sine cera . cum cera
Termini:
12. okt. 2017 –
19. nov. 2017

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!
Gostovanje

sine cera . cum cera

Razstava Matjaža Počivavška v Zagrebu

 


V razstavišču enega najpomembnejših zagrebških muzejev odpirajo razstavo kiparja Matjaža Počivavška. Projekt je nastal v okviru mednarodnega in medinstitucionalnega sodelovanja med zagrebškim Muzejem za umetnost in obrt in Cankarjevim domom, ki poteka od leta 2013. Dosedanji dosežek programske navezave obeh ustanov sta bili postavitvi razstav najnovejših del Ive Prančiča v Zagrebu in Vatroslava Kuliša v Ljubljani. Po predstavitvi Zlatana Vrkljana v Ljubljani pa MUO prevzema razstavo slovenskega kiparja, profesorja na ljubljanski ALUO z deli, ki so nastajala zadnjih deset let. V ospredju razstave so njegove najnovejše inovativne kiparske stvaritve v vosku, in sicer so ta dela na papirju ali v kombinaciji z železom nastajala za nekaj ciklov, med njimi tudi nesos / otok, ki ga je lani predstavil v ljubljanski Moderni galeriji.

Ob izvirnih kreacijah v vosku je dr. Jure Mikuž za zagrebški katalog prispeval tehtno besedilo z naslovom Podoba, ki ni narejena s človeško roko (acheiropoieton – imago non manufacta).   

 

Počivavškovo kiparsko ustvarjanje je zagrebška kulturna javnost lahko spremljala na razstavah v galeriji Arteria leta 1998 in v galeriji Forum leta 2002, prav tako pa v bližnji galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki. Direktor zagrebškega muzeja Miroslav Gašparović je Počivavškov umetniški izraz označil kot »prefinjen, diskreten, brez velikih gest in glasne retorike, vendar močan, čvrst, premišljen in utemeljen v kiparski tradiciji, hkrati pa zazrt k premišljanju novega«.  

 

Komentarji | Število komentarjev: 0

Odpiralni čas razstav

Pokroviteljica razstavnega programa