Robert Capa
Nakup Galerija CD
Termini:
5. apr. 2017 –
27. avg. 2017

5, 3* €

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Medijski pokrovitelj

Robert Capa

Retrospektivna razstava največjega vojnega fotografa vseh časov

Javno vodenje po razstavi v četrtek, 24., in v soboto, 26. avgusta, ob 17. uri. 

Vodenje je brezplačno, všteto v vstopnino; prijave niso potrebne
Trajanje ogleda od 45 do 60 minut

Urnik razstave:
od 10. do 19. ure
četrtek od 10. do 21. ure
nedelja od 10. do 18. ureRobert Capa, nedvomno eden najpomembnejših vojnih fotografov vseh časov, je živel kratko in intenzivno, zapustil je več kot 70.000 negativov, ki pomenijo enkraten pogled na razburljivo zgodovino 20. stoletja.

Retrospektiva obsega tehten izbor sedemindevetdesetih črno-belih fotografij s prizori ključnih dogodkov iz petih vojn, ki jim je s kamero sledil v svojem kratkem življenju: od španske državljanske, druge kitajsko-japonske in druge svetovne vojne z izkrcevanjem zaveznikov v Normandiji ter osvoboditvijo Pariza do arabsko-izraelskega konflikta in prve vojne v Indokini. Z izjemno vizualno zgovornostjo in občutljivostjo nas avtor opominja, da so pogum, dobrota in optimizem navadnih ljudi najučinkovitejše in junaške oblike kljubovanja temačnim vojnim silam. Poleg tega bo razstava predstavila še vrsto portretov njegovih prijateljev in umetniških kolegov, kot so bili Ernest Hemingway, William Faulkner, Truman Capote, John Huston, Humphrey Bogart, Gary Cooper, Henri Matisse in Pablo Picasso. Vključen je tudi portet slavne igralke Ingrid Bergman, ki jo je spoznal ob koncu vojne leta 1945. Njuna ljubezenska zveza je trajala dve leti, z njo je odpotoval v Hollywood ter leta 1946 postal ameriški državljan. V tem času se je še posebej intenzivno posvečal nastajanju filmov in filmski fotografiji.

Capa je poleg Henrija Cartiera Bressona tudi eden najslavnejših ustanoviteljev agencije Magnum v Parizu leta 1947, zato razstavo posreduje ta pomembna fotografska agencija ob 70-letnici delovanja, sodelovanje z njo smo vzpostavili prek zavoda Photon, njenim zastopnikom za območje Jugovzhodne Evrope.

V spremljevalnem programu, ki ga pripravljata humanistični in filmski program CD, se bomo dotaknili tudi pereče fotožurnalistične problematike od etičnih vprašanj novinarske fotografije do političnih in finančnih vidikov, prepleta dejstev, ki usodno vplivajo na svobodo izražanja in varnost fotografov v vojnih razmerah. Pri oblikovanju spremljevalnega programa sodelujemo z zavodom za promocijo fotografije Slovenia Press Photo in Matejem Leskovškom.

Robert Capa se je rodil kot Endre Friedmann v židovski družini 22. oktobra 1913 v Budimpešti. Njegova mati je bila po rodu s Slovaškega, oče pa iz romunske Transilvanije. Nezadovoljen z ozračjem in življenjskimi razmerami na Madžarskem se je takoj po koncu prve svetovne vojne pri osemnajstih letih preselil v Berlin, kjer je našel delo v fotografiji in vzljubil umetnost. Zaradi naraščajočega fašizma ter preganjanja židovskih novinarjev in fotografov je leta 1933 zapustil Berlin, se naselil v Franciji in svoje židovsko ime zamenjal za ameriško zveneče ime Robert Capa. Cápa s pomenom »morski pes« je bil namreč njegov vzdevek v šolskih letih. Kmalu se je v Parizu spoznal z že uveljavljenimi fotografi Andrejem Kerteszem, Davidom Seymourom in Henrijem Cartier-Bressonom. V tem času mu je poslovno veliko pomagalo tudi njegovo dekle Gerda Taro. Sledijo številna potovanja po različnih evropskih in azijskih vojnih žariščih od Španije med letoma 1936 in 1939 do Vietnama, kjer je med fotografiranjem stopil na mino leta 1954.

Postavitev razstave: Katarina Štok Pretnar
Grafično oblikovanje: Brane Žalar

V sodelovanju z zavodom Photon


Spremljevalni program


Od 7. aprila do 19. maja

Close enough? Dovolj blizu?
70 let Magnuma
Razstava

Izbor šestdesetih del iz bogate zgodovine Magnuma, vključno z nekaterimi ikoničnimi podobami velikih imen zgodovine fotografije od Herberta Lista, Brucea Davidsona, Elliota Erwitta, Wernerja Bischofa, Martina Parra in Roberta Cape.
Več >>

Galerija Photon, Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana, vstop prost

 

Od 6. aprila do 2. junija
Pred Capo in po njem
Fotografije madžarskih vojnih fotografov pred stotimi leti in danes
Razstava

Fotografije Prva svetovna vojna, predstavljene s pomočjo digitalnega fotoarhiva Fortepan, ter fotografije Istvána Bielika, posnete v Siriji, Sándora Csudaia, posnete v Ukrajini, Veronike Dévényi, posnete v Afganistanu, in Gyule Sopronyija, posnete v Libanonu.
Več >>

Kulturni center Veleposlaništva Madžarske, Balassijev inštitut, Barvarska steza 8, Ljubljana, vstop prost


Vstopnina

5, 3* EUR (*za mlajše od 25, starejše od 65 let in upokojence)
Predšolski otroci, invalidi: brezplačno
Družinska vstopnica: 12 EUR (največ dva odrasla in trije otroci/mladi do 25 let)

Javno vodenje po razstavi
Vsak četrtek ob 17. uri: vodenje je brezplačno, všteto v vstopnico
Prijave niso potrebne

Ogled razstave za organizirane skupine
Za skupine šolarjev ter mlajših od 25, starejših od 65 let in upokojence (od deset do trideset oseb)

Vstopnica: 2 EUR/učenca
Ogled z vodenjem: 2 EUR/učenca + doplačilo 20 EUR/skupino
Obvezna predhodna prijava

Druge skupine (od deset do trideset oseb):
Vstopnica: 4 EUR/osebo
Ogled z vodenjem: 4 EUR/osebo + doplačilo 20 EUR/skupino
Obvezna predhodna prijava

Za manjše skupine(do deset oseb): vstopnina z doplačilom 20 EUR za vodenje

Obvezna predhodna prijava
Prijave najpozneje dan pred želenim terminom, sicer vodenja ne moremo zagotoviti.

Vodeni ogled traja od 45 do 60 minut.

Dodatne informacije in prijave za skupine: T (01) 2417 161 E stiki@cd-cc.si

 

 

Komentarji | Število komentarjev: 0

Odpiralni čas razstav