← Nazaj
04.05.2017

Letni koncert APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani

SO, 13. maja 2017, ob 19.30

Letni koncert APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani

Dirigentka: Jerica Gregorc Bukovec

Sodelujejo:

Franci Krevh tolkala

Matevž Bajde tolkala

Izidor Erazem Grafenauer teorba/lutnja

Janez Jocif srednjeveška glasbila/sintisajzer

Maja Gal Štromar recitatorka

LJUBEZEN IN SKOPOST

Letni koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani že več desetletij predstavlja enega glavnih rednih zborovskih dogodkov v Ljubljani in Sloveniji. Zbor se bo letos predstavil z izborom skladb francoskih in domačih skladateljev, osrednje mesto med njimi pa zaseda odlomek odrske stvaritve Fauvel '86 skladatelja Lojzeta Lebiča. Obširno delo je nastalo ravno za APZ Tone Tomšič ob njegovi 60-letnici pred tridesetimi leti. Izhodišče zanj je bil srednjeveški roman Fauvel, ki satirično obravnava tematike povzpetništva na takratnem francoskem dvoru. Stavka Ljubezen in Skopost tvorita srčiko tematske zasnove koncerta, dopolnjujejo pa ju na novo naročeno delo mlade slovenske skladateljice Nane Forte in dela Guillauma de Machauta.

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študentke in študente fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna velika ljubezen do petja in želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju. Zbor nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 ustanovil France Marolt. Zbor so vedno vodili priznani zborovodje, od oktobra 2015 pa je to Jerica Gregorc Bukovec.
APZ se že od svojega nastanka uvršča med najpomembnejše usmerjevalce slovenskega zborovskega petja ne samo po izvajalsko-tehnični plati, temveč tudi po svoji programski usmerjenosti. Repertoar zbora sestavljajo skladbe vseh glasbeno-zgodovinskih slogovnih obdobij, posebno pozornost pa zbor posveča sodobni zborovski literaturi.
Zbor potrjuje svojo kakovost z odmevnimi nastopi na številnih festivalih in tekmovanjih doma in v tujini. Za dosežke in zasluge na državni ravni je APZ Tone Tomšič leta 1996 prejel najvišje državno odlikovanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije. Leta 2000 plaketo glavnega mesta Ljubljana in 2003 zlati znak Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Če v svojem mediju objavite novico o prihajajočem koncertu, vas prosimo za povezavo do te oz. da napišete, kje najdemo objavo, saj jo bodo APZ-jevci z veseljem delili na svojih družbenih omrežjih.

Slovenska filharmonija, 12, 15, 8*€

*za mlajše od 25, starejše od 65 let in upokojence.

Akademski pevski zbor Tone Tomšič

tel. št.: 041 366 338 (Nina Rožmanec, PR)

PR mail: pr@apz-tt.si

tajništvo: info@apz-tt.si

--

Uradna spletna stran: www.apz-tt.si

Uraden Facebook profil: https://www.facebook.com/apztt/

___________________________________________________________________

Novinarske akreditacije

Prosimo, da vloge oddate na spletni strani www.cd-cc.si/sl/akreditacije najpozneje dva dni pred prireditvijo, nato računalniški program vlog ne sprejme več.

Obvestilo, če je vaša akreditacija odobrena, boste prejeli dan pred prireditvijo.