetniške skupine Ryu
Park pri CD

11.00: Predstavitev sezone 2017/18
Predstavljajo direktorice in kulturno-umetniški vodje CD z gosti
Velika sprejemna dvorana

12.00: Ogled zaodrja Gallusove dvorane
Zbor pri vhodu št. 1 CD

13.00–15.00: Ogledi CD in predstavitev orgel v Gallusovi dvorani
Vodi Srečo Frelih - Mišo
Zbor pri vhodu št. 1 CD

16.00: Ogled čebeljih panjev in vrta medovitih rastlin
Vodi Franc Petrovčič
Zbor pri vhodu št. 1 CD

17.00: Izdelovanje pahljač
Kreativna delavnica za otroke do 10. leta
Vodi akademski slikar Noriaki Sangawa, član umetniške skupine Ryu
Park pri CD

17.00: Voden ogled fotografske razstave Dejana Mijoviča
Vodenje
Mala galerija

18.00: Janez Dovč: Tesla
Glasbeno-gledališka predstava
Avtor koncepta, glasbe in izvedba: Janez Dovč; režija: Marko Bratuš; scenarij: Ana T. Kus in Janez Dovč; pripovedovalec: Gregor Budal; glas Nikole Tesle: Alojz Svete; ženska glasova: Petra Trobec in Jasna Klinc; produkcija: Cankarjev dom, Glasbena zadruga Celinka

Osrednja osebnost glasbeno-gledališke predstave Tesla je izumitelj Nikola Tesla, za katerega številni trdijo, da je »človek, ki je izumil 20. stoletje«.

Predstava se sprehodi skozi devet poglavij Teslovega življenja, ki s pomočjo glasbe, poskusov, biografskih odlomkov in citatov dostopno predstavijo svet Nikole Tesle, njegovih izumov ter predvsem njegove neizmerne humanistične želje po izboljšanju sveta za naslednje generacije.

Predstava je avtorsko delo vsestranskega glasbenika Janeza Dovča ter v sebi združuje njegova najljubša svetova: fiziko in glasbo. Skupna točka obeh, kot tudi vrste izumov Nikole Tesle, je resonanca, fizikalni pojav, ki je osnova vseh glasbenih inštrumentov ter je ključen tudi pri sobivanju človeka s sočlovekom in naravo.

Štihova dvorana

19.00: Boris Pahor: Portret sodobnega človeka
Projekcija filma s pogovorom.
Režija: Fabienne Issartel
Francija, 2016, 98 min.

Francoska avtorica Fabienne Issartel je ta filmski, izčrpni in dramaturško strnjeni življenjepis Borisa Pahorja snemala dolgih osem let. V njem je tržaškega Slovenca, ki je preživel obe svetovni vojni, požig slovenskega doma v Trstu in še kaj, spremljala po vsej Evropi. Danes 104-letnemu Pahorju podeljujejo priznanja, govori v evropskem parlamentu, se srečuje s svetovno znanimi pisatelji (Hessel, Kertész …) ter z njimi debatira in neutrudno pripoveduje o svojem življenju in političnem udejstvovanju od tridesetih let 20. stoletja naprej, o svobodi oziroma bojevanju za svobodo, »ki je v 21. stoletju z migranti v Sredozemlju postalo bitka za denar, a še vedno bitka za svobodo«. Pahor je zgovoren in kritičen pričevalec slovenstva v Trstu in zamejstvu; govori o požigu slovenskega kulturnega doma leta 1920, nasilni mobilizaciji v italijansko vojsko, begu in pridružitvi Osvobodilni fronti, hiranju v nemških in francoskih koncentracijskih taboriščih, prijateljevanju s Kocbekom ter »večno« polemičnem odnosu z Italijo in Italijani.

»Fabienne Issartel je ujela prav tisto obdobje Pahorjevega življenja, v katerem se je začela njegova transformacija iz lokalno znanega in branega pisatelja v nekakšnega evropskega glasnika strpnosti, večkulturnosti, slovenstva, svetosti življenja ipd. Seznam plemenitih ciljev je dolg in ga lahko poljubno širimo, morda bi nanj uvrstili tudi izraz 'ambasador dolgoživosti'.« (Agata Tomažič)

Projekcije se bosta udeležila Boris Pahor in režiserka Fabienne Issartel.

Linhartova dvorana

 

Vsi dogodki brezplačno

Prijave za oglede dvoran, zaodrja in otroških delavnic: E stiki@cd-cc.si, T 01/2417-161

Prevzem brezplačnih vstopnic za predstavo Tesla in film Boris Pahor: Portret sodobnega človeka v Informacijskem središču CD: T (01) 2417 299 E vstopnice@cd-cc.si 

 

Pokrovitelj dneva odprtih vrat Cankarjevega doma: