← Nazaj
23.05.2017

Vita Mavrič: Sprehod

ČE, 8. junija 2017, ob 20. uri
Gallusova dvorana

Vita Mavrič: Sprehod

Veliki koncert z gosti ob 30-letnici umetniškega delovanja in izidu novega albuma

Gosti

Boris Benko, Janez Dovč, Clara Moreau (Francija), Kvartet Akord, Kompanija Rusalka

Café teater band pod vodstvom Jake Puciharja

Jaka Pucihar, klavir; Primož Grašič, kitara; Aleš Avbelj, basovska kitara; Marko Juvan, bobni; Dejan Vidovič, harmonika

Mladinski simfonični orkester GŠ Celje, dirigent Matjaž Brežnik

Sodelujejo: cirkuški umetniki

Dve leti po velikem finalu festivala šansonov La vie en rose bo Sprehod izvrstna priložnost, da spoznamo ali obudimo spomin na vrhunce ustvarjanja v 30-letnem umetniškem snovanju Vite Mavrič, dame, ki je s Café teatrom, avtorskimi glasbenimi predstavami in šansonom močno zaznamovala naše kulturno dogajanje.

Tako odlična besedila, da ne bi potrebovala glasbe, in hkrati tako navdihujoča glasba, da zbuja v nas neizrečeno in opojno ter slavi vse, čemur pravimo življenje. To so njene pesmi, zgodbe slehernika, to sta njen glas in dramska igra, ki nas kot na cirkuškem vrtiljaku, polnem luči, zasuče s čudežno močjo najlepših francoskih in slovenskih šansonov. Od razvrata Pigalla do brezkrajne globine židovske duše, ruskih balad in romanc. V atraktivni in inovativni odrski postavitvi se mešajo pronicljivi Ježkovi songi in šansoni z občutljivostjo za stiske sodobnega človeka. Še kako aktualna Brechtova socialna kritičnost se staplja z brezčasnostjo zgodb Arsena Dediča. Skoznje se bomo sprehodili z gostjo iz Francije, Borisom Benkom iz dueta Silence in drugimi sopotniki Vitinega sveta.

»Oder. Luč. Beseda. Glasba. Štirje elementi sveta, ki mu Vita Mavrič pripada z vsem srcem, z njegovim bitjem in svojim žitjem vse od leta 1987 … Njena interpretacija ni lahka ali blagozvočna. Glas je raskav. Ob smehu je jok. Vitin svet ima vse. Le časa ne. Vita je preprosto brezčasna.« (Jure Longyka, radijec in glasbeni kritik)

Spored koncerta

Na odru se rojeva svet (Milan Dekleva / Serge Gainsbourg)

V kavarni (Andrej Rozman Roza / Mojmir Sepe)

Sinji most (Vitomil Zupan / Dino Olivieri)

Človek, ki ga ni (Branko Šömen / Jure Robežnik)

Kompanija Rusalka, Vita Mavrič: Dve kitari (Charles Aznavour / trad. ruska ciganska)

Pogovori za barom (Arsen Dedić, prev. Tomaž Letnar)

Balade s ceste (Jani Kovačič)

Boris Benko, Vita Mavrič: Praktičen dogovor (Gordon Sumner / Rob Mathes, prev. Tomaž Letnar)

Ljubimca enega dne (Claude Deléclus, prev. Alenka Vidrih / Marguerite Monnot); na harmoniki Janez Dovč

Surabaya Johnny (Bertolt Brecht, prev. Ervin Fritz / Kurt Weill)

Bilbao song (Bertolt Brecht, prev. Ervin Fritz / Kurt Weill)

Smrt bivšega klovna (Drago Britvić, prev. Milan Dekleva / Mojmir Sepe)

Requiem (Frane Milčinski ­- Ježek)

Clara Moreau: Amsterdam (Jacques Brel)

Clara Moreau, Vita Mavrič: Pigalle (Ervin Fritz / Urban Koder)

Les feuilles mortes (Jacques Prévert / Joseph Kosma)

Zadnja kava (Jani Kovačič / Robert Jukič)

Kvartet Akord, Vita Mavrič: Konja si bom kupil (Milan Dekleva / trad. judovska)

Smrtna želja (Vitomil Zupan / Marguerite Monno)

Vita Mavrič

že 30 let izvaja svoje avtorske projekte in z njimi gostuje tako doma kot v tujini. S Hrepenenji je zelo uspešno nastopila tudi v Brechtovi hiši v Berlinu, na festivalu glasbenih gledališč v Brnu, Teatru Diligentia v Haagu in v znamenitem kabaretskem gledališču Teater Akzent na Dunaju. S projektom Šlagerji in pesmi iz zapora pa v Pragi, Budimpešti, Parizu (Patronage Laique Jules Vales). Je dobitnica prestižne Ježkove nagrade, Župančičeve nagrade, nagrade Mesta Ljubljana, filmske nagrade Ibis za najboljšo glavno žensko vlogo v zadnjem jugoslovanskem filmu Zbogom Belle Epoque, Viktorja za posebne dosežke ter vrsto drugih medijskih priznanj.

Med slovenskim občinstvom je obudila zanimanje za šanson, slovensko uglasbeno poezijo, povzdignila raven besede, komedije in glasbe ter razvila prepoznavni blagovni znamki

Mednarodnega festivala La vie en Rose in Café teatra. Vsekakor je s svojo predanostjo začrtala in pustila neizbrisen pečat razvoju šansona na Slovenskem kot tudi specifični zvrsti glasbenega gledališča.

• 1987 je svojo glasbeno-gledališko kariero začela na odrskih deskah ljubljanskega Mestnega gledališča leta z glavno vlogo v muzikalu U slovenačkim gorama.

Istega leta je za Televizijo Slovenija posnela prvi samostojni glasbeni recital na besedila različnih slovenskih pesnikov z naslovom Pesem je ženska.

• 1988 je v Štihovi dvorani Cankarjevega doma pripravila samostojen koncert poezije Janeza Menarta, Ervina Fritza, Milana Jesiha in drugih. Po tem koncertu se je dokončno posvetila slovenskemu šansonu.

• 1989 je nastopila v glavni vlogi muzikala za otroke Bikec Ferdinand s Plesnim Teatrom Ljubljana in pripravila samostojni recital šansonov z naslovom Pesem je ženska v Cankarjevem domu

• 1990 odigra glavno žensko vlogo v zadnjem jugoslovanskem filmu Zbogom Belle Eoque, ki se zaradi vojne na Balkanu izgubi. Po 17 letih, torej leta 2007, ga najdejo in premierno predstavijo na filmskem festivalu Srbije, kjer Vita prejme Grand prix za najboljšo glavno žensko vlogo.

• 1991 je sledil drugi samostojni glasbeni recital šansonov in socialnih pesmi v Cankarjevem domu.

• 1992: avtorski glasbeno-gledališki projekt Ježkovih šansonov z naslovom Ne smejte se, umrl je klovn, za katerega je prejela Župančičevo nagrado.

• 1993: Sneguljčica, opereta Bojana Adamiča v ljubljanskih Križankah.

• 1994: ustanovitev Café Teatra in prva samostojna zgoščenka Šansoni in socialne pesmi.

• 1995: muzikal Arabella v produkciji Café Teatra.

• 1998: Nekoč bili smo v maju, glasbeno-gledališki performance v režiji Matjaža Pograjca, posvečen sodelavcu, pokojnemu pianistu Borutu Lesjaku; v spremljavi simfoničnega orkestra pod vodstvom skladatelja Mojmirja Sepeta.

• 1998: druga zgoščenka z naslovom Sem, kakršna sem.

• leta 2000 zasnuje in kot umetniška vodja petnajst let skrbi za mednarodni glasbeni festival šansonov La Vie en Rose.

• 2000: premierna predstavitev zgoščenke Hrepenenja s šansoni Bertolta Brechta in Kurta Weilla v ljubljanski Operi, ob spremljavi Bojana Goriška.

• novembra 2006: Hrepenenja, premiera avtorske glasbeno-gledališke predstave, posvečene 50-letnici smrti Bertolta Brechta, ki jo štiri leta zapored igra v Mestnem gledališču

ljubljanskem.

• decembra 2006: izid zgoščenke Mandeljni in rozine, židovski (klezmer) šansoni s kvartetom Akord.

• 2007 pri Croatia records izide zgoščenska z glasbo iz filma Zbogom Belle Epoque, ki jo je ustvaril Arsen Dedić, poje pa jo Vita Mavrič.

• 2010: glasbena predstava Nepozabne z Janijem Kovačičem (dela prezrtih slovenskih pesnic) v okviru projekta Ljubljana, svetovna prestolnica knjige.

• 2015: izid pete zgoščenke Vitomil Zupan, Šlagerji in pesmi iz zapora, ki izide sočasno ob premieri istoimenske glasbene predstave v Štihovi dvoranio Cankarjevega doma.

Sprehod

Šesti glasbeni album Vite Mavrič bo izšel na dan istoimenskega koncerta 8. junija v Gallusovi dvorani in tudi to je del slavja 30-letnega delovanja.

Na albumu se sprehodimo skozi deset skladb, ki s svojim izborom vsaj približno zaobjamejo Vitino besedno in glasbeno občudovanje; med njimi so štiri skladbe povsem nove.

Zadnja kava

Jani Kovačič / Robert Jukič

Balade s ceste

Jani Kovačič

Pogovori za barom

Arsen Dedić, prepesnitev v slovenščino Tomaž Letnar

Smrtna želja

Vitomil Zupan / Marguerite Monno

Človek, ki ga ni

Branko Šömen / Jure Robežnik

Tvoj lastni obraz

Gregor Strniša / Jože Privšek

V kavarni

Andrej Rozman Roza / Mojmir Sepe

Les feuilles mortes

Jacques Prévert / Joseph Kosma

Novoletni valček

Jani Kovačič / Jernej Brence

Slovenska popevka

Jani Kovačič

Glasbene priredbe: Jaka Pucihar

Poje Vita Mavrič

Jaka Pucihar, klavir; Primož Grašič, kitara; Aleš Avbelj, kontrabas; Marko Juvan, bobni; Dejan Vidovič, harmonika, akordina; Ana Bezjak, spremljevalni glas (Slovenska popevka)

Tonski mojster: Danilo Ženko

Glasbena producenta: Danilo Ženko, Jaka Pucihar

Studio Base Maribor

Založba Street 13

______________________________________________________________________

Cene vstopnic:17, 20, 25, 28, 14* EUR

* za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

_______________________________________________________________________

Informacije: Damjana Kenda H. T (01) 2417 173 E damjana.kenda@cd-cc.si

_____________________________________________________________________________________

Novinarske akreditacije

Prosimo, da vloge oddate na spletni strani www.cd-cc.si/sl/akreditacije najpozneje dva dni pred prireditvijo, nato računalniški program vlog ne sprejme več.

Obvestilo, če je vaša akreditacija odobrena, boste prejeli dan pred prireditvijo.

Veseli smo pozornosti, ki jo namenjate programu Cankarjevega doma, in zato se trudimo, da vam v dvorani vedno zagotovimo dober sedež. Včasih ta ostane prazen, ker vas zadržijo neodložljive obveznosti.

Vljudno vas prosimo, da odobrene novinarske vstopnice prevzamete v Informacijskem središču CD najpozneje petnajst minut pred prireditvijo; tako bomo vaš sedež, če ste zadržani, še vedno lahko ponudili v prosti prodaji.

Hvala za prijazno razumevanje in uvidevnost.

Lepo vas pozdravljam.