← Nazaj
10.05.2018

Rojstni dan Ivana Cankarja v Cankarjevem domu

Danes ob 12.30. uri se je v Cankarjevem domu začel niz dogodkov ob praznovanju 142. obletnice rojstva Ivana Cankarja.

Pred Cankarjevim spomenikom Slavka Tihca na ploščadi TR3 je generalna direktorica Cankarjevega doma v govoru med drugim poudarila: »Cankar zbuja spoštovanje. Pa ne le zato ker je velik pisatelj in dramatik. Spoštovanje, ker je bil človek, ki mu nič ni bilo podarjeno, ampak je vse ustvaril sam. Spoštovanje kot človek, ki je ostal zvest sebi, svojim načelom in prepričanjem, čeprav je za to plačal visoko ceno. To je žlahtna lastnost, ki je občudovanja vredna, saj je pri ljudeh tako zelo redka. Še posebno dandanes, v dobi prevrtljivosti, zlaganosti in konformizma.« (govor generalne direktorice CD Uršule Cetinski v priponki).

Slovesnost sta z nastopi oplemenitila Marko Mandić z odlomkom iz Cankarjeve drame Hlapci, s pesmima Knez Marko (Katarina Pustinek Rakar) in Očenaš hlapca Jerneja (Karol Pahor) pa je nastopil APZ Tone Tomšič.

Ob 19. uri bo sledila koncertna uprizoritev Iz lepih časov (1898–1907) iz pisem Ivan Cankarja Anici Lušinovi. Avtor dramskega teksta, režiser in dramaturg je Ivo Svetina; nastopajo Daša Doberšek, Jana Zupančič, Uroš Fürst, Jernej Gašperin. Dogodek je brezplačen.

V petek, 11. maja, ob 19. uri pa bo dr. Svetlana Slapšak spregovorila o Cankarju in erotiki; v juniju (natančneje, 19. 6.) pa se bo z odprtjem razstave Ivan Cankar in Evropa/ Med Shakespearom in Kafko nadaljuje vsebinsko bogat festival Cankar o Cankarju, s katerim v Cankarjevem domu že od začetka leta spominjajo 100. obletnice Cankarjeve smrti.