← Nazaj
11.05.2017

Napoved vrhuncev nove sezone 2017/18

Cankarjev dom bo sezono 2016/17 sklenil z 58. Jazz festivalom Ljubljana (od 28. junija do 2. julija 2017), katerega vrhunec bo nastop ameriškega saksofonista, pesnika in dramatika Archieja Sheppa, ki je zaradi politične drže in čustvenega zvena ljubljenec evropskega jazzovskega občinstva, čigar ustvarjanje je vez z bluesom, spiritualom in afriško tradicijo. Jazz festival Ljubljana bo predtakt v 4. Evropsko jazz konferenco (od 21. do 24. septembra 2017), ki je najbolj pomembno vsakoletno srečanje evropskih jazzovskih profesionalcev, zato je Ljubljani in Sloveniji v čast, da letos temu dogodku odpre svoja vrata. Cankarjev dom in številni partnerji konferenco pripravljajo na temo begunstva in migracij, ki odzvanjajo tudi v jazzovski ustvarjalnosti.

V Galeriji CD bo od 20. septembra 2017 naprej na ogled razstava Kolumbova hči Alma M. Karlin, ki bo osvetlila življenje svetovne popotnice in pisateljice iz Celja. Cankarjev dom jo pripravlja v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje. Na ogled bodo tudi predmeti iz etnografske zapuščine Alme Karlin, ki bodo prvič predstavljeni javnosti, osvetlili pa bodo njen pomembni prispevek k raziskovanju sveta v prvi polovici 19. stoletja, njeno pisateljsko in teozofsko pot. Spremljevalni program bo s pogovori in predavanji osvetlil nekatere fenomene življenja te izjemne osebnosti, ki ostajajo aktualni tudi v našem času.

Od 9. februarja 2018 naprej pa bo Galerija CD gostila izjemen kiparski opus Ivana Meštrovića z naslovom Telesnost in erotika v kiparstvu. Hrvaški umetnik Meštrović je izklesal nekaj najlepših ženskih aktov v zakladnici evropskega kiparstva 20. stoletja. Ob razstavi bo dr. Svetlana Slapšak spregovorila o Freudovih vplivih na Meštrovićevo kiparstvo, kako je golo telo postalo osnova Meštrovićeve utopije in kako je dinamizem spolnih razlik označeval Meštrovićevo delo.

Cankarjev dom od januarja do junija 2018 pripravlja festival Cankar o Cankarju, posvečen spominu na 100. obletnico pisateljeve smrti. Osrednja gledališka uprizoritev festivala bo Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja, na odru Gallusove dvorane pa bodo nastopili igralci SNG Drame Ljubljana in Mestnega gledališča ljubljanskega. Festival z bogatim umetniškim in humanističnim programom se bo končal junija z odprtjem velike razstave o Ivanu Cankarju, ki bo na ogled v Galeriji CD, v Mestnem muzeju Ljubljana (MGLM) in v NUK. Medtem ko bo del razstave v Mestnem muzeju osvetlil Cankarjevo življenje in njegov čas, bo v Galeriji CD, za katero koncept razstave pripravlja akademik dr. Janko Kos v sodelovanju z Ženjo Leiler, Cankar prikazan kot evropski avtor, literat, ki je ustvarjal v sozvočju z aktualnimi literarnimi tokovi svojega časa.

V fokusu 28. Liffa (od 8. do 19. novembra 2017) bo francoska filmska produkcija zadnjih let, ki v žanrsko zakodiranih delih obravnava aktualne sodobne teme, kot so ksenofobija, begunci, finančna kriza itd.

Cankarjev dom razpisuje tudi nove glasbene in gledališko-plesne abonmaje (Zlati in Srebni abonma, Glasbe sveta, Veličastnih 7), ki predstavljajo premišljen izbor najžlahtnejših glasbenih in gledališko-plesnih vrhuncev s svetovnih odrov, pa tudi abonmaje za najmlajše občinstvo (Moj prvi abonma, Abonma Ivan in Abonma Cankar), ki se bo zagotovo razveselilo tudi slovenske praizvedbe otroške opere Hobit (premiera 6. decembra 2017) po Tolkienovem romanu, na glasbo Deana Burryja in v režiji Matjaža Bergerja. Za občinstvo vseh generacij bo doživetje tudi Planet Globokar (13. decembra 2017), večmedijska glasbena predstava, navdihnjena z enim od najdejavnejših soustvarjalcev nove zvočne stvarnosti – Vinkom Globokarjem.

V središču že omenjenega sodobnoplesno-gledališkega abonmaja Veličastnih 7 bo Festival flamenka. Tudi pri nas zelo priljubljeni flamenko s številnimi novimi projekti potrjuje, da ne gre zgolj za imitacijo tradicije, temveč za živo in razvijajočo se umetniško zvrst. Če kdo, potem s projektom Padec iz raja moč in vitalnost flamenka dokazuje trenutno največja zvezda plesne flamenko scene Rocío Molina, ki ga bomo v Gallusovi dvorani gostili februarja 2018. V svojem početju, ki močno presega okvirje klasičnega flamenko plesa in se odkrito spogleduje s sodobnoplesnim izrazom, je drzen, pogumen, predvsem pa – vitalen.

Med številnimi znanstvenimi srečanji v novi sezoni Cankarjev dom gosti: 4. Svetovni forum o zemeljskih plazovih, 10. kongres tekočih kristalov, 2. Svetovni kongres o prosto dostopnih izobraževalnih virih, 15. Mednarodno konferenco DOCOMOMO o tehnološki problematiki sanacij ter novih modelih in pristopih k sodobni arhitekturni dediščini, kongres Evropskega združenja za kardiologijo EuroPRevent 2018, Konferenco Evropskega združenja Klica v sili 112, 18. Mednarodno konferenco IEEE o harmoničnosti in kakovosti električne energije ter letno skupščina in konferenco mednarodnega združenja EURELECTRIC.

Cankarjev dom vsako leto pripravi približno 2.200 umetniških, kongresnih in družabnih dogodkov, obišče pa ga približno pol milijona ljudi.