Pretekli dogodek
8. feb. 17:00

Erazem in potepuh

Gledališka predstava po knjigi Astrid Lindgren

Abonma Ivan in izven

Od 11. do 15. leta

 

Opozorilo - v predstavi se uporablja svetlobni učinek - Stroboskop

Erazem in potepuh je poleg Pike Nogavičke zelo priljubljena knjiga slavne Astrid Lindgren in eno najbolj branih del mladinske književnosti. Govori o devetletnem Erazmu, ki pobegne iz sirotišnice in na poti sreča potepuha Oskarja. Preživljata se s petjem in sekanjem drv ter skupaj doživita veliko zanimivih, nenavadnih in celo nevarnih dogodivščin. Na koncu se vse dobro izteče in Erazem nepričakovano izve, da ima Oskar ženo, ki ga čaka, medtem ko se veselo potepa. Z odprtim srcem ga sprejmeta v svoj dom in mu izpolnita največjo željo.

Ena najpomembnejših in najpopularnejših avtoric mladinske literature dvajsetega stoletja Astrid Lindgren (1907–2002) je napisala več kot šestintrideset knjig za mladino, poleg tega je tudi avtorica številnih slikanic, filmskih scenarijev, nekaj antologij in knjig za odrasle ter več gledaliških del. Za svoje pisanje je prejela številna visoka literarna priznanja: mednarodno nagrado za mladinsko književnost – Andersenovo medaljo, veliko zlato medaljo Švedske akademije za književnost, švedsko državno nagrado za književnost in druga najvišja priznanja v različnih državah. Njena najbolj znana mladinska dela so: Pika Nogavička (1945–1948), Detektivski mojster Blomkvist (1946), Bratec in Kljukec s strehe (1955), Erazem in potepuh (1956), Najboljši Kljukec na svetu (1968), Brata levjesrčna (1973), Ronja, razbojniška hči (1981).

Astrid Lindgren je v svoj realistični slog pisanja vpletala bujen domišljijski svet, pri pisanju pa je izhajala iz spominov na lastno otroštvo in globokega razumevanja potreb otrok v odnosu do sveta odraslih, ki je ustaljen, običajen in brez domišljije. Svoje knjige je pisala otrokom v tolažbo in zabavo, obenem pa upala, da bodo njene knjige prispevale k odgovornejšemu odnosu do otrok. Ostro je nasprotovala vsakemu nasilju odraslih nad otroki.

Erazem in potepuh

8. feb. 17:00
Več terminov

7,50 EUR

Avtor dramatizacije: Staffan Götestam
Avtorja songov: Astrid Lindgren, Staffan Götestam
Prevajalec: Darko Čuden
Avtorica priredbe songov: Ana Duša
Režija: Ajda Valcl
Dramaturgija: Tina Kosi
Scenografija: Mateja Kapun
Kostumografija: Mira Strnad
Avtor glasbe: Anders Berglund
Avtorji glasbe songov: Anders Berglund, Allan Edvall, Gösta Linderholm
Korepetitorja: Simon Dvoršak, Iztok Kocen
Koreografija: Tamás Tuza
Igrajo: Blaž Dolenc, Branko Završan, Jagoda, Minca Lorenci, Manca Ogorevc, Igor Sancin, David Čeh, Rastko Krošl, Mario Šelih
Produkcija: SLG Celje

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI